(bkz: gottfried wilhelm leibniz)
devamını gör...
metafiziksel eserlerinde dünyanın sayısız birimleri veya monad'ları içerdiğini iddia eder. her monad'ın özellikleri, onun geçmişini, şimdiki halini ve geleceğini belirler ve bu özellikler tanrı tarafından seçilir; bunun anlamı, hıristiyan inanışı ile bilimsel düşüncenin illa çelişki içinde olması gerekmez demektir ve bu dünya " mümkün bütün dünyaların en iyisidir".
devamını gör...
ikili sayı sistemini bulan matematikçi filozof. 1646-1716 yılları arasında yaşamıştır. henüz gençken bir sabah oturup üç yüz heksametrelik latince bir şiir yazmış, kalkülüsü ve ikili sayı sistemini bulmuş, yeni felsefe ekolleri geliştirmiş, siyasi kuramlar ve jeolojik varsayımlar öne sürmüş, kinetik enerji denklemi geliştirmiş, bilgi teknolojilerinin temelini atmıştır.

zihnin erişilebilir ve erişilemez kısımlarının bir karışımı olduğunu öne süren leibniz, farkına varmadığımız bazı algılar olduğunu tespit ederek bu algıları küçük algılar “petites percetions” olarak tanımlamıştır.

hissedilemez cisimcikler doğal bilimler için ne kadar önemliyse hissedilemez algılar da insan zihniyle ilgili bilimler için o kadar önemlidir” sonucuna varmış, bilincinde olmadığımız ama yine de davranışlarımızı yönlendiren çaba ve eğilimler (arzular istekler) olduğunu daha o tarihte ileri sürmüştür. leibniz’in bu düşünceleri bilinçdışı dürtülerle ilgili bir ilk olarak tarihe geçmiştir.

leibniz bu fikirlerini new essays on human understanding isimli kitabında hevesle aktarmış olsa da eserin yayınlanması ölümünden yarım yüzyıl sonra 1765’te gerçekleşmiş.
devamını gör...
neden hiçbir şey yok da bir şey var?

basitçe anlatacak olursak leibniz buna bir şeylerin varlığından söz edebiliyorsak "o şey" vardır diye cevap veriyor. "varlığından söz edil(e)meyen şeyler yoktur." yokluktan zaten söz edilemez.
tanrı monadı ve temel varlık felsefesi yaklaşımını bu bakış açısıyla açıklıyor.
uzun yıllar sonra yas süreci ve kabullenme aşamasında tekrar dönüp başka bir bakış açısıyla okumanın faydasını gördüm. belki birilerine bir faydası olur.
devamını gör...
alman filozof, mantıkçı, matematikçi, hukukçu, tarihçi, fizikçi. berlin bilimler akademisinin kurucusu ve ilk başkanı. londra kraliyet cemiyeti üyesi, fransız bilimler akademisi yabancı üyesi.

matematiksel mantığın temellerini atmıştır.
devamını gör...
ilk hesap makinesinin mucidi olan alman dahi. türev ve integraller hesabının mucitliği konusunda newton ile arasında çekişme olduğu söylenir. bu hesabın mucidi de kendisi olarak bilinir ama newton, bu hesabı daha önce bulmuş olduğunu, ortaya çıkarmadan önce sakladığını iddia etmiştir.
devamını gör...
alman dahi olmasına rağmen kötülük problemi ile ilgili düşünceleri pek bi saçmadır. david hume kendisini bu konuda yerden yere vurur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gottfried wilhelm leibniz" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim