konu ile ilgili üç ayrı teori var, bana yakın geleni resneli niyazi beyin hikayesi, wikipedia da yazan sonuncusu çok yakın tarihli ve o zaman bu tabir bilinen bir tabirdi, dolayısı ile cihan demirci bunu bulmuş olamaz. 4.murat zamanında geçen hikayede biraz zorlama gibi:

birincisi:
4. murat zamanında tophane çevresinde ki kahvehaneler bıçkın delikanlıların ve acımasız kabadayıların bölgesi olmuştur. tophane de bulunan avcılar kahvehanesine 4 genç delikanlı girer. bu delikanlılar bir gün önce vurmuş oldukları geyiği anlatmaya başlarlar.

bu geyik 2 metre boynuzları bulunan çok büyük bir geyiktir. kahvehanedeki kişiler delikanlılar ile dalga geçmeye başlarlar. fakat gençlerden bir tanesi geyiğin 2 metre değil 2,5 metreden daha fazla olduğunu ortaya atar. aralarında aniden başlayan sert kavga tüm kahvehaneye ve kahvehane civarında bulunan yakın arkadaşlarına sıçrar.

bu kavga da 9 kişi hayatını kaybeder ve üstüne bir sürü de yaralılar çıkar. tüm istanbul uzun günler boyunca bu geyiği konuşur. haber 4.murat’a kadar ilerleyince padişah hızlı bir şekilde emrini verir. bu günden sonra kesinlikle kahvehanelerde ve toplum içerisinde geyik muhabbeti yapmak yasaklanmıştır.

ikincisi:
wikipedia'da yazdığına göre:

geyik muhabbetleri aslında bir mizah tarzı olarak 80'li yılların başında mizah yazarı ve çizer cihan demirci tarafından başlatılmış olup, bu sözcüklerin isim babası cihan demirci'dir. 1982 yılında çalışmış olduğu dergide geyik muhabbeti köşesini başlatan demirci yazılarında "karşılıklı olarak yapılan monolog, yani iki ya da daha çok kişinin karşılıklı olarak boş konuşması" konularına göndermeler yapıyordu.

2007 yılında 25. yılına ulaşan bu sözcükleri uzun yıllar mizah dergilerinde, eklerinde ve gazetelerde bir mizah köşesi olarak sürdüren cihan demirci, 1990 yılında "geyik muhabbetleri"ni kitap olarak yayınladı. bugüne dek 24 kez basılan ve 52 bin civarında bir satışa ulaşan "geyik muhabbetleri" kitabının birkaç yıldır baskısı tükenmiş durumda bulunuyor.

"geyik muhabbeti"ni 1980'li yıllarda; özdeyiş, gag, karşılıklı monolog, şiir, duvar yazısı karışımından oluşan bir mizah tarzı olarak hayatımıza sokan cihan demirci, "geyik muhabbeti" ile ilgili bir röportajda şunları söylüyor: "mizahçının kaderidir bu, bir sözcük, bir deyim, bir terim uydurursunuz, aslında kullanım amacınız bambaşkadır ama toplum zaman içinde o sözcükleri alır, çekiştirir, çekiştirir, çekiştirir ve gerçek anlamının içini boşaltır. sonra bir bumerang gibi size geri fırlatıp atar. "geyik muhabbeti"nde de vaziyet aynen böyle oldu. bu iki sözcüğün toplumun elinde lastik gibi çekilip, içinin boşaltılmasına engel olamadım. bu sözcükler 1990'lı yılların ortasından sonra benim yarattığım anlamını kaybetti, ben boş konuşmaları eleştirmek için kullanmıştım bu tanımlamayı. ancak giderek sadece boş değil, dolu konuşmalara da geyik muhabbeti denilmeye başlandı. hatta toplumumuz, 1990'lı yılların ortasından başlayarak muhabbeti tamamen bitirip, .... sözcüğü sadece 'geyik' düzeyine indirdi, bu gidişle sondaki, iki harfi de gidecek ve 'gey' sözcüğüne kadar inecek sanırım!. ben de bu tehlike yüzünden yaptığım mizah tarzına 90'lı yıllarda "espirin" sonra da "laforizma" adını taktım, bu sözcükler sanırım daha yerine oturmuş sözcükler oldu..."

üçüncüsü:
resneli niyazı bey eski ittihat ve terakki fırkası elemanı.resneli niyazi ve birliği savaşta. birliğin davetsiz misafiri ise, bir geyik. en önde yürüyor, niyazi bey’e eşlik ediyor.

bundan dolayı niyazi bey için lakap takılarak farklı bir isimde verilir. bu isim geyikli niyazi bey olarak üzerinde kalır. birkaç zaman sonra geyik ve niyazi bey’in ünü alır başını gider ve sultan abdülhamit bey’in kardeşi veliaht mehmet reşat bey bile geyiği görmek için gider.

geyik ile niyazi bey, dönemin oldukça ünlü gazetelerinden bir tanesine tefrika edilir. bunun yanı sıra geyik ile ilgili olarak marş bile yapılır. bu yapılan marş meclis-i mebusan’da bile tartışma konusu halini alır. muhabbetin en önemli konusu haline gelen geyik o kadar çok konuşulur ki artı bu durum deyim şekline dönüşür.


(bkz: resneli niyazi bey)
devamını gör...
resneli niyazi'nin meşhur geyiğinin muhabbetidir. öyle ki o zamanlar kahvehanelerde oturanlar o geyik hakkında konuşurlarmış.
devamını gör...
yıllardır aklımdan çıkmayan sonsuz döngüdür.
"ne yapıyorsunuz?"
"muhabbet ediyoruz"
r-->
"ne muhabbeti?"
"geyik muhabbeti"
"ne geyiği ?"
"ren geyiği"
"ne reni?"
"elini"
"ne eli?"
"hanım eli"
"ne hanımı?"
"ev hanımı"
"ne evi?"
"dağ evi"
"ne dağı"
"ağrı dağı"
"ne ağrısı"
"baş ağrısı"
"ne başı?"
"kuşbaşı"
"ne kuşu"
"muhabbet kuşu"
"ne muhabbeti"
"geyik muhabbeti"
"ne geyiği"
"ren geyiği"
..
..
return-->
*
devamını gör...
uzun zamandır sulu yemek yiyemiyoruz. en azından çorba içsek bari.
devamını gör...
muhtemelen "avcı sohbeti" anlamındadır, der nişanyan sözlük.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"geyik muhabbeti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim