1 eylül 1939 sabahı nazi almanyası'nın polonya'ya saldırmasıyla başlamış ve devam ettiği 6 yıl boyunca yaklaşık elli milyon sivilin hayatını kaybetmesine sonuç vermiş insanoğlunun kendi eliyle kendini doğraması vahşeti.

gelişen savaş teknolojisiyle artan savaşın boyutları savaşın yaşandığı her gün her saat insanlık onurunu bir kademe daha aşağı sürüklemiştir. taraflarca sayısız katliam, savaş suçu pervasızca işlenmiş savaş bitiminde kaybedenler suçları ceplerine doldurulup dar ağacında sallandırılırken kazanan tarafta olanlar yaptıkları tüm yanlışların üstüne zaferin parıltılı tozunu serpip kapatmıştırlar konuyu.

savaşta kaybeden nazi almanyası, faşist italya ve japonya'da mevcut rejimler lağvedilmiştir.

almanya sovyetler birliği'nin kontrolündeki doğu* ve müttefiklerin kontrolündeki batı* almanya olmak üzere ikiye bölünmüştür. pomeranya bölgesinin oder nehri'nin doğusunda kalan kısımı ve doğu prusya'yı polonya'ya königsberg'i ise sovyetler birliği'ne vermiştir.

6 yıllık bu devasa yıkımın geride bıraktığı en önemli şeyse 1991'de sovyetler birliği'nin dağılmasına dek sürecek olan soğuk savaştan başka bir şey değildi...


not: ileride bir gün bu sözlük'ün iyi insanların gönül kırmadan bilgi dağarcıklarını genişlettiği bir mecra olacağı zamanlara katkım olması maksadıyla yazdığım naçizane tanımım ileri ki zamanlarda daha da detaylandırılacaktır. böyle özel bir başlığın ilk tanımını yapmanın verdiği şeref ve mutlulukla esenliler dilerim efendim.
devamını gör...
alman ordusunun, her ordu kendi devri dikkate alınarak değerlendirildiğinde gelmiş geçmiş en iyi ordular listesinde kesinlikle ilk üçe yazılması gerekir. ne var ki istediğiniz kadar güçlü olun dünyaya karşı tek başınıza savaşamazsınız. işte hitler bu orduyu olmayacak hayal uğruna mahvetmiştir. elde ettiği kazanımları yeterli görmemiştir.

almanya, aynı anda amerika, sscb, ingiltere, fransa yanında ufak tefek bir çok devletle savaşmış, amerika harici hepsini bir kaç yıl da olsa madara etmiştir. garip hatalar ve stratejiler ile nefesi yetmemiş savaşı kaybetmiştir.
devamını gör...
naziler napolyon'dan ders çıkarıp rusya'ya dalma hatasını yapmasaydı ve abd'yi bir şekilde sıcak savaşın dışında tutabilseydi bambaşka bir sonuçla bitmesi muhtemel olan savaştı.

(bkz: halamın sakalı olsa amcam olurdu)
devamını gör...
almanların gücünün herkesin bildiği üzere hızlı zırhlı saldırılarıyla düşman hatlarını yarmak* olduğu, dünyanın en kanlı savaşı. almanların hesap edemediği şudur ki tek deparda dünyanın sonuna kadar koşulmaz. taarruz gücü bir yerde tükenecek. fallschirmjägerlerin ile girit'i iki haftada işgal edersin ama rusya ana deparlaya deparlaya bitmez. taarruz gücün tükendiğinde de karşında soğuğun ayazın bağrından kopup gelmiş sovyet ordusunu bulacaksın.
devamını gör...
almanya'nın general kış'a yenildiği savaştır.
devamını gör...
insanlık tarihinin en büyük en geniş en kanlı savaşı. yaklaşık 6 yıl sürmüştür. almanların nasyonel sosyalist rejimi ve italyanların faşist rejimi bu savaşla birlikte son bulmuştur. müttefiklerde 61 milyon mihverlerde de 12 milyon olmak üzere yaklaşık 73 milyon kişi hayatını kaybetmiştir. bu savaş sonrası abd ve sscb süper güçler olarak yükselmiş ve dünya 1991'e kadar soğuk savaş dönemine girmiştir.

tüm savaşlar da olduğu gibi, insanın ne kadar vahşileşebildiğini gösteren, afrikalılara yamyam lakabı takanların, aslında gerçek yamyamların kendileri olduğunu iyi bir şekilde gösterdikleri anlamsız bir insan vahşeti.
devamını gör...
insanlık denen varlığın ne kadar zıvanadan çıkabileceğini gösteren savaştır. öyleki ta o zamanın teknolojisiyle bunlar yapılabiliyorken olası bir 3. dünya savaşını düşünmek insanı korkutmaya yetiyor gerçekten. ingilterenin dünyanın kaptanlığını amerikaya kaptırdığı, almanların kilsedeki çanları eritip top mermisi yaptığı, her türlü egzantirik taktik ve stratejinin izlendiği, dünyanın bugünkü halinin şekillendiği savaştır.
ayrıca bu vesile ile 70 milyondan fazla asker ve sivilin öldüğü çaptaki bir savaşı, tek bir mermi dahi atmadan ülkemizi kurtaran ismet paşaya bir kez daha teşekkür ederim.
devamını gör...
(bkz: 2. dünya savaşı)
devamını gör...
adolf hitler'in yeğeni william hitler savaş sırasında amerikan donanmasında eczacı olarak görev yapmış ve yaralanarak mor kalp madalyası almış.

savaştan sonra soyadını "stuart houston" olarak değiştirmiş. (çakaaall)
devamını gör...
dünyayı gerçek anlamda değiştiren savaş. teknolojik ivmeyi, dünya siyasal güç dengesini ve hatta tıp bilimini bile çok kısa sürede tatsız tecrübeler neticesinde değiştirmiştir... böyle bir yıkımdan uzak kalıp dahil olmamış olmamız ise büyük bir olay bence...
devamını gör...
iki büyük milletin yeniden, sıfırdan,zirveye ekonomik, sanayii, teknoloji olarak nasıl gelinir bunu en iyi iki örneği , almanya ve japonya dır.
savaşa gelirsek italyanların olmayan güçlerini, korkularından var gibi gösterip arka arkaya yenilgiye uğramaları , almanların rusya'da soğuk havalara yenilemeleri, amerika'nın savaşa katılmaları almanların mağlup olmalarına sebebler den bir kaçı.
keşke bizde kurtuluş savaşından sonra almanlar,japonlar gibi durmadan çalışmaya devam etseydik.
devamını gör...
hani tarih çağları var ya, sınıflarda asılı olan. ordaki çağlardan birinin başlangıcı olması gereken kötü zamanlar.

şimdiki çağımız bu savaşla ya da savaştaki olaylardan biriyle başlamalıydı. mesela atom bombasının icadı (kağıtlara yazılan fizik denklemlerinin karşı konulamaz etkisi), stalingrad'da almanların yenilmesi, roketlerin yapımı (uzaya yolculuğun yolu) vs vs vs
devamını gör...
sadece top ve tüfekle yaşanmamıştır. okült cephelerde de olağanüstü biçimde mücadele edilmiş, sonlarına doğru ne yazık ki düşman üstün gelmiş, ruhani anlamda insanlık yıkıma uğramıştır. berlin'in düşüşü ne yazık ki bu yıkımın hem ruhani hem de fiziksel anlamda bir kanıtıdır.
devamını gör...
atatürk kendisine adolf hitler tarafından gönderilen propoganda filmini bereberindekilerle izledikten sonra kendisine filmi nasıl bulduğunu soran kişilere şöyle cevap vermiştir.


“efendim, bu adam, filmde gördüğünüz gibi rol icabı bir hamle ile işe başladı. bugün almanya’nın bütün askerî gücü onun elinde. yarın harbe girişecektir. o ve onun mukallidi mussolini harbe hazırlıkla meşguller. evet, yakın bir gelecekte harbe dalacaklardır.”

“dalacaklardır, çünkü asker değillerdir, harp ne demek bilmezler. harp bir felakettir ve hele bu iki müttefik için mutlaka ölümdür. talih almanya’ya öyle bir toprak vermiştir ki, o, daima iki ateş arasında kalmaya mahkûmdur.”

“körü körüne hesapsız, kitapsız bir nefis itimadı, tamamen otomatik bir ordu sistemi, ilk hamlede korkunç bir kuvvet tesiri yapacak, fakat bir kere bir tarafı sakatlandı mı, tarumar olacak, o çalışkan millet yere serilecektir. ortada ne hitler, ne teşkilatı kalacaktır. mussolini’den hiç bahse hacet yoktur, o, efendisinin ortadan kalktığı gün yok olacaktır. ”

prof. ali canip yöntem’in yeni türk edebiyatı üzerine makaleleri, ss. 816 – 817.
devamını gör...
tıp ve teknolojinin hızlanarak gelişmesinde de rol oynamış insanlık dışı bir savaş... ülkelerin daha çok sivil öldürme yarışına girerek birbirlerini alt etmek için verdikleri iğrenç bir yarış... almanya, rusya ya saldırmayıp bütün gücünü ingiltere ve afrika ya verse acaba gidişat ne olurdu merak etmiyor değilim...
devamını gör...
birincisi bitmediği için başlayan savaştır. bakınız birçok alman askeri "nasıl yenildik ya" diye işgal ettikleri topraklarda şaşkına dönmüştür.
avusturya-macaristan beceriksizleri yüzünden adamların binlerce askerle almanya içinde ve dışında öylece donup kaldığı savaşın ardından birde versay'ı dayayınca iyice onurları kırılır ve yeni bir savaşa davetiye çıkar. akıllarınca almanya'yı uslandıracaklar.
bu adamlar brezilya'ya 7 attıklarında bile kaçan sekizinci gole kahroluyor. akıllanır mı hiç ! zira hitler versay'da yer alan maddeleri çiğnedikçe halk onu alkışladı. almanların asıl problemi "almanya bir ovadır ve iki cephede savaşamaz" sorunuyla avrupa'da müttefiki olan ve ona ayak olan devlet sorunudur. ilkinde avusturya-macaristan ordusunun etnik olarak karışık olmasından çıkan sorunlar diğerinde italya'nın istenilen verimi sağlamaması. (balkan ülkelerini bile yenemeyerek hitler'in sizin yapacağınız işi diyerek stalin'in üstüne yürürken gücünü bölmesi ) insanın aklına şu düşmüyor değil. japonya aynı formatta (samuray kültürü, imparatorluğa bağlılık vs) bir avrupa ülkesi olarak hitler'i desteklese philip k. dick'in "yüksek şatosu " olabilir miydik ? ayrıca savaşta çok kırılma anları vardır. en bilineni dunkirk. diğeri hitler'e ordunun 1942 dolaylarında tam olarak hazır olacağının ( v-2 balistik füze, jet uçaklar, ağır silahlar) söylenmesine rağmen hitler'in accuk polonya'nın tadına baksak kimse bir şey demez hamlesi ve son olarak bakü petrollerine ulaşamaması. hadi general kışı da ekleyelim.

ayrıca bu savaş nedense ilkinden daha çok sevildi. tabi hollywood'un katkıları sayesinde. birçok film,kitap, belgesel vs var. dediğim gibi birinciyse birlikte ele almazsak tam olarak kavrayamayız (hatta 1870 sedan savaşına kadar gider) bakınız hitler fransa'yı işgal ettikten sonra fransız yetkililere teslimiyet anlaşmasını, almanların versay'ı imzaladığı trende imzalatır. üşenmez müzeden çıkarır getirir.
devamını gör...
1939'da başlayan ve 1945'te sona eren avrupa merkezli savaş.
devamını gör...
savaş zamanında teknolojik gelişmelerin hızlandığı görülür. orduların ve devletlerin ihtiyaçları ve stratejileri sonucunda birçok yeni buluş ortaya çıkmıştır. ikinci dünya savaşı sayesinde icat edilen ve günümüzde de kullanılmaya devam eden bazı buluşlar şunlardır:

bilgisayar
atm
japon yapıştırıcısı
penisilin
uydu
radar
tükenmez kalem
jet motorları
fotokopi
devamını gör...
bana tarihi sevdiren harptir.
devamını gör...
yapılmış en iyi en kaliteli savaştır bugün bile ekmeği yenir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ikinci dünya savaşı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim