gerek çevremdeki gençlerle sohbetlerim sırasında gerek ülke gündemini izlerken yaptığım tespit. gençlerde iş aramak, bir iş bulmak, para kazanmak gibi bir kaygı yok. geleceğe dair bir endişe içinde değiller. "babam bana bakar" şeklinde özetlenebilecek bir ruh hali içindeler. önemli bir bölümü youtuber, influencer, e-oyuncu, vb. olmak istiyor. "işsizim, iş bulamadım" diye dertlenen tek bir gence bile rastlamadım.

tüik tarafından açıklanan verilere göre toplam genç nüfusun (15-24 yaş arası) %29,1'i ne okuyor ne de çalışıyor. peki bunca genç ne yapıyor?
devamını gör...
yüzde 29,1'lik oranın tüm gençleri kapsadığını öğrendiğim başlık.
devamını gör...
çalışmak gibi bir düşünceye sahip olmayan kimselerin işsizlik için de bir kaygı taşıması muhtemel değildir.
devamını gör...
külliyen yanlış bir genelleme. çalışmasına gerek olmadan hayatını sürdürebilecek olan "zengin" ailelerinin çocuklarını kapsam dışında bırakırsak, bu ülkedeki her genç -hatta genç olarak değerlendirilmeyenler de dahil- iş bulma kaygısı içerisindedir.

hatta biraz daha ileri götürmek gerekirse, çalışanların büyük bir bölümü de işini kaybedeceği kaygısı taşımaktadır.

anlamıyorum siz başka bir ülkede mi yaşıyorsunuz?
devamını gör...
zerre umurlarında değil hatta çalışmak, işe girmek, hayatını devam ettirmek gibi dertleri de yok, paranın youtube den kazanıldığını falan zannediyorlar.

16 yaşında bir kızım var, kredi kartıyla ödersin baba diyor.

sanırsın kredi kartı borcunu mikail ödüyor.
devamını gör...
genellemek gibi olmasın ama doğru. çevremde, akrabalar da özellikle 15-22 yaş arasının çoğu kolay para derdinde. ben kendilerini suçlamıyorum. bütün suç anne - babada. ben 16 yaşında yaz tatilinde çalışmaya başladım anne, babam ve amcanı zoru ile. o zamanlar çok küfür ediyordum ama sonradan anladım ne kadar haklı olduklarını.
devamını gör...
valla gençlerde beklenti yok bu algı oluşmuş veya oluşturulmuş. yani sabah bir salça ekmek yesin akşama da bir makarna kaynıyor nasılsa evde mantığı, ee interneti de varsa değmeyin keyfine. gelsin tik tok gitsin youtube. hayır bir de hiç olmayacak adamları kendileri zengin edip sonra da imreniyorlar. nasıl bir ironi, körlük bu? gençlerin öğrenilmiş çaresizliği bir kenara bırakıp zaten iş olmayan piyasayı en azından bir ucundan yakalamaya çalışmaları lazım. başka çare yok. ilerde çok ağlarlar.
devamını gör...
gençler bunu en hafif biçimde,
' e ülkenin hali ortada, bunu ben mi değiştireceğim, anam babam beni dünyaya getirdiyse, herşeyimden sorumlu, seve seve benim hayatımı idame ettirecekler ..' mantığıyla savuşturuveriyorlar.

bunun da sorumlusu, z kuşağı olarak adlandırılan bu gençlerin ebeveynlerinin, çocuk yetiştirmede yaptığı büyük hatalar.

'ben görmedim o yokluk çekmesin, ben yaşamadım o yaşasın ' mantığıyla yaklaşılan olayın bugünkü sonucu, sürekli eleştirilere maruz kalan z kuşağı denilen genç nesil.

haa, gençlerimizde hata yok mu , elbette var, mesela kişinin kendine saygı duyarak bir hayat sürme anlayışını genç kendi edinecek ve buna tamah etmeyecek.

bir dönem babasından para almaya utanırken, bunu bir gurur meselesi olarak görürken, şimdiki neslin bu konudaki rahatlık hakkında da kendini birazcık sorgulaması, bu konuda 18 yaşından sonra hayatını tek başına geçirmekten sorumlu tutulabilen avrupadaki yaşıtlarını incelemesi gerekir.
devamını gör...
hayretler içerisinde girdiğim başlık. %29 oranına lafım olmaz ama fazla genellemesek mi? iş bulamayacağım için daha fazla istediğim meslekten vazgeçmiş birisi olarak söylüyorum. çevremde de hep böyle insanlarla karşılaştım.
devamını gör...
z kuşağı prensler, prensesler kuşağı. sanırsın ebeveynleri peygamber doğurdu. o şekilde büyüdüler. eğitim öğretim sistemi de balon oldu. sınıfta kalmak için özel yetenek gerek zaten. üniversite desen, lise mezunlarının sanırım %70-80 kadarı bir yerlere yerleşiyor. oraların hali de ortada yüksek liseye dönmüş. genellemem bu.
bir yandan da bu kuşakta kafa basıp iyi eğitim almış olanların z ve x'lerin yamadıklarını yapacakları yönünde beklentilerim var. başarılı olacaklar. beyin göçüne dahil olmazsalar memleketi daha yaşanılası kılabilirler.
işte arası yok. malı tam mal. iyisi harbi iyi. ama terazi birinci tarafa devrilmiş gibi sanki.
devamını gör...
bu gençlerin canına okundu.
en saygın bölümleri bitiren insanlar dahi işsiz ya da komik rakamlara köle yapılmak isteniyor. onca yılın karşılığında azıcık aşım kaygısız başım demedi diye insanları suçlayamazsınız.
üstelik baba parası olan canı öyle istiyorsa iş aramasın, senden ekmek parası mı istedi?
3 kişiyle konuşup genelleme yapan primatlar görüş bildirmesin.
devamını gör...
iş olmayınca işsizlik kaygısı da olmuyor tabii olarak, katıldığım önerme.
devamını gör...
görece okumuş etmiş (varsayıyorum) insanların burda böyle gençler şöyle böyle demesi sinirime dokunuyor.

ulan siz gençliğinizde aynı görüşten değilsiniz diye sokak ortasında arkadaşınızı vuruyordunuz. devrim saçmalığı peşinde senelerini yediniz bu ülkenin.

ülkenin kaymağını yiyip ev bark sahibi oldunuz genç yaşınızda. ulan benim ev satın almak için para biriktirmem çalışmaya başladıktan en az 3 sene sonra başlayacak çünkü dünya kadar kyk borcum var.

gençlerin en büyük hayali "işim olsun, evden işe gideyim netflix, internet bide sevdiğim insan " başka hayali yok gençlerin. zaten başka hayal kuracak ne güçleri ne de paraları var. ömürlerinin sonuna kadarda olmayacak büyük ihtimalle. onları eleştiren aptal büyüklerin onlara bıraktıkları borçları, ve iflasın eşiğine gelmiş ülkeyi ayakta tutmakla uğraşacaklar. çünkü çok bilmiş büyükler kendilerine lider seçmede çok başarılılar.

dünya üzerinde gençler dışında hiçkimsenin küçük akıllarıyla gençleri eleştirme hakkı yok.
devamını gör...
bu başlıkta yazanların yaş ortalaması belli. dolayısıyla düşünce hayatı da az çok tahmin edilebilir. kendi çocuklarından örnek verenler gidip çocuklarını karşısına alıp bir konuşsun bakalım. size anlatmadığı ne dertleri varmış onu öğrensin.
ayrıca iş beğenmemek dediğiniz olay yaşama hakkı kadar önemli bir haktır. kimsenin işleri küçümsediği yok ama onca zaman saçma sapan bir müfredattan ve eğitimden geçip , gelinen noktada iş beğenmiyorsun git şurada çöp topla demek hakarettir.
devamını gör...
öyle bir kaygım yok çünkü son 2 ön lisans kpss'de 88 alıp atanamadım. kadro açılmadı ya da 3 5 tane açıldı. kaygılarımın sonuçsuz kalacağını anladığımdan beri kaygılanmayı bıraktım evet ve emin olun sorun bende değil.
kpss türkiye birincisi hizmetli olarak atandı daha yeni...
devamını gör...
sadece birkaç kişiden yola çıkarak genelleme yapmanın ne kadar saçma olduğunu bir kez daha gözler önüne seren başlık.

gençlik gelecekten o kadar korkup stres yapıyor ki, bugünü yaşamaya fırsatları kalmıyor. üzgünüm, yaşam artık eskisinden de zor, ülkede iş bulmak da aynı şekilde. bu yüzden zaten coğu genç artık kendini geliştirmek için elinden geleni yapmaya çalışıyor. elbette bir kesim umursamıyor ya da pek endişelenmiyor olabilir fakat herkesin yapısı ve düşünce tarzı farklıdır. rica ediyorum genç değilseniz daha doğrusu z kuşağından değilseniz artık gençler hakkında bu kadar genelleme yapmayın, absürt duruyor.
devamını gör...
genç dediğimiz nesil eğer 18 yaş altı üniversiteye başlamamış liseli öğrenciler ise zaten onların şuan iş güç değil derslerini düşünmeleri gerekiyor. siz diyorsanız ki bu kadar da olmaz benimkinin dünya umurunda değil o zaman biraz rahat büyümüş o sebeple istedikçe istiyor olabilir. genç derken 18 yaş üstünden bahsediyorsanız eğer onların zaten derdi başını aşmış. okumak istese borçla okuyacak hadi okumayacağım çalışacağım dese nerede çalışacak ne iş bulacak üniversite mezunları bile boşta geziyorken. diyelim borç harç okudu hoop kyk borcu ile başlıyor bu insan hayata. nasıl iş bulmak istemesin nasıl evde baba parası yiyeyim desin. büyük bir kesim yiyecek ekmeği zor buluyorken olmayan parayı nasıl yiyecek bu çocuklar. yiyecek parası olanın zaten böyle derdi olmaz babasının şirketinde tutar bir işin ucundan hayatına devam eder. bu kadar gencin susuz kalmış balık gibi çırpındığı, 4 yıllık fakülte mezunlarının 3000 lira maaş aldığı ortamda gençlerin kaygısız olması düşünülebilir mi?
devamını gör...
yüzyıllardır süregelen bir varsayım.

“günümüz gençliği lüksü seviyor. davranışları kötü; büyüklerine karşı saygısızlar ve sadece lak lak etmeyi biliyorlar, büyükleri odaya girdiğinde artık ayağa kalkmıyorlar; ana babaları ile çatışıyor, öğretmenlerine kafa tutuyorlar ve sadece tüketmeyi biliyorlar.” sokrates
devamını gör...
taşrada yaşayan gençlerin hallerini görseniz keşke. beş fazla çalışıp altı az kazanırız ve sırtımızı duvar dışındaki bir şeye yaslamak bizim için lüks. birimizi çevirip parmaklarımıza bakarak yaşadığımız kaygıyı somut olarak görebilirsiniz.
azınlıkta mıyız çoğunlukta mı bilmiyorum ama biz varız.
devamını gör...
hak etmeyen insanlar,hak edilmeyen yerlere geldiler.bu gençler okudular,düşündüler kafalarına bir türlü yerleştiremediler,gittikleri yerlerde değer görmediler.şimdi bu gençlere umursayın diyorsunuz da onlar umursamadıkları zaman sadece mutlu olabiliyorlar.
ben kaygı hissinden bıktım artık o da beni bıraksın gitsin..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gençlerde işsizlik diye bir kaygının bulunmaması" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim