marula (sclerocarya birrea), anacardiaceae ailesinden gelen ve afrika'da yetişen, tohumları protein açısından zengin, meyvesi yenen ve likör yapımında kullanılan, yağı ise afrika'nın en önemli kozmetik hammaddelerinden biri olan bir ağaçtır. dünyada sadece afrika’da, sahra çölü’nün altında kalan ülkelerde, yılda birkaç hafta meyve verir.
afrikalılar tarafından “kutsal ağaç” kabul edilir. sık sık filler tarafından ziyaret edildiğinden elephant tree (fil ağacı) olarak da bilinir. inanılmaz lezzetteki meyvesi potasyum, kalsiyum, magnezyum, protein ve c vitamini açısından zengindir. afrika’nın adeta botanik hazinelerinden ve bölgeye özgü en büyük bitkilerinden biri olan bu çok değerli ağaç. kuraklığa çok dayanıklıdır.
yerli halk tarafından doğurganlığın sembolü ve evlilik ağacı olarak kabul edilir. doğacak çocuklarının cinsiyetini belirlemek isteyen kadınlar erkek istiyorlarsa erkek ağacın kabuğunu, kız istiyorlarsa dişi ağacın kabuğunu bir içecek hazırlayarak içerler.
ağacın kabuğu antibakteriyel bir içeriğe sahip. bu yüzden dizanteri, ishal ve sıtmaya karşı tedavide kullanılıyor. iç kabuğu ise akrep ve yılan ısırıklarına karşı etkili. marula meyvesinden yapılan amarula adındaki likör, dünyada en çok satan ikinci likör olma özelliğine sahip.
ağacın meyvelerinin en dikkat çekici özelliğiyse meyvelerin yüksek sıcaklarda güneş ışığı altında fermente olması ve yüzde 17 gibi ciddi bir alkol oranına ulaşması… bu meyveyi yiyen fil, rakun gibi hayvanların sarhoş olduğuna dair birçok video marula ile sarhoş olan hayvanlar bulunmakta.
devamını gör...
olsa da yesek izlenimi veren meyve. videoyu her izlediğimde tebessüm etmeme sebep olur.
devamını gör...
(bkz: amarula) adlı alkollü içeceğin içinde de bulunan. etken maddesi sarhoş eden bir meyve.
devamını gör...
içkisi müthiş olan meyve.
devamını gör...
ah şimdi bir amarula olsa da içsek... aa varmış dolapta :)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"filleri sarhoş eden marula meyvesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim