1.
tanımını birçok felsefecinin yaptığı ancak hiçbirinin tam anlamıyla insanı anlatmadığını görüp çürüttüğümüz kavram sahi biz neyiz?
devamını gör...
2.
eşref-i mahluk olabilecekken esfel-i safilin de olabilen yaratılmış.
devamını gör...
3.
sıkça bildiğini sanar, sıkça yanılır.
devamını gör...
4.
tarih boyunca o kadar aşağılanmış veya yüceltilmiş, düşünen bir varlık
devamını gör...
dünya üzerinde yaşayan en tehlikeli hayvan. rekabet, cahillik, zevke düşkünlük ve şeytanlıktan oluşur doğası. bu hastalıklı doğayı kabul etmeyip ona karşı çıkan azınlık, hala iyilik kavramından bahsetmemizi sağlayan unsurlardan biridir.

rekabet, ilkel homo canavarus sapienslerindeki, en güçlü olup diğerlerini sindirerek rahat bir hayat sürmek ve başkalarının kendilerine kulluk etmelerinden aldıkları tarifsiz zevk sonucu ortaya çıkmış bir terimdir. eskiden kabilenin reisi olmak, beğendiği dişiyi elde etmek veya etin en iyi yerini yemek için birbirlerini katleden insanlar, günümüzde varlığını zamana ayak uydurmuş şekilde sürdürmektedir. modern şeytan, bir kızı elde etmek için rekabette öne geçmek adına, kendi düşüncesinden ve özünden vazgeçip yapmacık hareketlerle savaşı kazanmaya çalışır. yeri gelir onun kölesi olur, yeri gelir maddi imkanlarıyla farkını atar. karşı cinsi ise şövalyelerin savaşarak elde etmesi gereken cennetten düşme bir ödüldür. erkeğin bu ilgisiyle şımaran dişi, artan egosuyla tehlikeli bir kişiliğe dönüşürken, bu hastalıktan etkilenmeyen azınlıkta ki kısım naif ve daha bilge bir yolda gider.

günümüzde rekabette, eskiden etin en lezzetli kısmı için birbirini öldüren insanın yerini, daha iyi bir iş pozisyonu için rakiplerini kötüleyen, iftira atan ve galip gelmek için her şeyi yapabilecek bir hale gelmiş insan almıştır. erdem ve ahlak duygusu hak getire bir durumdadır.

kabilenin reisi olma, yani en büyük hastalık olarak adlandırdığımız egoyu tatmin etmek ise günümüzde eline güç geçti mi yoldan çıkan kişilerde görülür. doğrudan benzerlik ilgisi kurarak, devletin veya bir kurumun başına oturup eline güç geçince, bu güç yüzünden sarhoş olup, kendini zamanla ilah sanmaya başlayanları örnek gösterebiliriz.

dolaylı benzerlik ilgisini ise şöyle kurabiliriz ; karşısında ki insandan ilgi ve saygı gördü mü,buna aynı şekilde karşılık vermek yerine karşısındaki insanın bu davranışının aslında doğal olduğunu, kendisine gösterilen bu ilginin zaten gösterilmesi gerektiği için karşılık vermek gerekmediğini düşünür insan. bu şeytanımız, daha fazla ilgi ve saygı ister, artık aç bir örümcektir, anlamaz karşısındakinin bu davranışı kendi temiz kalbinden dolayı herkese karşı gösterdiğini. kahramanımız ise, zamanla burnu havalarda gezmesi sonucu milletin saygısını yitirir, bu durumun sonucunda öfke ve hasetle dolup etrafına zarar vermeye başlar. insan kibirlidir. yine nereye vardık ? ego. birçok hastalığın kaynağı olduğunu tekrar belirtmeye gerek yok. bu yüzdendir ki naif insan iyidir, candır, değeri bilinmelidir.

insana sözlükte karşılık olarak ‘yok edici’ denmelidir. doğası gereği aklı güzellikleri soldurmaya, kötülük tohumlarının yeşerebilmesi için saflığın ve iyiliğin yetiştiği yerleri yerinden sökmeye çalışır. insan yapıcıyken bile yıkıcıdır. bina yapar doğayı baltalayıp, ağaç katliamı yapar. araba yapar, havayı kirletir. insan sırf yaşamını kolaylaştırmak için dünyaya kalıcı, geri dönüşü olmayacak zararlar verir, gram umursamaz. tek önem verdiği kendisidir, cebinin bolluğu, keyfi ve rahatıdır. insan bencildir, aksini söyleyen yalancıdır. bencil olduğunu reddetme ki en azından dürüstlüğünü kaybetme.

insan sadece kendi yaşamını düşünür, dünyaya verdiği kalıcı zararlar onun derdi değildir ki. kendilerini ilgilendirmeyecek geleceği düşünmezler. kurtuluş savaşındaki insanlar senin için vermedi hayatını, kendi için, kendi bağımsızlığı için savaştı. o savaşta birçok değer için savaşıldı ama kendi neslinden sonraki gelecek bu değerlerden biri değildi. siz şu an diktatörlüğe kendi hayatınızı daha özgür kılmak için karşı koyuyorsunuz, gelecekte ne olacağını siklemiyorsunuz, neden sikleyesiniz ki ?

insandan bahsediyorsak, cehalet de üzerinde durulması gereken konulardandır. “ cehalet mutluluktur.” mottosu vardır. doğrudur, cahil insanın bildiği acı ve düşünüp kafasını yoracağı azdır. kendi küçük dünyasında ufak şeylerle mutlu olarak yaşar. bilge, bunun farkındadır. bilginin beraberinde getirdiği yükü bilir, ama bunu umursamaz. mutlu olmak değildir bilgenin amacı, bu mutluluğun uyuşturucunun verdiği mutluluktan farklı olmadığını bilir.

cahil insan kendine verdiği zararın yanında, eğer cehaleti bir de “yobazlık” ile destekleniyorsa, çevresinde ki insanlara da zarar verir. bu yobaz kavramı oldukça geniştir ki dincinin, solcunun, sağcının, türkçünün, kemalistin vs, kısaca insan o ideolojiye tutsak olduğu sürece her görüşün yobazı mevcuttur. onlara acımak gerekir, beyinleri esaret altındadır, farklı bir görüşü dinlemeye bile tahammül edemezler. sanki dinleyince bile o görüşü kabul etmiş olacaklardır.

insan hiçbir şey bilmez, işin en vahim kısmı, hiçbir şey bilmediğini de bilmez. başkaları tarafından yazılan yazıları, kitapları referans almayı bırak, sanki orada bahsedilen olayları görmüş ve yaşamış gibi savunur, kan döker uğruna. kendi fikrini oluşturmaktansa başkaları tarafından ortaya atılan fikirlere sığınır, rezildir.

savaş, yıkım, adaletsizlik, güce tapma, cehalet, gericilik ve daha birçok hastalık, insan var oldukça olacaktır, beraber barış içinde yaşayamaz insan. ego temelinde büyüyen herhangi bir şeytani değer, en barışçıl toplumu bile bozar. ne yazık ki erdem pek moda olamamıştır insanlar arasında.

zalimlerin zalimi insan. ilk cümlemde ne demiştim ? insan en tehlikeli hayvandır. aslında az dedim, daha ağır sıfatlar getirebilirsiniz. fakat, “google” da “en tehlikeli hayvan” diye ararsanız, karşınıza çıkan aslan, timsah veya diğer yırtıcı hayvanlardan oluşan listeler olacaktır. insan ikiyüzlüdür… bir aslan yırtıcıdır, doğru, ama karnını doyurmak, ailesini korumak dışında diğer canlılara dokunmaz. kocaman bir sürüye girip, ihtiyacı olanı alır, gerisini bırakır. insan, o sürüyü alır. hepsini keser, yer, fazlasını dondurur ve satıp para kazanmaya bakar. aslan bir ceylanla doyarken, insan bir sürüyle doymaz. her zaman fazlasını ister. insan açgözlüdür.

zalim olan bu yaratığın diğer masum canlılara eziyeti bu kadarla bitmez. sizi biraz, güle oynaya gidip gezilen hayvanat bahçelerini düşünmeye sevk ediyorum. var mıdır böyle bir orospu çocukluğu ? doğal ortamında sana bir zararı olmadan ormanda özgürce yaşayan hayvanı al, bir kafese kapat, sonra gelen geçen iki ayaklı pezevenkler yanlarından gülüp geçip, dalga geçerek umursamadan gitsinler. bre şerefsiz, bir bak bakalım o hayvanın gözünün içine. o umutsuzluğu, üzüntüyü ve masumiyeti hiç mi görmedin ! her gün aynı kafesin içinde ömrü acılarla solup gitsin hayvanın, ve insan para kazanmaya devam etsin. yazarken bile sinirlenmemek elde değil böyle konularda. özgürlük lan bu ! bırak bundan para kazanma bari haysiyetsiz ! peki ya o sirkler ? bir siktiğimin numarasını öğrenip, karşısında götünü devirmiş elinde yemeğiyle kahkaha ata ata onları izleyen haysiyetsiz, insan denilen canlıyı iki güldürmek için aylarca işkence görüyor lan bu hayvanlar. oysaki izlerken ne kadar tatlı görünüyorlar değil mi ? bir araştır bakalım, nasıl öğretiliyor o numaralar…

insan orospu çocuğudur. o azınlıkta olan güzel insanlar sayesindedir varsa bir umudumuz. bu barbarlık hiçbir zaman bitmeyecek, ikiyüzlü insan dönüp arkasına bakıp yanlışını telafi etmeyecek. hayat budur işte, aynı şeyler aynı düzenle olur ve biz izlemeye devam ederiz. sadece izleriz, görmezden geliriz. neden ? çünkü insanlığın çoğu için, erdem sadece sözlükte yer alan bir kelimeden ibarettir
devamını gör...
terry eagleton, postmodernizm yansılamaları'nda şöyle demiştir:

''insanlığın politik sicili dehşet verici. insan varlıklar yeryüzünde belirdikleri andan beri birbirlerini sistematik olarak yaraladılar, yağmaladılar ve köleleştirdiler.''
devamını gör...
kendi varlığına çok fazla anlam ve amaç yükleyen sıradan varlık. saçmalama işte, bir anlamı olsa 6 milyar tane olmazdı.
devamını gör...
mühendisi tarafından mükemmel bir donanım ve kararlı bir yazılımla üretilmiştir. mühendis, yalnızca kendi bileceği bir nedenle "hacker"a yazılımı kararsızlaştırmak için süreli yetki vermiştir. nitekim bu hacker, ilk ve en büyük iş olarak yazılımın kodları arasına eklenmiş ama çalışmayan özgür irade modülünü ilk iki ürünün kendisine aktif ettirir. bundan sonraki tüm ürünlerde bu modül öntanımlı olarak çalışır vaziyete gelecektir. ürünler, mühendisi ve hacker'ı az çok tanır ve tanımlayabilir. mühendis belirsiz aralıklarla, ürünlerin kararsızlaşan yazılımını düzeltmek için bazı ürünleri "kararsızlaştırılamaz" hale getirir. bunlar diğerlerine kod kılavuzu ile yama yaparlar. mühendis en son kararsızlaştırılamaz ürünü ve kod kılavuzunu gönderdiğini yine aynı kılavuzda ilan etmiştir. sistem kapatma zamanı geldiğinde ürünler farklı ortamlara alınmak üzere kararlılar ve kararsızlar olarak ikiye ayrılacak, kararlı ürünlere mühendisin her şey için yazdığı kodları görme yetkisi tanınacaktır. kararsız ürünler ise ya belirsiz bir süre kod ayıklama ile kararlı hale getirilecek ve tüm kodları görme yetkisi tanınacak ya da sürekli hata verecekleri bir döngüye sokulacaktır.
devamını gör...
(bkz: homo sapiens)
canlı türler arası en gelişmişidir.
devamını gör...
10.
varlığı, inandığı o büyük, yüce, ulu tanrısı, kan dolaşımı, kalp kapakçıkları, beyninin sağ ve sol lobları, hareket kabiliyeti, görme yetisi, sanat yapabilme, bilim yapabilme, dua edebilme, çiçek yetiştirebilme, birleşerek yeni insanlar dünyaya getirebilme gibi muazzam bir yaradılışa sahip olmasına rağmen kendi kendine ürettiği ve etrafındaki insanları maruz bıraktığı için bir domino gibi yayılan habis huyları yüzünden gelmiş geçmiş en çelişkili canlı. kendi kendinin ipini çeken aşağılık bir endüstri.
devamını gör...
11.
ontolojik olarak hasta bi' hayvan.
devamını gör...
12.
kelime kökünün nisyânla aynı olduğu söylenir. nisyânın anlamı ise unutmaktır, gâfil olmaktır. bu bağlamda kur'an-ı kerim'de insanların allah'ı unutması bahsinde nisyân çokça zikredilmektedir. bunu destekleyen güzel de bir söz vardır hatta şu şekilde; "hafıza-i beşer nisyân ile malüldür."
devamını gör...
13.
nefsini bilen kendini, kendini bilen rabbini bilir.

beşer, insan, kamil insan olarak üç gruba ayrılır.

beşer şaşar derler. zira nefsinin kölesi, psikolojinin konusudur.

insan nankördür derler. zira iradesini ele geçirmiş, nefsini kontrol edebilmiş fakat akıl melekesini kullanmanın farz oluşunu idrak edemediği için felsefenin konusu olmuştur.

kamil insan, kemale erendir. akıl melekesini kullanarak olgunluğa ulaşmış kişidir.
devamını gör...
14.
sevilmeyen, sevilmemesi gereken varlık.
devamını gör...
15.
insana düşünme yetisinin verilmesi bir üstünlük göstergesi olarak düşünülmektedir.bence bu düşünme her şeyi daha da zorlaştıran ve daha kötüye sürükleyen bir oluşumdur.
devamını gör...
16.
insan sofistike bir varlıktır
devamını gör...
17.
yaratılan varlıkların en üstünü.
devamını gör...
18.
uzun mesafe koşularda atları yenebilecek kapasiteye sahip bir varlık.*
devamını gör...
19.
dünyadaki her şeyin kendisi için, kendi zevki uğruna yaratıldığını sanarak, tüm hayatını buna göre şekillendirmiş egoist hayvan. hayvanların en zararlısı, en acımasızı...
devamını gör...
20.
hata yapan, yapabilen varlık.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"insan" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim