verdiği en iyi kararlardan biridir.savaş yıllarında bizi ekmeksiz bıraktın diyen bir çocuğa en azından babasız bırakmadim demiştir.
devamını gör...
olmayan donanma, olmayan hava kuvvetleri ve olmayan ekonomi ile olabilecek en mantıklı kararı vermiştir. sadece mevcudu fazla olan kara kuvvetleri ile savaşa girmek türk askerini bile bile ölüme göndermek olacaktı.
devamını gör...
hitler, çekoslovakya'ya girince karşıt devletler müdahale etmediler, polonya'ya el koymaya kalkışınca da ses etmeyeceklerini düşündü ama ingilizler ile fransızlar orada dur dediler. neyse ki ismet paşa, birinci dünya savaşı'nın paşası olan enver 'in yaptığı hataya düşmedi. ona bakaraktan çok daha sağduyu sahibi bir insanmış.
devamını gör...
çok zekice bir taktiktir.
her iki tarafında türkiye nin savaşa girmesinden se tarafsız olarak kalmasının çıkarlarına olduğu bir noktada durmuş ve 7 yıl boyunca savaşmadan ve saldırıya uğramama stratejesini başarıyla tamamlamıştır.
devamını gör...
ak çomarların "eğer girseydik adalar bizdeydi hitler türkleri severdi" zirvalari yapmasına sebep olan olay.

türk dış politika tarihinin en akıllı ve uygun hareketidir.
devamını gör...
az evvel bir moderatörun ismet inönü'nün asker kaçağı oldugu ve hic bir savasta bulunmadığını yazdığını görünce dumura uğradım.
cephede komutan olacaksınız, paşa olacaksınız, genelkurmay başkanı olacaksınız ama birileri çıkıp size asker kaçağı diyecek. adam zaten albaylik, orgeneral ve genelkurmay başkanlığı yapmıştır meslegi geregi askerlik görevinden zaten muaftır.
demokrat partinin yıllarca insanlara anlattığı en büyük yalanlardan ve isin en kötü yani buna inanan milyonlarin olmasi. entryi silmis moderatör, umarim troll falandır.

hüsamettin cindoruk, öğrencilik yıllarında demokrat parti’nin gençlik kollarında siyaset yaparken yaşadıklarını şöyle anlatmış

- o zamanlar biz inönü’nün, asker kaçağı olduğunu söylerdik ve de inanırlardı. düşünebiliyor musunuz, adam hem paşa, hem garp cephesi komutanı, hem de asker kaçağı!

*prof.dr turan güneşin bir anısı:

'1950 seçim kampanyası. yer kocaeli. yerel demokrat partililerden tahsin marmara kürsüye çıkıp "ismet paşa asker kaçağıdır" demiş ve müthiş alkışlanmış. bizim yuvacık köyünde ağzı laf yapan ve demokrat hasan diye bilinen kişiye kahvede otururken sordum. "yahu hasan, koca ismet paşa asker kaçağı olur mu be" dedim. o da "valla turan bey, burası rum çeteleri ve kiliselerle doluydu. bizi bunlardan ismet paşa kurtardı savaşta. ama bugünkü dünyada ismet paşa işimize gelmiyor. cahil adamım ben. nasıl anlatacağım chp'nin eksiğini fazlasını.'
devamını gör...
yıllarını cephede harcamış; ülkece çok kayıplar verip kurtuluş savaşından galibiyetle çıkmayı başarmış generallerden biri olarak aldığı doğru karardır. evet savaş yıllarını ülke zorluklarla atlatmıştır ama kimseyi babasız evlatsız kocasız bırakmamıştır.
devamını gör...
hayatında hiç savaş ve gerçek bir yokluk görmemiş insanların anlayamayacağı durumdur. tarih bilmeyen, bu ülkenin ne zorluklardan geçtiğini bilmeyen tuzu kurular ancak bu karara karşı çıkar. ikinci dünya savaşında savaşacak yaşta olan gençler fakirliğin içine doğmuşlardı, onlar doğduklarında milli mücadele yeni bitmişti ya da sürüyordu. teknoloji iyice ilerlemişti, elde avuçta yoktu ;dededen kalma tüfekle, kılıçla mı mücadele edecekti bu insanlar? bu ülke 2. dünya savaşında cephe olmaktan kurtuldu. diplomasi diye bir şey var ,lise okul kavgası değil savaş.
devamını gör...
ismet inönü sizi ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım demişti. bu olayın önemi tam olarak bu cümlede gizli.

avrupa'yı kasıp kavuran, her ülkenin milyonlarca kayıp vermesine sebep olan bir savaş patlak veriyor. üstelik öyle bir savaş ki askerlerden çok siviller hayatını kaybediyor. yani başınızda sovyet ayısı sizden kars ve ardahan'ı istiyor, diğer taraftan naziler taa yunanistan'a kadar inmiş durumda. hatta trakya'ya giderseniz olası bir nazi işgaline karşı yapılmış sığınakları görmeniz mümkün

siz, bu iki alçak devlete de karşı çıkıp hiçbirinin vaatlerine kanmıyorsunuz. daha önce ülkeyi savaşa sokup kaçan paşalar gibi olmak yerine sağduyulu davranıp türkiye halklarını milyonlarca kayıptan koruyorsunuz. gerçekten büyük bir başarı. ismet paşa lozan'dan sonra ikinci kez burada da kanıtladı ne kadar büyük bir diplomatik deha olduğunu. hem asker, hem harika bir diplomat hem de ülkemizi çok partili hayata geçirecek kadar demokrat birisiydi. ruhu şad olsun.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ismet inönü'nün ikinci dünya savaşı'na girmemesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim