şarap kadehinin yuvarlak bükümüne henüz kavuşmadan farkına vardığım gerçeklik.
devamını gör...
sonra mecnun demiş ki: siz onu bir de benim gözümden görün..

bu ayrıştırıcı hikayeye inanan var mı hakkaten merak ettiğim durumdur. işyerinin dışarıdaki bir buluşmasında bütün şirketin oturduğu bir masada dışarıdan güzel bir kız girer. bütün masa ona dikilir. kafalarda bu kız bizde mi çalışıyodu soruları..

yine işyerinde kaşarlığıyla nam salmış biri daha. o kızı gördükten sonra kıskanması, bakışları, çekememezliği.. güzel olup olunmadığı, insanda bu muhakemeyi geliştiren, doğuştan gelen frontol lobda gelişir. herkes insan olduğuna göre de güzel sadece kişiye özel değildir. herkese güzeldir. ama söylenmez. birinin yanındakine güzel dersen kavga çıkar sonra.
devamını gör...
çirkin kadın yoktur, az rakı vardır.
devamını gör...
%100 katıldıgım konu.

barbara palvin hep güzeldir.
yıldız tilbe güzel degildir.

şimdi meriçlik yapıp kalbi güzel olsun yeter diyenler damlar birazdan.
devamını gör...
yanlış önerme.

örnek vermek gerekirse iran'a nasreddin şahın haremindeki kadınlara ve kızlarına, torunlarına bakılabilir. o zamanlar mesela bıyık güzel bir şey olarak görülüyordu kadınlarda. yine bazı bölgelerde birleşik kaş güzel olarak görülüyor.
iran nasreddin şahın haremi

yani güzellik kesinlikle görecelidir. başka örnek verelim. mesela çinde eskiden kadınlar güzel görünebilmek için ayaklarına şekil vermeye çalışıyorlardı ve küçüklükten beri kullandıları ipler ve ayakkabılar sayesinde ayaklarına lotus şekli veriyorlardı. küçük ayaklı olmak güzellik algısının bir parçasıydı.
lotus ayaklı çinli kadınlar

güzellik görecelidir efendim. afrikaya bakalım bu sefer. afrikada bazı kabilelerde kadınlar güzel görünmek için ağızlarına ve kulaklarına kesikler açıp tabak koyuyorlar. yine bizim güzellik anlayışımıza hiç uymayan şekillerde vücutlarını kesiyorlar.
mursi kabilesi kadınları

daha bir çok örnek verilebilir. hem tarihte güzellik algısının nasıl değiştiğinden hem de günümüzde dünyanın farklı yerlerinde güzellik algısının ne kadar değişik olduğundan.
siz çevrenize bakıyor ve herkesin güzellik algısı aynı diyorsanız, çevrenizdeki herkes instagram kullanıyor, televizyon izliyor, filmler izliyor demektir. çünkü tüm bu içerikler bizde belli bir güzellik çerçevesi oluşturuyor. o çerçeve uyan kişilere de güzel diyoruz. bu tür mecralardan uzak yaşamış ve yaşayan insanlarla tanışıp fikirlerini alın. sizin güzellik algınızla ne kadar farklı güzellik algıları olduğunu göreceksiniz.
devamını gör...
avuntu görecelidir.
devamını gör...
tamam dış görünüş önemli değil diyoruz ama güzel kadınların/ yakışıklı erkeklerin hayata 1-0 önde başladığı, kapıların onlara hep daha kolay açıldığı da gün gibi ortada.
devamını gör...
güzellik göreceli değil ama dönemsel bence. eskiden küçük ağızlı, dolgun kadınlar güzel bulunurken şimdi büyük dudaklı, zayıf kadınlar güzel bulunuyor.
devamını gör...
güzellik elbette görecelidir. ama tabii o kadar da göreceli değildir. belli bi standarda, kalıba, çerçeveye sahiptir.
devamını gör...
algının zihni ele geçirmesi halinde söylenecek söz.
not: güzellik sadece şekilsel güzellik ya da bir kadının güzelliği değildir.
öyle olsa bile güzel olanla çirkin olan nasıl belirlenecektir? en az güzel olanla en az çirkin olan arasındaki sınır nasıl belirlenecektir?

insanları güzel çirkin diyerek kişiliklerinden kopartıp sadece medyadaki halleri üzerinden değerlendirmeyi yanlış buluyorum. yine de örnek verecek olursam bella hadid birçoklarınca güzel hatta çok güzel bulunan bir model. fakat estetikli haliyle bile bence güzel değil. derseniz ki kim güzel o zaman? mesela carey mulligan.
daha somut bir şey üzerinden gidelim. daha önce hiç filtre kahve içmemiş biri için çözünebilir kahve güzeldir. ama taze çekirdeklerle hazırlanmış bir kahve içene kadar.
zamanla daha iyisini daha güzelini gördükçe önceki versiyon güzelliğini yitirmeye başlar. yani güzellik görecelidir efendim hem de bal gibi*.
devamını gör...
güzellik görecelidir ifadesi güzel olmayanların sığınağıdır. ne var ki güzel olan güzeldir ve bunu bal gibi belli eder.
devamını gör...
güzellik insanın kendi ile alakalı olmayan bir durumdur. güzellik karşıdan bakan gözün sizi nasıl gördüğüdür. biri dünyalar güzeli görür, diğeri dünyanın en çirkini olduğunuzu söyleyebilir. o yüzden görecelidir.

haa derseniz ki büyük çoğunluğun güzel dediği güzeldir. ona lafım yok. ama ona da güzel demeyen biri çıkarsa kesinlik bozulur. dolayısıyla göreceli olmuş olur.

hepinizin karşısına size güzel bakan biri çıkar umarım. *
devamını gör...
toplumun güzellik algısı neyse güzellik odur. peki güzel algısı nasıl var olur. x kişisinin beğenildiğini gören y x'e benzemeye başlar bunları gören z de durur mu hemen o da onlara benzer. böyle böyle güzellik algısı oluşur ve onun dışındakiler güzel kabul edilmez.
o yüzden güzellik realitede göreceli değildir. beğenme durumu da kişiden kişiye farklılık gösteriyor diye aa bak güzellik göreceli demek çok da makul değil gibi.
devamını gör...
herkesin sevdiğini güzel bulduğu, onda güzel bir yer bulduğu anlamında bir söze antitez olan söz. katılmıyorum.
kızım bana bakarken, çok güzel gözlerin var annecim diyor.
gözlerimi değil, benim ona severek bakışımı beğeniyor.
devamını gör...
guzellik gorecelidir cunku bir algi yanilmasidir, peki algi nedir? algi duyularin fiziksel uyarimlarla, beyne gonderdigi sinyallerdir. yani kisiden kisiye degisebilmektedir. ayriyeten hislerle de baglantisi vardir. hatta diyebilirim ki, guzelligi algilamada goreceden cok bize nasil hissettirdikleriyle baglantilidir. soyle ki; oncesinde cok cekici gelen biriyle problem yasamaniz durumunda, sahip oldugu gorselligin gozunuzde eksildigini farkedebilirsiniz. bununla ilgili mecnun'un leyla icin soyledigi sozunu ornek verebilirim. "siz birde onu benim gözumle gorun" der leyla icin...kisi kimi severse guzel olan da, ozel olan da odur kisaca, bu goreceden cok onu nasil gordugu/hissettigiyle alakalidir aslinda...
devamını gör...
fiziki güzellik söz konusu ise doğru olan önerme, durum.

ne var ki sabunun köpüğü ya da pamuk şekerin ihtişamı, hacmi bir anlıktır. temas eder etmez yok olur.
devamını gör...
görecelidir. çünkü herkesin beğeni kıstası farklıdır. hatta bence güzellik diye bile bir şey yok. herkesin yapısı farklıdır. herkesin güzellik algısı farklıdır. toplum tarafından güzelliği kabul görmüş bir kişiyi bile, çok da beğenmediğini söyleyen birisi olacaktır. normaldir.
bir de bunu, çirkinlerin kendisini kandırmak için söylediğini düşünenler var. ama bir insanın çirkin olması, başkasına bakınca bu güzel ya da çirkin demesine engel değildir ki. ınsan bunu sadece kendisi için demiyor. gözün gördüğü her şey için geçerli.
devamını gör...
insandan insana ilgi noktaları farklılık gösterir. dikkatini celb eden konuya/alana göre değişkenlik gösteren kavramdır bizim güzellik.
bir insanı ele alırsak dişlere bakıp ne kadar güzel dişleri var denilebilir, burada ilgi dişlerdedir. bir bütün olarak güzel tanımlaması da sevgi şartı sağlanmış insanın sevdiği kişi yahut canlıyı her şeyi ve her durumu ile güzel bulmasıdır.
şahsi fikrim: ah ah nerede o eski güzeller.
devamını gör...
görüyorum ve arttırıyorum 'güzellik' (güzellik algısını kastediyorum aslında kavramın kendisi değil) direkt inşa edilmiş bir kavramdır. neden mi? çağlar boyu değişmiştir de ondan, bir standardı yoktur güzelliğin. her çağda farklıdır. şu videoda güzellik algısının ülkelere göre nasıl değiştiğine bakabilirsiniz. şu da erkek versiyonu. yani güzellik algısı ülkeden ülkeye ve aynı ülke içinde de değişiyor şu örnekte de görülebileceği gibi. bizler barbie bebeklerle büyümüş bir nesiliz. bizim güzellik algımız doğduğumuz andan beri maruz kaldığımız her şeyle belli bir kalıba sokuldu bir şekilde. estetik algımız böyle böyle oluşturuldu. izlediğimiz reklamlar, ünlüler, oynadığımız oyuncaklar bile. güzellik görecelidir diyebilen biri zaten tüm bu kalıpları reddetmiş kendi estetik algısına sahip bireydir. ona göre görecelidir çünkü göreceli olmayan bir güzellik standardını reddederek kavramın kendisi için ne anlam ifade ettiğini bulmuştur.
devamını gör...
güzellik insanın kendine yakışanı giymesidir
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"güzelliğin göreceli bir kavram olmaması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim