merhabalar arkadaşlar, yeni mezun bir birey olarak iş başvurusunda cv nasıl olmalı nerelerden başvuru yapmalıyım bu süreçte kendimi hangi konularda nasıl geliştirmeliyim. yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
devamını gör...
(bkz: biz sizi ararız)
devamını gör...
linkedin üzerinden ilgili firmalara başvurabilirsiniz. bence çok daha mantıklı olur.
devamını gör...
çok reddedileceksiniz ama inanın linkedin gibi ortamlardan iş bulabiliyorsunuz. ben öyle buldum ve gayet memnunum herşeyden. şirket iyi insanlar iyi herkes iyi. yani inancınızı kaybetmeyin.
devamını gör...
hazırladığınız özgeçmiş özenli olmalı, göze hitap etmeli. yazım hataları olmamalı. eğer fotoğraf kullanacaksanız profesyonel bir çekim olmalı. saçınız, sakalınız, kıyafetiniz düzgün olmalı.
görüşmeye erken gidin, gerekirse bekleyin ama bekletmeyin. kendinizden emin konuşun ama ukalaca davranmayın. referans verirseniz, öncesinde referans verdiğiniz kişiyi arayın ve bilgi verin. bu temel bilgiler dışında bir sorunuz olursa bana yazmaktan çekinmeyin.
devamını gör...
sizi neden işe alalım sorusuna, neden sizi seçeyim diye karşılık verin.
devamını gör...
yapmak istediğiniz işi verecekler mi emin olun. bazı hain işverenler angarya iş yaptırmak için eleman alıyor.
devamını gör...
bol bol kitap okuyun, hobi edinin, başvurduğunuz işi bir süre bence unutun. çünkü başvuran yüzlerce kişiden birisiniz ve muhteşem bir torp.. öhm referansınız yoksa işiniz zor. o yüzden hayattan tat almaya devam edin, bırakın gerisini onlar düşünsün.
devamını gör...
adam "detay odaklı" yazmış, cv'de imleme hizası birbirini tutmuyor.

diğeri indirdiği örnek c.v.'yi kullanmış, bunda sorun yok ama döküman bilgisine giriyorsun, yazar ismi alakasız çıkıyor.

eğer bizim gibi cv okutan bir departmana düşecek kadar şanslıysanız, o şansınızı da bunlarla yemeyin. işle ilgisiz görünse de, adayın yapacağı işin kalitesi konusunda kötü izlenim bırakıyor.

ben tepe paragrafı x sektöründe çalışmak isteyen- y tecrübeli- zci gibi, aslında ne demek istiyorsa onun özetine ayırmış cvleri seçme eğilimliyim ama başka şirkette, sektörde daha bürokratik anlayış var mıdır? bilemedim.

iş görüşmesi apayrı bir konu, keşke oraya kadar gelebilseniz. millet harıl harıl eleman atıyor.
devamını gör...
soğukkanlı olsunlar.
devamını gör...
bir sürü iş başvurusu yapmış, bir sürü iş görüşmesine girmiş biri olarak birkaç kelam etme hakkım vardır diye düşünüyorum. yok la yok baya bildiğin birçok insan kaynakları personelinden daha iyi bile olabilirim bu konuda.

başvuru yapacağınız yeri araştırın, size uygun mu değil mi? eheheh yok yok, öyle bir lüksünüz yok maalesef. ilk başlarda eğlenceli oluyor gerçi, sanki siz firmayı seçiyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz *.

maalesef ülke şartlarında her bölümden binlerce rakibiniz olduğu için firma seçmekten ziyade firmanın sizi seçmesi gerekiyor. peki nasıl seçecek? hani, gerek kariyer.net gerek linkedin üzerinden tıkla başvur yapıyorsunuz ya, heh işte o başvurunuz -genellikle- bir kişinin önüne gidiyor. yani sizin gibi onlarca, yüzlerce kişinin başvurduğunu ve bu bir kişinin de maaşlı çalışan olduğunu göz önüne alırsak; binlerce cv arasından sıyrılmanız gerekecek. bu sıyrılmayı ise -bildiğim kadarıyla- özgeçmişiniz ve ilana erken başvurunuz ile yapabilirsiniz. hayatta her şeyi kontrol altına alamazsınız, dolayısıyla ilana başvuru sürenizi bazen izlediğiniz bir film bazen wcde geçirdiğiniz uzun bir süre bazense manitanızla telefonda "bir iş bulayım bak şuralara gideceğiz" diye hayal kurarken uzatabilirsiniz. sürekli elinizde telefon yeni ilan çıktı mı ne oldu diye bakıp duramazsınız...

ama özgeçmişinizin iyi olup olmaması, elinde kahvesi birazdan öğle yemeğinde ne yiyeceğini düşünen ya da öğleden sonra kahve sodasını yaparken bir yandan da boyner'den vermiş olduğu siparişlerin nerede kaldığını düşünürken bir anda çalan telefonun karşısındaki sesin "xx hanım ne oldu ya bizim bilmem ne personeli, ilana çıkmış mıydık?" sorusuna "cv inceleme aşamasındayız yy bey, bu hafta içi birkaç cv göndermiş oluruz size sonra sizin seçtiklerinizi buraya çağırırız" cevabını verip * telefonu kapattıktan sonra da "anaaa cvlere bakacaktık ya la" diyerek artık nereden başvuru kabulü yaptıysa o platformu açar. artık bir filtre koyar mı, yoksa rastgele 15 tane seçer mi, ya da fotoğraflara göre güzel/yakışıklı ayrımı mı yapar burası tamamen nasip kısmet * burada da özgeçmişinizin seçilenler arasında olduğunu düşünüyoruz. varsayalım ki 15 cv indirildi ve sizinki de aralarında... özgeçmişiniz burada nasıl dikkat çeker? işte bu sorunun cevabı önemli.

öncelikle cvniz olabildiğince detaylı ancak bir o kadar da sade olmalı. nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyim. yukarıda ikcıların genelinin çalışma prensibini yazdım. cvnize ilk etapta sadece birkaç dakika hatta belki sadece bir dakikadan az bir süre ayıracak. o yüzden o süre içerisinde görmek istediği özelliklerin gözüne çarpıyor olması gerekiyor. yeni mezunsanız; muhtemelen stajlarınız vardır. stajınızı anlatmanız lazım. ama stajınızı anlatırken 3 4 cümleyi geçmeyin. şöyle ki;
ahmet mehmet a.ş. - üretim stajı (07.2021 - 09-2021)
40 iş günü bulunduğum ahmet mehmet a.ş.'de; y prensibine göre çalışan x makinelerinin,
- verimliliğinin incelenmesi ve yükseltilmesi
- hurda/fire miktarının z komponentiyle azaltılması; çalışmalarında yer aldım.
tarzınız bu şekilde olabilir.

burada anahtar kelimeler verimlilik, fire vs'dir. buradaki kelimelerle başvurduğunuz pozisyona göre oynayabilirsiniz de. önemli olan, o 1 dakikalık sürede, sizin o iş ilanınız için uygun olabileceğinize karşı tarafın ikna olması. diğer taraftan özelliklerinizi de güzel şekilde özetlemeniz gerekiyor. yabancı dil vs. bilgilerini de, eğer belgeleyebiliyorsanız belgeleyin ve seviyenizi de belgede yazan şekilde belirtin.

bu arada, eğer özgeçmişiniz ingilizce ise, her kelimeyi tek tek inceleyin ve bilmediğiniz kelimeler için google translate mümkün olduğunca uzak durmanız gereken bir yer. zargan ve tureng bir nebze işinizi görür. o işi yapan ya da o sektörle ilgili teknik ingilizce bilgisi iyi olan birini bulup, kontrol ettirmeyi deneyin. çünkü teknik ingilizce farklı bir konu ve bunu bilmiyor oluşunuz normal ancak spesifik bir kelimeyi yanlış kullanırsanız karşı tarafın gözüne hoş gelmez. şöyle söyleyeyim, drawing : çizmek olarak biliyor olabilirsiniz ve bu anlamın aklınıza ilk gelen olması çok normal. ama ağır sanayide; haddeleme, çekme vb. anlamlarda kullanılabilmekte. anlatmaya çalıştığım şey bu aslında.

türkçe içinse, mutlaka ama mutlaka satır başları, hizalamalar vs. vs. çok düzgün olmalı. kendinizi düzgün ifade edebilmelisiniz.

söylediğim gibi, eğer iş arayan taraftaysanız işiniz büyük oranda kader kısmet. rakibiniz çok, iş seçeneği az... fark edilmek zor... bundan bir adım sonrası ise, seçilirseniz görüşmelerde ne yapacağınız. onunla ilgili de bir başlık görürsem oraya da karalarız bir şeyler.
devamını gör...
torpil bulun,araya adam sokun ,dayı bulun ,emmi bulun.
yoksa bi b*k bulamazsınız.
devamını gör...
benim iş bulduğum dönemde antidepresan kullanıyordum, sürekli gülüyordum, kafam güzel geziyordum yani. benimle görüşme yapan hanımefendiyle enerjimiz çok tuttu, bu işi yapabileceğime inandığımı, öğrenmeye açık olduğumu ve sadece şirket için değil kendim için de çalışacağımı söyledim. bu işle kazandığım tecrübenin geleceğimi şekillendireceğini anlattım. işimi linkedın den buldum...starbucksta amelelik yaparken sürekli uygun iş ilanlarına başvuruyordum. bu iş öncelik sıralamamda ilk 3teydi ancak çok fazla şey istiyorlardı. ehliyet, ingilizce, seyahat engeli olmaması gibi... o yüzden çoğu başvuruma dönülmedi. bu işi birazcık allah'ın bana acıması olarak düşünüyorum.
3 aydır çok iyi bir firmada çalışıyorum ve sürekli seyahat ediyorum.ehliyetim için yazılı sınavı verdim, ingilizce için btk akademiye başladım. şuan 5 yıldızlı otelden bunu yazdığıma inanamıyorum ama evet yazıyorum.
devamını gör...
ne iş yaptığını merak ettim şimdi.
devamını gör...
eğer işiniz de iyi olduğunuzu düşünüyorsanız benim gibi davranabilirsiniz. işverenlerin size ihtiyacı olduğunu konuşmalarınız ile net şekilde belli edebilirsiniz. herşeyi en başından konuşun. maaş, yemek, ulaşım, sigorta, mesai saatleri, ekstra işler ve bunların karşılığı yapılacak ek ödemeler. herşeyi konuşun ki başka şeyleri çıkarmasınlar başınıza. sizleri sakın ama sakın muhtaç sanmasınlar. iş arkadaşlığını sakın özel hayata yansıtmayın. biz aileyiz diyen yerlerden uzak durun. ben 25 yaşındayım. kalfalık, ustalık ve ayriyeten mesleki yeterlilik belgem var. çekirdekten yetiştim. mesleğim ile ilgili yer alan da iddialıyım. ben ustayım diyen adamı da yeri geldiğinde çok güzel bozarım. meslek konusunda affetmem maalesef. severek yapıyorum işimi. bu günlere de kolay gelmedim. şuan çalışmıyorum ve iş aramıyorum. bugün bir yerde çalışmak istesem şartlarımı ben belirlerim iş veren değil. uymuyorsa çalıştırmaz olur biter. çalıştırırsa da sorun yaşamadan kazanır. kafası rahat olur huzurlu olur cebi dolu olur orası ayrı. ama ben başkalarına kazandırmaktan çok sıkıldım orası da başka konu. belki kendi işimi kurarım ve burda sizinle paylaşırım birgün. kısaca seçilen değil, seçen olun. emin olun her iş verenin, iş veren kötü de olsa işini iyi yapan birine ihtiyacı vardır ve onun yeri o iş veren için ayrıdır. kastım yalakalık değil zaten bu yazdıklarım dan onu anlıyorsan sana hayatta başarılar arkadaşım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"iş başvurusu yapacaklara öneriler" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim