ingiltere -zanzibar arasında ilk yarısı sıfır biten müsabaka.
ingiltere'nin sülük gibi emciklediği ufak bir ada ülkesi zanzibar, bağımsızlıklık düşüncesiyle kendilerini gazladılar.
''medeniyet dediğin tek dişi canavar ! biz onun dişini sökeriz bizde'' dediler.
sultan halid bin bargaş, bağımsızlık için fitili ateşlemeye çalışırken cehape zihniyeti dış mihraplarla bir olup, uzun adamın altını oyuyordu. ingiltere'nin çıkarlarına ters düşen sultan halid bin bargaş yerine kukla hamud bin muhammed’i destekleyip piyasaya sürdüler. ortalık iyice elli altı oldu.
ingiltere, zanzibara savaş açtı.
zanzibar, 5 savaş gemisine 40 dakika dayanamadı. halid bin bargaş ülkeden kaçarak almanya'ya sığındı.
hamud bin mahmud tahta çıktı.
devamını gör...
1896 yılında ingiltere ile zanzibar * arasında 38 dakika süren savaş.

1890'da ingiltere ile almanya arasında heligoland - zanzibar antlaşması imzalanır. böylece tanzanya almanya tarafından kontrol edilecekken, ona bağlı olan zanzibar da ingiltere'ye verilir. elbette ingiltere işini şansa bırakmak istememektedir. kendisi adına çalışacak, kukla gibi yönetebileceği birini görevlendirmek ister. böylece hamad bin thuwaini bu şerefe(!) layık görülür. 3 sene sonra beklenmedik bir şekilde ölür.

hamad'ın, khalid bin barghash adlı kuzeni tarafından zehirlendiği düşünülmektedir. zira bu kuzen, ingilizler tarafından kendisine görev verilmediği halde bir anda hamad'ın yerine geçer ve sultan olur. tabii ki ingiltere buna izin verecek değildir. khalid, geri çekilmesi ve görevi bırakması konusunda uyarılır ve pek tabii ki uyarılara aldırmaz. onun yerine, saraya kendi kuvvetlerini * toplamaya başlar.

ingiltere de boş durmamakta ve savaş gemilerini limana yığmaktadır bu arada. bölgede bulunan baş diplomata tam yetki verilir. gerekli bulduğu ve başarıyla sonuçlanacağından emin olduğu her türlü eylemi yapabileceğine dair izin çıktığına, ingiliz hükümetinin "hep destek, tam destek" modunda olduğuna ilişkin bir telgraf alır.

27 ağustos sabah saat 09.00'a kadar khalid'in çekilmesi konusunda kendisine ültimatom verilir. khalid, saat 08.00'de "hiç niyetimiz yok. zaten bize ateş açacağınızı da sanmıyorum" minvalinde bir yanıt gönderir. fakat sandığı gibi olmaz ve saat 09.02'de ingiliz bombardımanı başlar. aslında 2 dakika içerisinde saray da, 3000 savaşçı da çoktan bozguna uğratılmıştır ama 09.40'a kadar ateş devam eder. khalid arka kapıdan kaçmış, 500 adamı da yaralanmış yahut ölmüştür. ingiltere yine kendisi hesabına çalışacak birini sultan olarak saraya yerleştirir.

khalid alman konsolosluğu'na kaçmayı başarır. ingilizler iade talep etse de istedikleri olmaz ve khalid tanzanya'ya kaçırılır. 1916'da yakalanarak sürgüne gönderilir ama daha sonra doğu afrika'ya geri dönmesine izin verilir ve başlattığı savaş da tarihe "en kısa savaş" olarak geçer.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dünya tarihinin en kısa savaşı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim