bilgi felsefesi. bilginin imkanı, doğası ve doğruluğuyla ilgilenir. “doğru bilgi imkanlıdır” ve “doğru bilgi imkansızdır” diye iki ana kola ayrılır. mesela 3 büyükler* rasyonalizm*’i savunur.
devamını gör...

bilginin ne olduğuyla, yani bilgi tanımıyla ilgili bilim dalı.
edmund gettier'in ''gerekçelendirilmiş doğru inanç bilgi midir?'' adlı makalesinde çağdaş epistemoloji literatüründe geleneksel bilgi tanımı kabul edilen ''gerekçelendirilmiş doğru inanç bilgidir.'' tanımına yaptığı itiraz çağdaş epistemoloji'deki tartışmaların odak noktasıdır. gettier'in ilgili tanıma yaptığı itiraz, platon'un theaetetus eserinde sokrates'ın doğru inanç tanımına yaptığı itiraza benzemektedir:
bir hakim suçsuz bir zanlıyı bir avukatın yalana dayanan savunmasına kanarak suçsuz kabul ettiğinde o hakim suçsuz kişinin suçsuz olduğunu bilmiyordur. sokrates'a göre bu durumda hakim suçsuz kişinin suçsuz olduğuna inanıyordur ve bu inancı doğru inançtır ama aynı hakim suçsuz kişinin suçsuz olduğunu bilmiyordur. dolayısıyla her doğru inanç bilgi olmadığından bilgiye doğru inanç denemez.
ancak, william kingdon clifford'un ''bir şeye yetersiz delile dayanarak inanmak, herkes için, her zaman ve her yerde yanlıştır.'' sözü dikkate alınarak doğru inancın doğruluğuna yeni bir özellik kazandırıldığında, yani; doğru inanç, bir önermeye yeterli delile dayanarak inanma olarak tanımlandığında sokrates'ın ''doğru inanç bilgidir.'' tanımına yaptığı itirazdan ve gettier'in geleneksel bilgi tanımına yaptığı itirazdan etkilenmeyen bir ''doğru inanç bilgidir.'' tanımı elde etmek mümkün. çünkü söz konusu örnekte hakim yetersiz delile dayanarak suçsuz zanlının suçsuz olduğuna inanmaktadır. aynı durum gettier örneklerinde de geçerlidir.
devamını gör...

epistemoloji ya da bilgi felsefesi, bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefe dalıdır. ilk çağlarda thales gibi filozoflar metafizik ile ilgileniyorlardı. evrenin salt maddesinin bulunması temel bir amaç olmuştu
devamını gör...
bilgi felsefesi veya bilgi kuramı diyebiliriz aslında. bildiklerimizi nasıl bildiğimizi sorar
devamını gör...
ontolojinin soyadıdır; ontoloji daldaki bir elma, epistemoloji de elmanın içinde dolaşan kurttur.
devamını gör...
"bilgi nedir?", "bir şeyi nasıl bilebiliriz", "bir şeyi bilmenin anlamı nedir" gibi sorular soran, felsefenin temel direklerinden birini oluşturur. diğerleri ise ontoloji ve değerdir.
devamını gör...
epistemoloji ile ilgili özetimi link olarak bırakıyorum.
buyrunuz
devamını gör...
bilimlerin ortaya koyduğu bilgi sorunlarını;bilen,bilinen ve bilme etkinliği arasındaki ilişkileri inceleyen felsefe dalı.
devamını gör...
bilgi felsefesi

bilgiyi ele alan felsefe dalıdır.

sorduğu sorulardan bazıları ise şöyledir;


bilgi nedir?
bilginin kaynağı nedir?
bilginin değeri nedir?
doğru bilgi var mıdır?
bilginin sınırı nedir?
bilginin yöntemi nedir?
insan neyi bilebilir?
devamını gör...
bilgi felsefesi olarak bilinir.

bilgi nedir?
bilginin kaynağı nedir?
bilginin değeri nedir?
doğru bilgi var mıdır?
sorduğu sorular arasındadır.

yani septiktir.
devamını gör...
bilgi felsefesi.
devamını gör...
episteme antik yunancada bilgi anlamına gelir. doğru bilgi diye bir şey yoktur. bilgi zaten doğrudur. bir şey bilgi değilse doxa'dır. yani kanaattir , zandır. yani misal " ben türkiye'nin başkentinin çorum olduğunu biliyorum" şeklinde bir cümle bilgi olmaz. bu , zan olur.

türkiye'de bu konu ile en yoğun ilgilenen kişi teo grünbergdir. aslen kimya mühendisi olup mezun olduktan sonra 10 yıl civarında felsefe okumaları yapmış ve daha sonra i.ü felsefe bölümünde doktorasını tamamlamıştır. epistemik mantık adlı çalışması da kitap haline getirilmiştir.

grünberg'e göre 4 tür bilme vardır.

1-olduğunu bilme
2-işi bilme
3-konuyu bilme
4-soru karşılığı olarak bilme

"ahmet bisiklete binmesini biliyor" cümlesindeki bilme işi bilmeye örnektir.

"ahmet erguvan rengini biliyor" cümlesindeki bilme konuyu bilmeye örnektir.

"ahmet bu kitabın yazarını biliyor" cümlesindeki bilme soru karşılığını bilmeye örnektir. yani dolaysız tanıma anlamında bilme.

"ahmet insan olduğunu biliyor" cümlesi de ne olduğunu bilmeye örnektir.

diikkat eidlirse 4 cümledeki bilme de birbirinden farklıdır. ve hiçbiri birbirine indirgenemez.

bilgi teorisi bakımından en önemlisi " ne olduğunu bilme"dir.
devamını gör...
yakın dönem nebati ekonomistlerimizin "epistemolojik kopuş" larından beri, epistemoloji konusunda, konuya yakışır ciddiyeti kaybettim maalesef. itiraf ediyorum. bu nedenle konu ve yazara saygımdan, şimdilik kaydıyla pas diyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim