radyonun yaygınlaşmasından evvel musiki ihtiyacı duyanlar içkili ya da içkisiz sazlı eğlence yerlerine giderlermiş. özellikle içkili yerlerde fasıl aralarında yapılan taksimler sırasında kafası dumanlı müşterilerden sesi güzel olanlar ve kendine güvenenler aşka gelip oturdukları masadan gazel okumaya başlarmış. bunlar arasında bazen sahnedeki sanatkarları da gölgede bırakanlar çıkar ve alkış toplarlarmış. bu müdahaleler çok defa ahengi bozar, programı karıştırırmış. işte bunu önlemek için saz heyetinin bulunduğu yerin arkasındaki duvara kocaman harflerle yazılmış bir uyarı levhası dururmuş :
hariçten gazel okumak yasaktır.
devamını gör...
bunun bir de deyim hali var dostlarım. onu da ben açıklayayım size. *

kendisine sorulmadan, teklifsiz ve söz istemeden söze dalanlar için de kullanılır bu kalıp.

özellikle bunu yapan kişi, konuyla ilgili tam olarak bilgi sahibi olmadığı ve yetkin olmadığı için zaten fikri sorulmaz.

kendiliğinden olaya dahil olup fikir beyan ettiği için de maalesef çok iğreti durur ortamda. zaten bu yüzden hariçten yani dışarıdan müdahil duruma geçer.

zaten kişinin bilgisine, görgüsüne güvenip bilgisine başvurulursa o zaman olaya dahil olmuş olur ve hariç yakıştırması düşer.

siz siz olun bilginize başvurulmadan/fikriniz sorulmadan lafa girmeyin. o an kalbinizi kırabilirler. ters davranabilirler.

hiçbir şey yapmasalar dahi sazanlık etmişliğinizle kalırsınız. aman diyeyim!!!

naçizane bir tavsiyede de bulunayım size. eğer fikrine danışılan, bilgisine güvenilen biri olmak istiyorsanız. okuyun…

ne bulursanız onu okuyun. kendinizi yetiştirin. boş vaktiniz mi var hemen bir meşgale edinin. hom boş duranı allah da sevmez.

kendini yetiştiren, olgunlaştıran kişiler toplumda her zaman kıymet görmeyebilir bu bile sizi yıldırmasın. takdir edilmek güzeldir elbette ama sırf bunun için değil, kendiniz için olgunlaşın.

olgunlaştım, oldum da demeyin. öğrenecek çok şey sizi bekliyor. durmaksızın öğrenin, hata yapın, yine-yeniden öğrenin.

bu durumda dahi fikrinizi sormadıklarında lafa dalmayın…
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hariçten gazel okumak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim