tüm romanlarına egemen olan kişilik ya da yazarlık özelliği. romanlarındaki neredeyse tüm tipler sorunludur, ruh halleri an be an değişir, kimi intihar eder, kimi babasını öldürür, kimi gider bir orospuya aşık olup kurulu düzenini bozar, kimi sözüm ona felsefi bir akıl yürütme sonucu ev sahibi yaşlı kadını boğup soyar. sonra olayı vicdanen hazmedemez. halbuki hayat hiç oyle bir şey değil, geldik gidiyoruz. sal biraz dosto. okurunu da ruh hastası yaptın resmen. genç dimaglari zehirleme. gerçek hayatta stavrogin gibi tipler yok. kimi kandırıyorsun.
devamını gör...
tek dostoyevski'de değil, rus edebiyatın çoğunda, hatta sinemada da karşımıza çıkar sorunlu karakterler.
hep sarhoş adamlar, hasta kadınlar, fahişeler, sonradan varlığını belli eden vicdan.. okuyucuyu fazla boğsa bile vazgeçilmezdir.
devamını gör...
varolmayan durumdur. dosto bunları abartıyorsa bu aramızdaki canavarlar kimler? her insanın içindeki karanlığı gösterir. dostoyevski elinde boyama kalemi ile karanlık bulutların üstünü boyamaz. karanlık bulutlardan yağmur yağdırır. ıslanmak dostlarım. ıslanmak gerektir bu dönemde.
devamını gör...
başlık sahibi yazarın, gerçek hayatın anlatılmasına "sorun etmesi" demesi skandalıdır.
devamını gör...
yaşanılan ortam, yaşadığımız dünya, kendimize ait hayallerin bile şekillenmesine etki etmiyor mu ? sorusunun cevabıdır aslında bu durum.
devamını gör...
dostoyevski zaten insanların en az mutlu olmayı arzuladığı kadar acıyı da arzuladığını söylüyorlar kitap karakterleri de bunu gözler önüne seriyor.adam acı çekmekten zevk duyuyor yani o yüzden her şeyi sorun haline getirmesi gayet normal.
devamını gör...
onu büyük yazar yapan en önemli etkendir.
karakterler gerçektir iğrençtir rezalettir ve son derece yaşamın içindendir.
en basit durumları sorun haline getirmesi onu çok büyük bir yazar yapıyor. ölüler evinden anılar kitabını okuyorum ilk 100 sayfa bitti tam olarak 100 sayfa okudum ve yarın 100 sayfa daha okuyacağım ben hayatımda bu kadar detaylı karakterler bu kadar büyük bir gözlem yeteneği görmedim.
adam her şeyi o kadar iyi sorun haline getiriyor ki sürgün ediliyor.
gerçek yaşantısında da böyleymiş bu kitaplarına da yansımış.
devamını gör...
geçmişe gidebiliyorsun da haberimiz mi yok sayın yazar dediğim başlık. dosto zamanının insanlarını çok çok iyi gözlemlemiştir. ve inan o zamanki suçlar sıradanmış en azından dedirtir. şimdiki gibi aklımıza dimağımıza durgunluk veren, tehayyülümüzde bile canlandırmakta zorlandığımız yaratıcı cinayetler, suçlar yokmuş diyebiliriz. yaşadığı sıkıntılara rağmen bu gözlem yeteneği ve insan ruhunu analizi imrenilesidir.
devamını gör...
benim için en büyük sorun lanet olası birden fazla isimli ruslar,iyiki bir meksikalının çok iyi romanları yokta zaten 2 isimle aklı çorba olmuş bizler 18 isimle mücadele etmiyoruz.
devamını gör...
dostoyevski aslında olayların iç yüzüne odaklanmış diyebiliriz. bazı şeyler dışardan göründüğünde o kadar kötü değildir. ama iç dünyası farklıdır olayın . o kişide uyandırdığı duygular farklıdır. ben baş karakterlerin dostoyevskinin iç dünyasını yansıttığını düşünüyorum. yaşadıkları karşısında ne hissettiği, ruh halini falan anlayabiliyoruz. onun dünyasında hava hep kapalı hep bulanık ve bunu okuyucuya geçirebiliyor. biz kitaplarını okurken yaşadığımız hissi kaldıramazken o ömrü boyunca o hislerle yaşamış . ve bu hislerini birer şaheserlere dönüştürmüş . ayakta alkışlıyorum.
devamını gör...
-cehennem nedir? sevginin artık imkansız olduğuna dair çekilen bir acıdır.
ne yapsın bu adam.

-her şeyi anlıyorum ve bu beni öldürecek.
ah dosto üzümlü kekim.

-ancak acı çekerek kendimizi bulabiliriz.
yapma etme eyleme dosto.

evet diplere sokuyor fakat kafayı açıyor ve seni o kasvetli karanlıkla aydınlatıyor.
teşekkürler dostoyevski.
devamını gör...
dayiko dosto zaten sorunlu herifin teki. dolayısıyla her meseleyi sorun haline getirmesi beklenebilir bir şey.
devamını gör...
hayatla sorunu olan insanlar genellikle düşünür ve entelektüel/tinsel bir derinliğe sahip olabilir. hayatla sorunu olmayan insanlar ise, nasıl para kazanacağı, nasıl evleneceği vs. gibi basit sorunlar üretir. dostoyevski basit sorunlar üretmez ve bunlara teslim olmaz, hayatın kendisini çözümsüz bir denklem/sorun olarak görür. eğer böyle bir bakış açısı olmasaydı dostoyevski olmazdı zaten.
devamını gör...
dostoyevski iyi çocuktu ama fena bir kusuru vardı.
insanlara fazla güveniyordu.
sırf seviyor diye onları tanıdığını zannediyordu.
eğer geri dönüp söyleyebilseydim söylerdim.
‘dosto derdim her ihanet sevgi ile başlar.
devamını gör...
çünkü her şeyin farkındaydı. yani fazlasıyla bilinçli biriydi ve hassas bir yüreği vardı.
cahil biri olsaydı öyle olmazdı.
devamını gör...
dostoyevski çok değişik bir insanmış... yani sen hem bireysel, hem içsel hem de toplumsal konular üzerinde düşün, fikirler yürüt ve kalkıp bir de bunları yaz. kendi zihnini, düşüncelerini kalkıp bizlere sun ve döneminin ilerisinde dahi eskime ve hep tazeliğini koru... bence sorun haline getirmesi iyi olmuş.
devamını gör...
her şeyi sorun haline getirmekten ziyade müthiş bir psikanaliz yeteneğini kullanıyor. saklamıyor. saklananı ortaya çıkarıyor...
devamını gör...
kendisinden sonraki yüzyılları öngörmesinden dolayı yaptığı tespit gibi tespitleri sonucu geçersiz olan sorundur. günümüzde hepimiz bir dostoyevski romanı karakteri gibi; umutsuz, hayat amacını yitirmiş, karın tokluğuna çalışan ve her an cinnet geçirebilecek durumdayız..
devamını gör...
hayatı toz pembe görme uğraşındasınız sanırım. veya dev aynasında?

onun karakterleriyle köşe başında, oturduğunuz bir restoranda, çay içtiğiniz mekanda, kaldırımda hülasa her yerde karşı karşıya gelebilirsiniz. aynaya baktığınız da bile...
devamını gör...
gruşenka'lar her yerde. hepinizin gruşenka gibi karaktere sahip bir sevgilisi olmuştur.

o yüzden dostoyevski hayatın kendisidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dostoyevski'nin her şeyi sorun haline getirmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim