rus edebiyatını var olmadan önce bitirecek olan durum. bir bakın mesela, adam hep yokluk zamanlarında karın tokluğuna yazmış romanlarını... demek ki geçim derdi nelere kadirmiş... şimdi de insanlar karnı tok sırtı pek ama çıkan kitaba bak.. üstad-ı şahane şeyma subaşı hanımın kitaplarını okuyoruz. nerden nereye...
devamını gör...
bunu o zamanların ünlü gazetecisi denemiş.
bir gün dostoyevski'ye şöyle bir teklifte bulunuyor; sana ince bir roman yazman için 24 ay veriyorum. eğer kabul edersen ve tam 24 ay sonra, hiç gecikme olmadan kitap yazabilirsen, bütün borçlarını ödeyeceğim. yok eğer yapamazsan yazdığın ve yazacağın bütün kitaplar benim adıma olacak.
fyodor da tam bir borç batağının içindeymiş ve teklifi kabul ediyor.
aradan 23 ay geçmiş.. bir kelime bile yazmayan fyodor telaşlanmaya başlıyor. 23 ay boyunca tembellik, tembellik, son ayda gelen bir telaş.
bir fransız yazar arkadaşına derdini anlatmış. "bir yardımcı al, o sana yardım etse bir güne bitirirsiniz kitabı. tanıdığım bir kadın var"
"kadın" lafını duyunca fyodor kabul etmemiş. huysuz ihtiyarlığını konuşturmuş, "kadınla çalışmam ben, onu çekemem" triplerinden sonra mecbur kalıp kabul etmiş.
evet, evet, kadının ismi anna.
bir gecede "kubarbaz"ı yazmışlar.
aradan aylar geçmiş. o huysuz ihtiyar anna'dan şunu sormuş; yeni kitap fikrim var. karakterlerimiz karamsar, duyğusuz, insanları kendinden uzaklaştıran biri. genç bir kadına aşık olmuş. acaba ona evlenme teklifi etse garip mi olur?
anna da yapıştırmış cevabı; teklifini kabul ediyorum.
anna'dan sonra dostoyevski'nin hayatı değişmiş, güzel bir ikili olmuşlar.
ah, acaba kimin hayat hikayesindeki anna oluruz...
devamını gör...
kumarbaz kitabının yazılamamasına sebep olan olaydır.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
bence esas sorun kumar oynaması veya kumarbaz olması değil. kumarbaz olmasaydı dostoyevski olmazdı. hiç değilse bildiğimiz adam olmazdı. bildiğimiz adam olmadığında bugun onun hakkında bu tanımı girmek durumunda da olmayabilirdim.

başkasına zararı var mı bu önemli. mesela kumar borcunu ödemek için tefeci komşusunu baltayla öldürürse o zaman bunu sorgularım ama sefalete düşmeye gönüllü oln bir adam kumar da oynar.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
romanlarında beni de bir karakter olarak kullanacaksa seve seve yapacağım eylem
devamını gör...
nakit olursa olmaz ama kart ve taksitlendirme yapıyorlarsa olur. aslında eksik borç kavramı içinde değerlendirilmesi gerekir ödeyeceğimiz kişiyi maliyeye bildirebiliriz. sonuç kötü olur ama olsun içimiz rahat bir şekilde bıçaklanabilir ya da kurşunlanabiliriz. borcu kapanan reis bizi anlatan bir kitap yazarak bu hareketimizi onurlandırabilir.
devamını gör...
dostoyevskinin kumar borcu olmasaydı o eserleri olmazdı adam kumar borcunu kapatmak için roman yazmış o nedenle bırakın kumarbaz roman yazsın.
devamını gör...
bu bir alkoliğe alkol hediye etmek gibi olurdu. tabii kumar borçları ve bu bağımlılığı onun dostoyevski olmasında büyük pay sahibidir.
devamını gör...
raskolnikov' un baltasını satarsak ödeyebiliriz belki...
*
devamını gör...
belki de kazanmaya çok ihtiyacımız vardı. tıpkı uçuruma düşen birinin bir tutam ota sarılması gibi. kabul edersiniz ki uçuruma düşmeyen biri ağaç dalı diye ota sarılmaz...
-kumarbaz kitabından bir alıntıydı-

dostoyevski'yi böylesine bir yazar yapan şey, belki de bu kötü saplantısıydı. böyle yanılgıları yaşaması gereken biri olması gerekiyordu. kumar borcunu ödemek için bile kitap yazmış. kısırdöngü...
içindeki kötü saptantıyı başka- iyi denecek türden- saplatıyla kapatmaya çalışıyor. para kazanmak değil para kazanma arzusu.. peşinde koşturduğu şey yalnızca tutku. bu duygu onu harekete geçirip canlı hissettiriyor aynı zamanda da onun kabusu. kısırdöngü...

ödemem ben onun borcunu.*

koca bir itiraf: kumarbaz'ın bir yerine kadar geldim, kitabı kenara fırlattım, dönüp tekrar yüzüne bakmadım. bir yerde takılı kaldım ilerleyemedim. ben kumarbazı bitiremedim. söyleyemiyorum bak aslında beğenemedim. bitiripte geleceğim başlığına yoksa kumara başlarım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dostoyevski'nin kumar borcunu ödemek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim