ilgi bağımlısı olma hastalığı.
devamını gör...
oyuncu kişilikler olarak da adlandırılmaktadırlar. bu kişiler fazla dramatik, duygusal, etkileyici davranır. ilgi odağı olma beklentisi, baştan çıkarıcı davranma, fiziki görünümüne aşırı dikkat ve insanları kullanma, hızlı değişen duygular, gösteriş onlar için fazlasıyla ön plandadır.

aslında içlerinde kendilerinin zayıf olduğu düşüncesi yatar. dünyayla baş edebilmek için zayıf ve güçsüz olduklarını düşündüklerinden çeşitli oyunlarla (olayları dramatize etme, etkileyici davranma vb.) insanları etkilemeye ve kendilerine bağlamaya çalışırlar.

zor kişiliklerle yaşamak adlı kitapta bulunan histriyonik kişilerle baş etme yollarından önemli gördüklerimi açıklayacak olursam:

- dramatik ve aşırı durumlara karşı hazırlıklı olun: histriyonik kişiliğe sahip olduğunu anladığınız kişinin yaptıkları size garip ve saçma gelebilir fakat bu onların karakteridir, ona göre kendisi aşırıya kaçmaz veya kapris yapmaz. bu yüzden yaptıklarına sinirlenmek yerine karakterlerinin böyle olduğunu kabullenmek gerekir.

- her normal davranışından sonra ona ilgi gösterin: tüm o oyuncu davranışlarına rağmen kısa bir süre de olsa normal (bize göre) davrandığında samimi ilgi onlara iyi gelecektir.
''çoğunlukla rahatsızlık veren bir davranışı önlemenin en iyi yolu, tersi davranışları alabildiğince desteklemektir.'' (lelord and andre, 1996).

- onunla alay etmeyin: alay, kişinin benliğine zarar verir. alay edildiğini hisseden histiyonik kişilikler daha fazla ilgi çekmek için tehlikeli girişimlerde bulunabilir (intihar etmeye kadar tehlikeli bir girişim).

- çok yumuşak olmayın: çocuksu oyunlarına karşı şefkat duysanız da ani tutum değişikliklerinden dolayı sizleri oyunun bir parçası haline getirebilirler.

kaynak: lelord f., & andre c. (1996) ''zor kişilikler''le yaşamak, iletişim yayınları, pp. 91-97.
devamını gör...
bulundukları ortamın ilgi odağı olmadıkları sürece mutsuz olan, depresyona giren insanların sahip olduğun psikolojik rahatsızlık. kadınlarda daha sık rastlanan bu hastalığa neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. ancak özellikle küçüklükte yaşanmış olan, aile içinde gerçekleşmiş yıkıcı psikolojik olaylardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

bu tür insanlar bir ortamda ilgi çekmek için vücutlarını teşhir etmekten intihar teşebbüsüne kadar her türlü davranış bozukluğunu sergileyebilirler.
devamını gör...
duyguları uçta yaşamak, sürekli tatmin ve onay arayışı, somatik belirtileri kullanarak ilgi beklemek gibi bir sürü belirtileri olan kişilik bozukluğu.

betimlemek için;
(bkz: serumlu kol fotoğrafı paylaşmak)
devamını gör...
eğer etrafınızda bu tip insanlar varsa uzaklaşın.

bütün enerjinizi sömürür, sizi de major depresyona sokarlar.

tanım: psikiyatrik bir hastalık.
devamını gör...
genellikle rol yapan, olmadığı halde olduğu gibi gösteren,duygusal ve olumlu izlenimler bırakmaya çalışan hastalarda görülen psikiyatrik hastalıktır.
bu hastalar süslü ve alımlı olmaya çalışır, baştan çıkarıcı tavırlar sergilerler.
ilgiden hoşlanırlar.
devamını gör...
sosyal medya linçlerinde hiç farkında olmadan beslediğimiz tıbbi tablo.

hem linç edilen 'vaka' açısından hem de aslında hiç de hissetmediği bir duyguyu eli ayağı titreyerek* yazabilen diğer vakalar yönünden.
devamını gör...
psikanalitik etiyolojisinde aşırı sert-maço bir baba figürünü barındıran hastalık. geçmişte histeri gibi yalnızca kadınlara özgü bir davranış bozukluğu olduğu düşünülürken, günümüzde kadınlarda daha sık görülmekle birlikte erkekler de bu tanıyı almaktadır.
devamını gör...
histrionik kişilik bozukluğunun kelime olarak kökeni latincedeki histrio kelimesine dayanıyor. histrio latincede oyuncu, sahne sanatçısı gibi anlamlara geliyor.
histrionik kişilik bozukluğundaki temel unsur, baştan çıkarıcılıktan öte kişi ilgi odağı olmak istediği için (ilgi açlığı çektiği için) hem fiziksel* olarak hem de karakter olarak bir oyuncu gibi abartılı davranıp ilgiyi üzerine çekme çabasıdır. buna halk arasında drama queen dediğimiz kişileri de dahil edebiliriz sanırım. normal denilebilecek olayları büyütüp abartılı tepkiler vermeleri de buna bir örnektir.
devamını gör...
başlıktaki tüm tanımları okudum. herkes her şeyi yazmış bana bir şey bırakmamışlar. neyse ben de birkaç şey ekleyeyim bari.

bu kişilik özelliğine sahip insanların belirgin özelliği vardır.
devamlı ilgi odağı olmak isterler. ilgi odağı olmadıkları zaman çok rahatsız olurlar bu durumdan.
ilgiyi üzerlerine çekmek için dış görünüşlerini kullanırlar. yapmacıktırlar, gösterişi severler ve duygularını abartırlar. kendilerine saygısı olmadığı için başkalarının onayını beklerler sürekli. başkalarının onayına çok önem veren, duyguları hızla değişen, çabuk sıkılan bu kişilerin hayal kırıklığına da hiç tahammülü yoktur.
sürekli herkesin kendisini övmesini, güzel/yakışıklı bulmasını, beğenip onaylamasını istedikleri için her şeyi abartılı yaparlar bu yüzden de doğal görünmezler. dışarıdan rol yapan oyuncular gibi görünürler.

format gereği tanım: daima ilgiyi üzerine çekmek isteyen, onay bekleyen kişilerde ortaya çıkan bir tür kişilik bozukluğudur.
devamını gör...
uydurma gibi gelse de var böyle birşey.

histerik kişilik bozukluğu hakkında fikir sahibi olabilmek için, ilk olarak kelimenin kökenine inmemiz gerekir. histrio latince’de oyuncu, aktör, tiyatrocu anlamında kullanılmaktadır. histerik insanların en büyük özelliği, sürekli olarak dikkat çekmeye çalışmalarıdır. yaşananları olduğundan dramatize ederler ve dikkat çekebilmek için yalana başvurabilirler. abartılı neşe ya da hüzün yaşarlar. yüz mimikleri ve beden dilleri aşırıya kaçar. toplumun yüzde 1 – 2 gibi bir bölümünde görünmektedir. histrionik insanlar çevrelerindeki insanlardan oldukça kolay etkilenmektedirler. dış görünüşlerine çok büyük ilgi gösterirler. sürekli çekici bir görüntüye sahip olmak için çabalarlar. dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannederler. bulundukları ortamlarda bütün ilginin kendilerinin üzerinde olmasını isterler. bunu başaramadıkları anlarda kışkırtıcı, tahrik edici, şaşırtıcı ya da teşhirci hareketlerde bulunabilir, sözler sarf edebilirler. sevgiye ve şefkate ihtiyaçları varmış gibi görünür fakat ilişkilerinden de bir o kadar hızlı kaçarlar. sağlam temelleri olan ilişkiler kuramazlar. çevrelerine karşı doğru insanı bulamamış izlenimi çizebilirler. bunun aksine kısa süren ve yüzeysel geçen ilişkileri olur. teşhirci yapıları yüzünden dışarıdan bakıldığında aktif bir cinsel yaşama sahiplermiş gibi görünürler. çoğu zaman bu durum tam tersi yöndedir.
devamını gör...
ilgi orospusu veya cavırların dediği gibi attention whore olarak adlandırılan psikiyatrik vaka.
devamını gör...
biraz da bana bakın, kendimden şöyle bahsedeyim, şu bendekini gördünüz mü ?
benim düşüncem şöyle, bana kalırsa, ben de yaptım.
en çok kullandıkları cümlelerdir, shotgun ile tez kafası on bin parçaya ayrıla.
devamını gör...
benden uzak varsa allaha yakın olsunlar. birinin beni sömürmesine ve araçsallaştırmasına hiç ihtiyacım yok çünkü.
devamını gör...
entryleri okuyup sözlükteki genel tavrıma baktığımda kendi kendime koyduğum teşhis. evet beyler bayanlar bende var bu ilgi açlığı, beğenilme kaygısı, onaylanma ihtiyacı. sürekli birilerine kendimi beğendirmeye sevdirmeye çalışıyorum. ortamlarda benden yakışıklısı seksisi varsa sıkıldım diyip gidiyorum. kabul görmek adına olmadığım biri gibi davranıp yalana başvuruyor, hatta büyük yalan söylersem daha inandırıcı olurum düşüncesiyle yalanı dahi abartıyorum.

bu durum bende sanırım çocukluğumdan beri var. öğrencilik hayatımda ya sınıfın en popüleri en sevileni en her birşeyi olmaya çabalardım. baktım olmuyor sürekli birileriyle kavga çıkartır ilginin üzerimde olmasını sağlardım.

ilişkilerimde ise durum daha vahimdi. benimle ilgilenmediği, aradığımda açmadığı tek bir an olsun istemezdim. nefes aldığı sürece o telefon açılacak, ben konuşuyorsam can kulağıyla dinlenecek, sürekli hoş tutulup pohpohlanacağım ve ne zaman istersem "başım ağrıyor" denmeyecek. hep daha da fazla ilgi daha da fazla sevgi ve alaka bekledim. bunun bir kıstası olmaz derler ama mesela birini 1 birim seviyorsa beni 10 birim sevecek, sevdi mi 15 e çıkacak. çıktı mı niye 20 değil. bana bakkala kola almaya gidiyorum mu dedi, başka bir şey alacaksa arayıp onun için ayrıca izin isteyecek. yok öyle gitmişken çikolata da aldım demek.

ben bu durumun bir rahatsızlık olduğunu bilmeden yaşadım yıllarca. her biten ilişkimden sonra "zaten sevmiyordu, ben de uğraşmayı bırakınca bitti" dedim istediğim ilgiyi göremediğim için. oysa benim istediğim kadar benimle ilgilenebilmeleri mümkün değilmiş, anladım. bak şimdi ne güzel sevilmeyeceğime ikna olmuş, sadece sekse odaklamıştım kendimi. işin gücün yok git tedavi ol ve sağlıklı ilişkiler kur işin yoksa şimdi.
devamını gör...
(bkz: histerik kadın)
devamını gör...
hafif dozu malumunuz üzere bende de bulunan kişilik bozukluğudur. ancak kontrol altında tuttuğumu düşünüyorum. ay inşallah yani. nolur öyle olsun.
devamını gör...
bir narsistler bir de histrionik kişilik bozuklukları olanlar.. topuklayın arkaaşlar.
devamını gör...
erkeği de kadını da çekilmez kılan, duygu tutarlığı devlet bahçeli tutarlılığı kadar olan insanlarda mevcut bozukluk.
(bkz: ilgi manyağı)
(bkz: ilgi budalası)
(bkz: ilgi arsızı)
direkt kaçmalı. dönüp ardına bile bakmamalı.
devamını gör...
türk ünlüsü kadınların pek çoğunun hastalığıdır...
özellikle son zamanlarda dizi baş karakterlerinin...

ilgi, iltifat, göklere çıkarılmak...
yahu insansın. bu alemden kimler geçti. ne ünlüler gelip geçti, ki seni bine katlar.
eksik insanların, kendini tartıp ölçemeyen, eleştiremeyen, kendine kör, utanmaz arlanmaz, yerini hududunu, haddini bilmez insanların hastalığıdır...
ağızlarına kürekle vurulmalıdır.

hakkı bulut'un bir şiirinde geçtiği gibi.
allah mısın ulan?
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"histrionik kişilik bozukluğu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim