18. yy'da sanayi devrimine üretim artışı bir hayli fazla olunca özellikle ingiltere dünyada yeni pazarlar arayışına sahipti. bu da liberal dış ticaret politikası gerektiriyordu. liberal politikalar ise klasik iktisatçıların eseri olacaktı. çünkü klasik iktisatçılara göre piyasanın işleyişi kusursuzdu. bu kadar kusursuz işleyen piyasalara devlet hiç bir şekilde müdahale etmemeliydi. devlet sadece jandarma devlet rolünü üstlenmeliydi. 1776 yılında yayımlanan (bkz: adam smith)'in işbölümü ve uzmanlaşmayı temel alan ve liberalizmin en temel kaynağı kabul edilen (bkz: ulusların zenginliği) ile dünyada libreal ekonomim işleyiş hakim kılındı. taa ki 1929 dünya ekonomik krizi (bkz: büyük buhran)'ne kadar. 1929 krizi çok büyük bir kapitalist krizdir. devletleri deyim yerindeyse afallatmıştır. bu krizden çıkacak politikaları ortaya atan iktisatçı ise john maynard keynes olmuştur. aslında bir matematikçidir. (bkz: basit keynesyen model)'i oluşturduktan sonra krizin sebebini efektif talep yetersizliğine bağlamıştır. çözüm olarak ise piyasa talebini artırmayı hedefleyen politikalar öne sürmüştür. mailye politikasının uygulanması gereken temel politika olduğunu söylemiştir. çünkü (bkz: çarpan mekanizması) sayesinde piyasada harcama artışı sayesinde çıktı artacaktır. keynes piyasayı eksik istihdamda kabul ettiği için devletin piyasalara girip etkin rol oynaması gerektiğini savunmuştur. bunun üzerine devletçilik politikası uygulanmaya başlamıştır. bizim ülkemizde de 1930'lu yıllarda uygulanan devletçi ekonomik sistemin temelinde keynes'in politikası yatar. keynes kurduğu teoriyi tamamlayamadan hayatını kaybeder. bu yüzden keynes; ekonomide "uzun dönem", ve "enflasyon" kavramlarına yer verememiştir. keynes'in kurduğu sistem taa ki 1974 petrol krizine kadar devam eder. petrol krizi arz şoku olduğu için keynesyen ekonomi krizi açıklamakta eksik kalır. işte o zaman da sahneye (bkz: monetarizm)'in fikir babası (bkz: milton freidman)çıkar.
devamını gör...
uzun vadede hepimiz ölüyüz diyerek ahiret hayatına dikkat çeken, gerekirse devlet çukur açıp çukur kapatsın sözüyle cenaze hizmetlerinin ve mezar yeri temininin merkezi ya da yerel yönetimlerce bila-bedel karşılanmasını isteyen ingiliz iktisatçı.
devamını gör...
modern makro ekonominin kurucusudur.
devamını gör...
klasik ekonomide paranın talebinin rolünü çok basit bulur, aşağılar. faiz oranı abartılmış bir balondur der. ayrıca paranın miktar teorisi toplam talebi açıklayamaz, açıklarsa gelin beni bulun her zamanki yerimdeyim demiştir.
devamını gör...
ona göre, ekonomi'deki istihdam düzeyi toplam arz ve toplam talebe bağlı olarak belirlenir. toplam talep toplam arz'dan büyük olursa, girişimciler üretim ve istihdam'ı arttırırlar. tersine toplam talep arz'dan küçük olursa girişimciler doğal olarak üretim ve istihdam 'ı kısacaklardır
devamını gör...
fizikte albert einstein neyse, ekonomide de bu arkadaş odur.
devamını gör...
nitelikli yatırıma vurgu yapan liberal demokrat tır kendileri.
nitelikli yatırımın sosyal amacı geleceğimizi görmeyi engelleyen karanlık güçleri ve bilgisizliği yenmektir .
devamını gör...
hep aklıma şu sözü gelirdi derslerde. uzun dönemde hepimiz birer ölüyüz.
devamını gör...
faiz oranları üzerine bir ekonomi anlayışı geliştiren ingiliz iktisatçı. düşük faiz ve devlet yatırımlarının artmasıyla ekonominin canlandırılabileceğini düşünmüştür. para talebi ile faiz oranları arasında ilişkiyi de şu şekilde açıklamıştır. eğer faiz oranı düşükse yatırımcılar tahvil almaktan vazgeçerler çünkü faizin sonradan yükseleceğini düşünürler eğer yüksekse de yatırımcılar faizin düşeceğini öngörerek tahvil almaya başlarlar.
devamını gör...
1930'lardaki büyük buhranın sebebi ekonomist..
devamını gör...
-mr. keynes , önerdiğiniz politikalarin uzun vadede gecersiz olduğu söyleniyor .
+uzun vadede hepimiz ölüyüz.
devamını gör...
kapitalist sistem devletin piyasaya müdahale etmemesini savunuyordu. haliyle uzun vadede 1929 ekonomik buhran kendini düzelteceği savı hakimdi. keynes de uzun vadede hepimiz ölüyüz bu böyle gitmez diyerek keynesyen modeli önerdi. devlet müdahalesi ile bu buhrandan çıkıldı.2008 morgage krizi de aynı yöntemle çıkılmıştır. keynes olmasaydı harbiden ölüydük.

büyük iktisatçıdır.
devamını gör...
#2319680 büyük buhran'ın sebebi değil, çözücüsü olan ekonomist.

entry muhtemelen trollüne yazıldı* ve ben anlamadım ama yine de 3-5 satır bir şey karalayayım;

büyük buhran'a kadar liberal politikalarla yönetilen abd'de büyük buhran ile birlikte ekonominin tamamen piyasaya bırakılırsa sonunun felaket olabileceği tecrübe edilmiş oldu. sonrasında malumunuz, keynes abim geldi ve "aga devlet yine çok mudahale etmesin ok ama bir yerde otorite de şart" dedi. devlet piyasa mekanizmasının verimliliğini artırmak ve sürdürebilmek için aktif rol oynayacaktı.

bu 1973 petrol krizi'ne kadar böyle devam etti. petrol krizi ile birlikte keynesyen politikalar da geçerliliğini yitirmiş politikalar olarak görüldü ve tekrardan özgürlükçü bir anlayış güç kazandı. bu anlayış keynes'ten daha liberal, keynes öncesi dönemden ise daha otoriter bir anlayıştı, ikisinin arası. o yüzden adına neoliberalizm dendi. bu da başka bir entrynin konusu olsun efendim, keynes başlığı altında neoliberalizm konuşup adamcağızın kemiklerini sızlatmayalım.
devamını gör...
1929 büyük buhranını bitiren ekonomist. faiz oranları üzerine bir ekonomi anlayışı geliştiren ingiliz iktisatçı.
büyük bir iktisatçı vesselam.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"john maynard keynes" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim