dünya klasikleri / roman
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

steinbeck bunu 1939 yilinda yayimladi. abd'deki 1930 ekonomik ve toplumsal buhranin etkilerini cok guzel anlatir. topraklarini ve evlerini kaybeden, ve sermaye tarafindan it muamelesi goren insanlarin dusunceleri ve hislerini cok guzel yansitir. zaten azicik akli olan bir insan o donem yasanan durumun abd ve dunyayi, ya bizdensin ya kizilsin diyerek ikiye ayirdigi ve dunyayi toplumsal olarak ikinci dunya savasina hazirladigini anlayacaktir. yani tek basina bagimsiz bir olay anlatmamistir steinbeck. kitabin bas karakteri her ne kadar tom joad da olsa steinbeck buyuk resmi casy uzerinden gosterir.
devamını gör...
türkçesi gazap üzümleri olan romanın 1940 yapımı filmidir.

romanda ve filmde 1930 lu yıllar boyunca süren büyük buhran zamanında insanlığın dramı ve fakir halkın içler acısı durumu kapitalizm eleştirilerek anlatıldığı için abd de yazar john steinbeck komünist olarak damgalanır.

film gösterime girince fırsatı kaçırmak istemeyen stalin hemen bunu değerlendirmek ister. sscb' de film geniş çaplı gösterime sokulur ve işte kapitalizm bu denir. ancak sscb halkı en fakir amerikalının bile altında nasıl araba olduğunu sorgulamaya başlayınca stalin filmi apar topar sinemalardan kaldırtır.
devamını gör...
komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle 1939 yılında kütüphanelere sokulmayan ve yakılan bir eserdir. john steinbeck’in, insanı okurken hüzünlere gark eden muhteşem başyapıtıdır. ailenin parçalanışı, yavaş yavaş dağılışı, savrulan hayatlar ancak buna rağmen sürekli diri tutulan bir umut.
devamını gör...
kitabın sonu enteresan bir yerde bitiyor. kendisinden sonra uzunca zaman sonra kitap okuyamazsınız. müthiş bir kurgu . bankalar ve kapitalizmin en iyi anlatıldığı romandır. sonradan siyah beyaz olsa da bir filme çekilmiştir ama favorim kitaptır. okuyunuz.
devamını gör...
o kadar fazla mesaj var ki, bunları tatava yapmadan maddeler halinde sıraladım:
<yasaların çiğnenmesinin nedeni, insanların ihtiyaçlarını yeterince karşılamamasıdır>
<kapitalizm, gelenekleri yıkar; aile kavramını parçalar, sunduğu özgürlükle insanları uzaklaştırır>
<bir kere insan öldürmeye alışmış kişi, bir daha yapacaktır> (bunu diğer kitapların birikiminden doğan bir mesaj olarak da düşünebiliriz)
<yaşam, erkekler için sıçrayışlarla ilerlerken, kadınlar için ırmak misali akar. durumları değerlendirme yetisi, bu haritaya daha kontrollü bir şekilde bakan kadınlarda bulunmalıdır>
<insanoğlu yalnız kendi dar çevresindeki insanlar için merhametli. bu halkanın dışındaki kişiler için ise pragmatik bir ilişki söz konusudur.>
<birlikten kuvvet doğar>
<halk mecbur bırakıldığı zaman çalar. yasalar halkı, halk yasaları korumalıdır. aksi takdirde, sistem bozuktur>
<ezilene baskı uygulamak, onu ezmez; aksine, öfkesinin kendisini diriltmesine yarar. ezilen baskı ile çoğalır, baskı ile güçlenir.>
devamını gör...
(bkz: john steinbeck)'in pulitzer ödüllü olan 1939 yılında yayımlanmış romanı.
roman o yılların ekonomik durumlarının insanların üzerindeki sosyolojik etkilerini detaylı bir şekilde incelemiştir.
klasik eserler arasında en çok okunma oranıyla da başarısını kanıtlamıştır.
devamını gör...
büyük buhran döneminde oklahoma'dan, california'ya toprakları verimsizleşmesi nedeniyle göç eden bir ailenin yaşadıklarını diğer birçok insanın yaşadıkları ile beraber anlatılan roman. göç etmelerinin sebebi birçok meyve toplayıcısının işe alındığını belirten ilanlardır. orada iş olduğunu düşünürler ama aslında bu ilanlar işçi enflasyonu yaratıp işverenlere ucuz işçi sağlar. kitapta anlatılan aile kurgu olsa da gerçekte bunları yaşayan insanların olduğunu bilmek yürek burkar. kitabın içine biraz geç girilir ama girildiğinde o ailenin bir üyesi gibi hissettiren eserlerdendir. 1940 yılında filmi çekilmiştir ama kitabının yanında sönük kalmıştır.
devamını gör...
sümerilerden bu yana gelen bir sorun var o da toprak sahibi olmak. toprağı kaybetmek kökleri kaybetmektir.
bu kitap amerikan rüyasının öteki yüzünü çizer bize.aslında burada çok çalışma,refah,zenginlik gibi kavramların nasıl kazanıldığı belli olmaktadır.kapitalist sistemde başarıya ulaşan her zaman zengin iş adamları ve mal sahipleridir.çiftçiler ve göçmenler sadece kullanılıp atılacak çöp gibi muamele görür. tom joad karakterini amerikalı ince memed olarak gördüm.ikisi de aynı şekilde sisteme baş kaldıran karakterlerdir. oklahama'dan california'ya göçerken büyükanne ve büyükbaba 'ya yaşadıkları topraktan ayrılmak çok zor gelir.onları topraklarından sürenler de aynı kişilerdir california'da açlığa mahkum edenler de...

john steinbeck öyle bir kitap yazmış ki güncelliği hala devam etmekte.anlattığı şeylerin aynısı yaşanıyor. joad ailesi gerçektir onları her yerde görebilirsiniz. tom,rozaşarn,noah,connie ve al her zaman küçük hayatları ve büyük sorunlarıyla gerçek karakterler olacaklar.
mükemmel bulduğum nadir kitaplardandır.kalınlığına bakmadan kesinlikle okuyun.

''adam başını ağır ağır iki yana salladı. rose of sharon tek memesini açtı.''bunu yapmalısın dedi.''adamın başını tutup kendine çekti.bir ara başını kaldırdı,ambarın karşı tarafına doğru baktı,dudakları birleşti,esrarlı biçimde gülümsedi.

şu ana kadar okuduğum kitaplardan en iyi son paragraflardan birine sahiptir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"gazap üzümleri" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim