bir insanın yaşama hakkını elinden alma cezası.
dünya çapında çin, kuzey kore, iran, suudi arabistan gibi kapalı toplumlarla beraber dünyanın en demokratik ülkelerinden abd 'de de sıklıkla uygulanan idam cezası, bilindiği üzere, ab uyum yasaları çerçevesinde 2002 yılından bu yana ülkemizde de yasak. gerçi 2002 diyoruz ama son idam cezası 1984 yılında uygulanmış. (bkz:
hıdır aslan)
toplumu oldukça üzen, infial etkisi yaratan cinayetlerden sonra, (bkz:
gizem akdeniz), (bkz:
mert aydın), idamı tartışmak ipince bir ipte yürümeye benzer aslında. zira, vicdanlar, böyle cinayetler işleyebilen canavarca ruhların bu toplumdan ve dünyadan temizlenmesi isteyen bir tavırla idamı desteklerken, akıl ve mantık, modern hukuk sisteminin imha değil ıslah amacıyla tesis edildiğini hatırlatır. özel durumlarda, iki tez de doğru veya yanlıştır.
şahsen ben idam cezasına karşıyımdır. zira, kısasa kısas bir anlayışla hareket edilmesi ortaçağ ve ilkçağ anlayışını beraberinde getirir. ancak, burada verilen cezaların caydırıcılığı ve kamu vicdanını kanatmaması önemli bir argümandır. siz, küçük bir çocuğa tecavüz edip onu öldüren bir insanı 'hafifletici' sebeplerden dolayı 5-6 sene de hapisten çıkartırsanız, vicdanları rahatlatamaz, bu gibi cinayetler konusunda sapık ruhları daha bir cesaretlendirirsiniz..
devamını gör...