mutsuzluk, umutsuzluk.
devamını gör...
insan olmanın getirdiği duygu durumlarından biri, büyük bir üzüntü ve ıstıraptır.

romantik bir ilişki veya bir arkadaşlık, bir aile üyesi, bir evcil hayvan veya bizim için çok önemli olan bir iş veya fırsat gibi sevdiğimiz veya çok istediğimiz birini veya bir şeyi kaybettiğimizde kalbimiz kırılır.

kalp kırıklığı, özellikle ani bir kayıp ise, büyük miktarda strese neden olabilir. bu stres, duygusal ve fiziksel olarak nasıl hissettiğimizi etkileyebilir ve iyileşmek haftalar, aylar ve hatta yıllar alabilir.

sevgiyi ve kalp kırıklığını nasıl ve neden yaşadığımız ve bunların vücudumuz üzerindeki etkisi hakkında keşfedilecek çok şey olsa da, bilimsel çalışmalar bize kalp kırıklığının neden bu kadar saçma hissettirdiğine dair bazı ipuçları ve eğer kendinizi gerçekten üzgün hissediyorsanız kullanabileceğimiz bazı stratejiler vermiş durumda.

canımız neden bu kadar yanıyor?

araştırmalar, beyninizin kalp kırıklığının duygusal acısını fiziksel acı ile aynı şekilde kaydettiğini gösteriyor, bu yüzden kalp kırığınızın gerçek fiziksel acıya neden olduğunu hissedebilirsiniz. kalp kırıklığını tanımlamak için kullandığımız dil - "kalbim parçalanmış gibi hissediyorum", "yürek burkuyor", "tokat yemişim gibi" - hepsi fiziksel acıyı duygusal acıyla ilişkilendirme şeklimizi gösteriyor.

kalp kırıklığı hormonları

hormonlar sadece kanı kaynayan gençler için değildir - vücudumuz her gün farklı amaçlar için uzun bir hormon listesi üretir, buna aşık olmak ve aşkın ölmesi de dahildir.

aşk, birisine ya da bir şeye gerçekten bağlandığımızda beynimizin salgıladığı hormonlar nedeniyle uyuşturucu gibi bağımlılık yapabilir. özellikle dopamin ve oksitosin, bizi iyi hissettiren ve davranışları tekrarlamak isteyen hormonlardır ve aşık olduğumuzda yüksek seviyelerde salınırlar.

daha sonra kalbimiz kırıldığında bu hormon seviyeleri düşer ve yerine stres hormonu kortizol gelir. vücudumuzun savaş ya da kaç tepkisini desteklemek için tasarlanmış olan kortizol, bir süre boyunca çok fazla olması halinde anksiyete, mide bulantısı, akne ve kilo alımına katkıda bulunabilir.

tıbbi açıdan kırık bir kalp

duygusal kalp kırıklığının gerçekten fiziksel olarak kalbinizi kırıp kıramayacağını hiç merak ettiniz mi?

takotsubo kardiyomiyopatisi, kalp kırıklığından veya daha doğrusu kalp kırıcı bir durumun stresinden kaynaklanabilen bir sendromun tıbbi adıdır.

pozitif veya negatif akut duygusal stres, kalbin sol ventrikülünün 'sersemlemesine' veya felç olmasına neden olarak güçlü göğüs, kol veya omuz ağrıları, nefes darlığı, baş dönmesi, bilinç kaybı, mide bulantısı ve kusma gibi kalp krizi benzeri semptomlara neden olabilir.

iyi haber: durum genellikle kalp krizi gibi kalıcı hasara neden olmaz ve genellikle kendi kendine düzelir. kötü haber: stresli ve acı verici olabilir, insanlar genellikle kalp krizi geçirdiklerini düşünürler.

kalp kırıklığı nasıl iyileşir

her insan ve her durum için farklı olsa da deneyebileceğiniz bazı bilimsel olarak sağlam kalp kırıklığı iyileştirme yöntemleri vardır.

genel stresle başa çıkmak için ipuçları, kalp kırıklığı zamanlarında size yardımcı olabilir ve devam eden, sağlıklı bir yaşam tarzı için sağlıklı alışkanlıklar oluşturabilir. kalbiniz kırıldığında, normal hayatınızdan çekilip zevk aldığınız şeyleri yapmayı bırakmanız kolay olabilir. ancak dışarı çıkmak, pozitif ve destekleyici insanlarla zaman geçirmek, iyi beslenmek ve egzersiz yapmak, ruh halinizi iyileştirmeye ve sizi üzüntüden uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

"zamanla iyileşirsin" şeklindeki eski sözün altında bazı gerçekler yattığını aklınızdan çıkarmayın. zamanla, stres hafifledikçe ve siz sakinleşmeye ve iyileşmeye başladıkça, vücut sistemlerinizin yavaş yavaş normale dönmesini beklemelisiniz.



kaynak
devamını gör...
gözümün içine baka baka sevdiği kişiye "miniğim" dedi. çok koydu be sözlük çok.
devamını gör...
kalp kırıklığının belki de en güzel tarifi,kemal sayar'dan;

"artık senin elinden tutmayanı,senin de bırakman gerektiğini anladığın o ân,
kalbin kırılmış demektir."
devamını gör...
asla düzelemeyecek olan kırıklıktır. biraz somutlaştıralım bu önermeyi,
şimdi elinize bir bardak alın ve onu yere atıp kırın. sonra ona, "onsuz olamayacağınızı, dahası ona ihtiyacınız olduğunu" yineleyin durmadan. eğer bardak eski haline dönerse, kalbi kırılan insanda eski haline dönecektir.
devamını gör...
kalp kırığı cam kırığına benzemiyor acısı daha derin kesiği daha dayanılmaz.
devamını gör...
"kalp kırıklığı, bizden vazgeçmemiz istenildiğinde ve biz bunu başaramadığımızda başlıyor."

-david whyte.
devamını gör...
“bu dünya ince olmak için fazla kırıcı. ne kadar ince düşünürsen, o kadar çok kırılıyorsun." demiş sezen abla. başında da demiş ki “artık ben de canımın istediği gibi biriyim. biri üzülür diye kendime yazık etmiyorum.“ işte bu kısmı pek beceremeyince ortaya çıkan durum, kalp kırıklığı.
devamını gör...
geçeceği bilindiği halde, o durumdayken asla geçmeyecekmiş gibi hissedilen duygular bütünü.
devamını gör...
gençken daha çok ve daha derin yaşanan duygu.

sonra "amaaan geldiği gibi gider, ne yapayım yani!" düşüncesine evriliyor iş.
devamını gör...
sadece sözde kalsa yine iyi,gerçek hayattada kalbinizin düğümlendiğini hissedersiniz...
devamını gör...


başlık kapanmıştır.
devamını gör...
kalbimizle gücenme halidir. nereden bakarsanız bakın çatlakları ve parçaları görebilirsiniz. bir gün tamir edersiniz belki ama önemli olan biraz da temkin sahibi olmaktır. böylece uzaktan elinde balyozu sallaya sallaya gelen kişiyi kolaylıkla fark edersiniz ve olaylar istediğiniz yönde gelişir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kalp kırıklığı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim