türkiye'de bir il.
devamını gör...
(bkz: karamanlılar)
devamını gör...
burada her şey ya eksiktir ya fazladır. kentin kendi varlığı dahil olmak üzere her nesnede bir olmamışlık hissi vardır. sevilir mi? evet, çok sevilir. hayır, hiç sevilmez. işte tam olarak böyle.
devamını gör...
bir gün gidip görmek istediğim 70 plakalı şehir
devamını gör...
karaman hakkında bir şeyler yazılmasına bile şaşırıyorum. başka şehirden tanıştığım insanlar şehir olduğunu bile bilmiyor. hala konya-karaman mı diye soruyorlar.
ayrıca bir gün gelip görmek isteyen yazara tavsiyem , bir güne ihtiyacın yok yarım saat yeter burası için.
devamını gör...
osmanlı döneminde birçok karamanlı yeni fethedilen balkan topraklarına yerleştirilmiştir. yani selanik göçmenlerinin belli bir kısmı da aslında karaman göçmenidir.
bu yüzden birçok insandan "aslında biz de karamanlıymışız, selanik'e göç etmişiz." cümlesini duyabilirsiniz.
tahinli şeyleri meşhur, bi de tarhana diye sacda pişen yuvarlak bi yöresel yiyeceği var. güzeldir.
devamını gör...
plakası 70 olan şehir. ismini karamanoğullarından almıştır. çoğu kişinin sevmesine rağmen bence güzel ve düzenli bir şehirdir. sanayisinin gelişmesi ile günden güne gelişmektedir. düzlüğü bol alan bir şehirdir aynı zamanda.
devamını gör...
nasıl il olduğuna dair bir rivayet vardır:
1989'da bazı ilçelerin il yapılacağı açıklandığında konya'dan ayrılarak il yapılacak olan ilçelerin hangileri olacağı konusunda sıkı tartışmalar başlar. aksaray'ın il yapılacağı neredeyse kesin iken, ereğli ve karaman arasında rekabet vardır. ereğli, gerek gelişmişlik gerekse nüfus açısından karaman'ın önünde olduğu için daha kuvvetli bir adaydır.
dönemin başbakanı turgut özal'ın çok sevdiği bir terzisi vardır: celalettin benli. terzi celalettin benli, turgut özal dahil birçok önemli isme uzun yıllar gömlek dikmiş birisidir, karamanlıdır ve özal ile iyi arkadaştır. gömlek ölçüleri alınırken özal ile her zaman devlet/aile meseleleri üzerine konuşurlar ve özal dükkandan ayrılırken her defasında celalettin bey'e bir arzusu olup olmadığını sorar. celalettin bey ise her defasında teşekkür eder ve kendisinden bir arzusunun olmadığını söyler.
turgut özal yine bir gün terzi celalettin bey'e gider gömlek diktirmek için, muhabbet ederler her zamanki gibi. ve yine her zamanki gibi özal dükkandan çıkarken celalettin bey'e sorar kendisinden bir arzusu olup olmadığını. celalettin bey "bir arzum var" der. özal şaşırır, "nedir arzun" diye sorar. celalettin bey, kendisinin karamanlı olduğunu ve karaman'ın il olmasını arzuladığını söyler. özal da kafasını sallar ve çıkar. üzerinden biraz zaman geçer ve karaman'ın 70. il olduğunu yazar gazeteler . ereğli'nin il olması beklenirken karaman (belki de celalettin bey sayesinde) 70. il olmuştur.
devamını gör...
10. (tematik)
türkiye istatistik kurumu (tüik) verilerine göre nüfusu 254 919 kişi olan şehirdir.
devamını gör...
ilk ismi laranda'dır. selçuklu ve osmanlılarda ismi larende olarak bilinir. karamanoğullarının başkenti olduğundan buraya daha sonra karaman adı verildi.
devamını gör...
koyununun muhteşem oyunculuk yeteneğiyle meşhur olan yer.
devamını gör...
19 haziran 1987 tarihinde çıkartılan bir yasayla, karaman şehri merkez olmak üzere, eskiden kendisi gibi konya iline bağlı bulunan kazımkarabekir, ayrancı ve ermenek ilçelerini de içine alarak kurulmuş olan türkiye'nin 70'inci ilidir.

karaman ilinin başlıca ekonomik faaliyetleri tarıma, hayvancılığa ve pamuklu dokuma sanayiine dayanır. ilin kuzey kesimi iç anadolu'nun; ermenek, başyayla, sarıveliler ilçelerin bulunduğu güney kesimi de akdeniz bölgesinin sınırları içinde kalır.
il topraklarının doğu ve kuzey kesiminde konya havzasının güney kesimini oluşturan karaman ovası, ilin en önemli tarım alanıdır.
ayrıca, ilin güneybatı kesimi de taşeli yaylası'nın içerisinde yer alır. güneyde mersin'le doğal sınır oluşturan orta toroslar ilin güneybatı kesimindeki taşeli yaylasında batı toroslarla iç içe geçer.

il sınırları içerisindeki en önemli yükseltiler, 2.427 metrelik oyuklu dağı, mahlaç doruğu 2.288 metre yüksekliğe ulaşan karadağ ve 2.227 metrelik yunt dağı'dır. can hasan höyüğü'nde yapılan bir dizi arkeoloji çalışmasından elde edilen buluntular, yöreye cilalı taş devrinde yerleşilmeye başlandığını göstermektedir.

il topraklarında bilinen en eski yerleşkeler marasapolis (ermenek) ve barata (madenşehir) dır. marasapolis, milattan önce vııı. yüzyılda frigya'nın asur ülkesine komşu olan bir sınır kentiydi.
il topraklarının kuzey ve doğu kesimi ise, ilk çağ'da merkezi kybistra'da (ereğli) bulunan geç hitit dönemi devletlerinden tuhanna'nın sınırları içindeydi. ilk çağda hititler, yöredeki karadağ'ın kutsal olduğuna inanıyorlardı.
milattan sonra ilk yüzyılda karadağ civarında yaşayan ilk dönem hristiyanları tarafından bazıları kayaların oyulmasıyla, bazıları da taşlardan yapılan konut, ibadethane ve mezarlardan oluşan antik yapı kompleksine günümüzde "binbirkilise" denmektedir.

hitit döneminde kurulmuş olduğu sanılan günümüz il merkezinin bilinen en eski adı laranda'dır. xııı. yüzyıl sonlarında yörede egemenlik kurmaya başlayan karamanoğulları, selçuklu döneminde larende olarak anılan bu yeri beylik devletlerinin merkezi yaptılar.
karamanoğulları beyliği döneminde önemli bayındırlık çalışmaları yapılan kent, zamanla karaman olarak anılmaya başladı.
karamanlılar, osmanlılar ve memlüklar arasında bir süre el değiştiren bu topraklar, xv. yüzyılda kesin olarak devlet-i aliyye'nin hakimiyetine girdi.

osmanlı döneminde uzun süre karaman vilayetinin sınırları içinde kaldıktan sonra, xıx. asırda yapılan yeni bir düzenlemeyle kuzey kesimi konya vilayetine bağlı karaman sancağını oluştururken, güney kesimi de adana vilayetine bağlı bulunan mersin sancağına dahil edildi. osmanlı döneminde, karamanoğulları beyliğinin eski topraklarını kapsayan karaman vilayetinde yaşayan halkın büyük çoğunluğu türklerden, bir kısmı da osmanlı kaynaklarında "karamaniyan" olarak geçen yerli halktan oluşuyordu.

türkçenin karamanlıca adı verilen bir lehçesini konuşan ve karamanlıcayı yunan alfabesiyle yazan karamaniyanlar, kimi kaynaklara göre türkleşmiş rumlardan meydana geliyordu; kimi kaynaklara göre ise doğu roma kültürüne olan yakınlıkları nedeniyle bu topluluğu oluşturanlar hristiyanlaşmış türklerdi.
yunanca veyahut rumca konuşmayan karamaniyanlar, lozan antlaşmasının hükümleri gereği yunan kabul edilerek yunanistan'a gönderilmişlerdir. karaman'la ilgili birçok rivayet vardır. bunların en ünlüsü "karaman'ın koyunu, sonra çıkar oyunu" deyimine addedildir. bu rivayete göre: karaman kalesi, kaleyi koruyan askerlerin seferde olduğu bir zamanda muhasara altına alınır. yaşlılar kalenin kurtuluşu için çıkar yolları düşünmeye başlar. derken, topal memiş denen bir çobandan herkesin aklına yatan bir ali cengiz oyunu fikri gelir. kaledeki bütün koyunlar bir araya toplanıp gece yarısı boynuzlarına fenerler asılarak kaleden dışarı salınır. boynuzlarına asılı fenerlerle kale yamacından aşağıya doğru inen koyun sürüsünün üzerlerine doğru gece baskınına gelen askerler olduğunu zanneden muhasara erleri, kalenin savunmasız olduğunu düşünerek gelmiş olduklarından panik hâlinde kaçışarak dağılırlar.
devamını gör...
kıbrıslı türklerin çoğunun sürüldüğü beylik.
inatçı, eğitime önem veren, bağımsızlığına düşkün, eleştirmekten geri duymayan doğal muhalif karakterleri vardır.
denktaş da bir karamanlıydı.
devamını gör...
yurt dışına en çok göç veren iller sıralaması yapılsa afyonla zirveye oynayacak şehir. avrupa'nın her yerindeler.
devamını gör...
benim ailemin göçüp konya merkez'e geldiği şehir.
küçük bir şehirdir, biraz da sıkıntılıdır.

bir şehir nüfusu kadar ülke dışına göç vermiştir.
bu aslında orası için bir turizm potansiyeli olsa da pek değerlendirememiştir.
devamını gör...
deprem olması imkansız olan şehir.
devamını gör...
#2415156 bir karamanlı olarak maalesef deprem olması imkânsız bir şehir olmadığını vurgulamak isterim.

belki deprem riski en az şehir diyebiliriz.
devamını gör...
küçük bir ilimiz
devamını gör...
sonra çıkar richteri...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"karaman" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim