şah.
devamını gör...
at

(bkz: ummadık taş baş yarar).
devamını gör...
at.

eskiden okul turnuvalarında at ile çılgın atardım hey gidi hey...
devamını gör...
piyondur.

gariban bir numarası yok sade gösterişten uzak üzülüyorum kendisine.
devamını gör...
vezir tabiki.
devamını gör...
piyon hele bide vezir olma ihtimali.basitliği içinde güç barındırıyor.
devamını gör...
kaleyi kimse söylememiş. gönlü kırılmasın ben de “kale” diyor ve araya bir öğüt sığdırıyorum “kale gibi güçlü ol evlat”.
devamını gör...
piyon.

işçinin, ezilenin, emeği en çok olanın ve hakkı yenilenin yanındayız.
devamını gör...
kaledir. caprazı yamuğu yoktur.
devamını gör...
at, nedense güven veriyor. ayrıca çok taktiksel bir taş. doğru ellerde vezirden bile güçlü hale gelebilir.
devamını gör...
at. güzel şekilli gidiyor.
devamını gör...
benim için vezirdir. ama at çok canlar yakar ve savunmasını yapmak daha zordur. aman dikkat!
devamını gör...
hiç edebiyat falan yapamam, dümdüz vezir. küçükken arkadaşlar bilmiyordu piyonun vezir olabileceğini, karşıya geçirip vezir yapıyordum kalakalıyorlardı öyle.*
devamını gör...
elli defa anlattım bunu. satrançta tek başına bir taş çok mana ifade etmez. bu ister vezir olsun ister piyon. mühim olan taşların birbiri ile olan bağlantısı ve oyunda aldığınız konumdur.
devamını gör...
at.
devamını gör...
at diyenlerin orta seviye, vezir diyenlerin başlangıç seviye , piyon diyenlerin ileri seviye olduğunu düşündüğüm benim de at diyerek katıldığım başlık.
devamını gör...
ben şahsen fil olduğunu düşünüyorum, fil de benim gibi yamuk ben de düz gidemem full çapraz.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
şah.
devamını gör...
gereksiz detaylara kafayı takıyorum belki ama satranç taşları her ülkede standart bir isme sahip olmadığı için hangi taşı sevdiğim kısmına gelmeden önce bu farklı adlandırmaları ele almak istiyorum.

bizim at dediğimiz orta çağ avrupasının feodal sisteminde soylu sınıfı temsil eden ağır zırhlı şövalye (knight) olduğundan konuyu bu perspektifle değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.

yani kale dediğimiz taş şehir devletleri şeklinde örgütlenmiş etrafı surlarla çevrili kentleri , şövalyeler de onun başında bulunan lordu temsil ediyor.

akrabalık bağıyla belli bir hiyerarşik düzende bu lordlar ( baron , kont , dük vs) şah'a yani krala bağlılar.

bizim fil dediğimiz bishop yani psikopos kliseyi temsil ediyor. vezir dediğimiz ise kraliçe 1.elizabeth gibi gerektiğinde ülkeyi tek başına kral olmadan yönetebilecek güçte olan hiyerarşide ikinci pozisyonu temsil ediyor.

elbette eski türklerden benzer örnekler verilebilir ama şu an satranç ve ortaçağ hristiyan yapılanmasını irdelediğim için buraya girmiyorum.

gelelim piyon dediğimiz ve hemen her kültürde en önde ölüme giden askerlere.

osmanlı devşirme sisteminin tarihi acemi oğlanlar ocağına alınıp sonradan mimar sinan gibi baş mimar veya sokollu gibi sadraazam olmuş askerlerin de tarihi olduğundan ben bir çok açıdan piyon demek istiyorum.

piyonlar satranç oyununda azımsanan taşlardır ama oyunun sonunda tek bir piyon fazlanız varsa ve hele de görece merkezde bir piyonsa siz de hamlelerinizi doğru oynarsanız oyunu kazanabilirsiniz.

bir diğer açıdan bakarsak piyonlar oyunun emekçileridir. çoğu sadece ailesinin geçimini temin etmek için savasa katılır.

bahsettiğim elbette orta çağın tarlada karın tokluğuna çalışan aslen köylü olup savaş zamanı senyör için ölmeye giden braveheart askeri. kılıcı , zırhı , kalkanı bile olmayan elindeki tarımsal üretimde kullandığı orak tırmık gibi şeylerle savaşanlar.

paralı askerlik başka bir sistem. ya da asya steplerinde doğan ve hayatta kalmak için doğal olarak sert ve acımasız olan istilacı atlı göçebeler değil.

sosyal ve sınıfsal kast sistemi açısından köleci sistemde özgürlüğü için savaşan köylünün kutsal bir davası var.

aristokrat şövalyelerse başta kral olmak üzere sıkıntıdan sürekli sürek avı peşinde.

satranç biraz ticaret hayatına benziyor. elinizde olan her taşın kurgusal da olsa bir değeri var birimsel olarak ifade de edilebilen bu değerleri toplayıp başlangıç sermayesi gibi düsünürsek , aslında oyunun temel mantığı pahalı bir taşı ucuz bir taşla takas yapmaya dayanıyor.

kilit noktalara etki alanı genis tasları da konumlandirabilirseniz karsinizdaki magaza kapatir gider.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"normal sözlük yazarlarının en sevdiği satranç taşı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim