son samuray tarafından bırakılan "elmalılı hamdı yazır" ukdesine binaen tanımlanmıştır.

antalya’nın elmalı ilçesinde doğdu. aslen burdur’un gölhisar ilçesine bağlı yazır köyündendir. birçok eseri bulunmasına rağmen en bilineni hak dini kur’an dili adlı kur'an tefsiridir. bu tefsir tbmm'de türkçe bir kur'an tefsiri çalışması başlatmak için alınan karar ardından diyanet işleri reisliği tarafından kendisine sunulmuş ve kabul etmiştir.

ilahiyat alanının başucu kitaplarından biridir.


eserleri
1. hak dini kur’an dili. kırk sekiz yaşında iken başlayıp altmış yaşında tamamladığı tefsiri olup en meşhur eseridir. ilk defa diyanet işleri reisliği tarafından yayımlanan eserin (istanbul 1935-1938) daha sonra birçok baskısı yapılmıştır.

2. irşâdü’l-ahlâf fî ahkâmi’l-evkāf. mülkiye mektebi’nde okutmak üzere hazırladığı bir ders kitabıdır (istanbul 1330 r./1914).

3. hz. muhammed’in dini islâm. anglikan kilisesi’nin sorularına şeyhülislâmlık adına verdiği cevaplardan oluşan bir risâledir. tefsirinin sonraki baskılarının baş tarafına eklenerek yayımlanmıştır (istanbul 1979).

4. metâlib ve mezâhib (istanbul 1341). fransız felsefe tarihçisi paul janet ve gabriel seailles tarafından yazılan histoire de la philosophie adlı eserin tercümesidir. tahlilî târih-i felsefe başlığını da taşıyan esere yazdığı mukaddime ile tahlil ve tenkit mahiyetindeki geniş dipnotları felsefî bakımdan büyük değer taşımaktadır.

5. istintâcî ve istikrâî mantık. ingiliz müellifi alexander bain’e ait eserin fransızca’ya yapılan tercümesinden türkçe’ye çevirdiği bu kitabı süleymaniye medresesi’nde öğrencilere ders notu olarak vermiştir.

bunların dışında ilhâdın temelsizliği, inkâr ve şirkin insan ruhunda uyandırdığı ıstırap, islâmiyet’in ilerlemeye engel olmadığı, orduya yapılan yardımların zekât yerine geçebileceği gibi değişik konularda beyânülhak ve sebîlürreşâd dergilerinde küçük hamdi veya elmalılı küçük hamdi imzaları ile yayımlanmış yirmiyi aşkın makalesi vardır.


kaynak
devamını gör...
din adamı, tercüman ve hattat (bkz: elmalılı hamdi yazır).
devamını gör...
(bkz: elmalılı muhammed hamdi yazır)
devamını gör...
elmalılı ünvanını kafasına düşen bir elmadan almamıştır. öyle olsa kendisinin ismi sir muhammed hamdi yazır olurdu, ama değildir
devamını gör...
kesinlikle onun meallerinden uzak durulması gerektiği kanaatindeyim.
devamını gör...
kendi çapında zeki ve donanımlı alimdir.
ayrıca okan bayülgen'in dedesidir.
devamını gör...
20. yüzyıl türk islam alemine damga vuran din adamıdır kesinlikle. türkiye'de en çok kullanılan meal ve tefsir kendisinindir.
devamını gör...
son samuray ukdesi.

1878 antalya, elmalı doğumlu türk din âlimi, hattat, tercümandır.
27 mayıs 1942' de istanbul- kadıköy' de hayatını kaybetmiştir. bir rivâyete göre kendisi, okan bayülgen' in dedesidir.(?)
devamını gör...
harf devriminden sonra türk insanının dinini daha iyi anlayabilmesi ve doğru öğrenebilmesi için kur'an-ı kerim'in tefsir ve mealini türkçe' ye çevirten mustafa kemal atatürk'ün bu adımda teşvik ettiği ünlü din adamı.
devamını gör...
konya da tramvay durak ismi başlığı görünce bir hoppa oldum tabi
devamını gör...
tartışmalı bir islam alimi diyebilirim, kendisinin ümmete bir takım hayırları olduğu gibi sansasyonel işlerin altında da imzası vardır.
devamını gör...
metâlib ve mezâhib tercümeleri filozofi tarihiyle ilgilidir ama işin ilginç kısmı, çok kişi bilmez ama bu eserleri 40 küsür yaşından sonra fransızca öğrenerek tercüme etmiştir.
mekanı cennet olsun, faydalı bir insanmış hamsi yazır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"elmalılı muhammed hamdi yazır" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim