latin atasözü
"insan insana kurttur"
(bkz: thomas hobbes)
devamını gör...
thomas hobbes'un siyaset felsefesinin ve sosyal sözleşme kuramının temelini oluşturan aforizmalardan biri olduğunu söyleyebiliriz. türkçe meali ise yukarıda belirtildiği gibi "insan insanın kurdudur." hobbes'un "the state of nature" ında insanlar mutsuzdur ve bir kargaşa, düzensizlik hakimdir. insanlar arasında rekabet vardır ve bu rekabet insanları yer bitirir. bu sebeple insanlar bir araya gelerek toplumsal bir sözleşme yaparlar. işte bu sebepten ötürü yani insan insanın kurdu olduğu için, insanlar kendilerini kurtlaştıran bireysel özgürlüklerinin bir parçasını leviathan'a devrederler ve böylece leviathan(kral), bu özgürlüklere sahip olarak insanları yönetir.
leviathan, bir ejderha metaforudur.
(bkz: leviathan)
devamını gör...
ingiliz filozof thomas hobbes’un doğadaki insan için kullandığı; kurt metaforuyla yoketme güdüsünün kolaylıkla saldırganlaştırabileceğine gönderme yaptığı “insan insanın kurdudur” anlamına gelen tabiri.
devamını gör...
insana en büyük engelin yine insan olduğunu düşününce katıldığım felsefi önermedir.
devamını gör...
ilk olarak romalı şair plautus'un asinaria'sında geçer bu ifade. hobbes'a atfedilir genelde
devamını gör...
homo homini lupus est; aslı budur.
plautus; asinarius adlı oyunun 495'inci satırında "lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit non novit" yazmıştır.
yani "insan, bir yabancı için insan değildir, kurttur" veya "bir adam, başka bir adam için bir adam değil, bir kurttur, henüz nasıl biri olduğunu anlamamışsa." demektir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"homo homini lupus" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim