(ivo-divo) evrimsel gelişim anlamına gelen 'evolutionary development'ın kısaltılması olup biyolojinin alt dallarından biridir.evo-devo, canlıların evrim sürecindeki gelişimlerini inceler ve ataları arasındaki ilişkiyi çözmeye çalışır.daha açıklayıcı olursak, bireylerin kendi kısa yaşam süresi içinde geçirdiği değişimler ile bu bireyin önceki nesillerinin yüzlerce-binlerce yıldır geçirdiği değişimlerin birleştirilerek yorumlanıp anlaşılmaya çalışılmasıdır. yaratılış teorisi savunucularına göre ise bilimin evrimi savunmak için girdiği çıkmazlardan kurtulmak amacıyla ortaya attığı yeni bir fikir,yani yeni bir masaldır.
burada,embriyolojik gelişimi belirleyen genlerin evrimsel süreçte de etkili olabileceği fikri mevcuttur. embriyolojik süreçte etkili olan bazı genlerdeki 'mikrodeğişimler'in, evrim basamaklarından herhangi birinde değişime(mutasyon vb) uğraması sonucunda bu sürecin yeni bir doğrultuda ilerlemesinin mümkün olabileceği yani 'makrodeğişimlere' yol açabileceği düşünülür. bu da neo-darwinizm anlayışı olan 'sürekli meydana gelen mikroevrimlerin birikerek makroevrime yol açması' fikriyle pek uyuşmaz çünkü evo-devo'da hızlı ve küçük mutasyonların, evrimsel açıdan öneme sahip genlerde(tıpkı erken embriyolojik gelişim aşamasındaki mutasyonların fetüste ciddi deformasyonlara yol açması gibi) meydana gelmesi sonucunda makroevrim düzeyinde sonuçlar meydana getireceği düşünülür.
elbette birçok açıdan eksiklikleri de mevcuttur ve yaratılış'çılar veya bazı biyologlarca evo-devo'nun çıkmaz sokakta olduğu söylenmektedir.
hızlı ve eğlenceli bir genel tekrar için parodi bırakayım:
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"evo devo" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim