12 olympos tanrısından biri olan şarap ve eğlence tanrısıdır.

eski kaynaklara göre zeus, hera ile evliyken semele'ye aşık olur. semele hamiledir ve zeus'u kıskanan hera, kılık değiştirerek semele’ye, zeus’un ona güçlerini göstermesini istemesini söyler. semele bunu isteyince zeus'un gücü semele'yi yakar ve öldürür fakat 7 aylık hamile olan semele, çocuğunu düşürür. bunu gören zeus, bebeği alır, baldırında saklar ve böylelikle dionysus, babası zeus'un baldırında doğar.

ancak dionysus’u istemeyen hera, kuretalar’a rüşvet vererek onu kandırıp parçalara bölmesini emreder. çocuğun büyükannesi rhea torununa acır ve athena’nın yardımıyla onu kurtararak parçalarını birleştirir. bu şekilde dionysus ikinci kez doğmuş olur. bundan sonrasında zeus, dionysus'u korumak için keçiye dönüştürür ve nysa dağına gönderir. dionysus burada şarabı icat eder ve dünyayı dolaşarak neredeyse her yerin şarapla tanışmasını sağlar.

dionysus'un iki kişilikli olduğu söylenir. bir tarafı eğlenceli ve neşeliyken bir tarafı da oldukça öfkeli ve acımasızdır. psikolojide manik depresif onun duygu durumunu temsil eder.

aynı isimdeki bir şarkıyı dinlemek için:


edit: aynı zamanda kafa sözlük yazarı.
devamını gör...
şarap tanrısı
devamını gör...
çal'lı* şarap tanrısı
bağ bozumu tanrısı olarak bilinir. bağ bozum şenlikleriyle tiyatronun temeli atılmıştır. çal yöresinde bu festivaller hala devam etmektedir.
edit:karşıtlıkları barındırır. sürekli olarak ölüp yeniden doğar ve sürekli acı çekip haz duyan bir tanrıdır. tiyatroda gördüğümüz ağlayan ve gülen yüz maskları dionysosun yüzleridir.
devamını gör...
yunan mitolojisinde şarap tanrısı.
devamını gör...
sözlükteki gördüğüm 2. antalya'da yaşayan kişi.
devamını gör...
çocukluğumda - epey seneler önce - urla / çeşme / karaburun tarafları daha istanbullu alaçatıseverce istila edilmemişken, üzümlerin toplandığı ağustos ortası / sonuna doğru yapılan bağbozumu şenlikleri vardı, neredeyse tüm köy boşalır, güzel bir sahil kenarı bulunur, denize girilir ve eğlenilirdi.

bu tarafların dışında da eskiden neredeyse tüm kıyı egede kutlanılan "bağbozumu şenlikleri" belki de binlerce yıldır yapılır ve başlangıcı dionysos adına yapılan şenliklerdir.

bir ilginç bilgi daha, kendisi denizli ilinin çal ilçesindendir. * tapınağı ise yine denizli ilinin bekilli taraflarındandır.

davranışları yüzünden psikolojideki manik depresif kavramının ilk bilinen / vücut bulmuş halidir aynı zamanda.
devamını gör...

şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.
devamını gör...
bacchus olarak da bilinir.
devamını gör...
mitolojiye göre titanlar tarafından parçalara ayrılarak öldürülür. bundan haberdar olan zeus titanlara allah yarattı demeden girişir ve dionysos’u yeniden yaratır. dionysos’un yeniden yaratılmasını sevinçle karşılayan insanlar bu günü her yıl bayram olarak kutlamaya başlar. kutlama ritüeli olarak şarap içilip ekmek yenir. bir yerden tanıdık geldi gibi sanki.
devamını gör...
aynı zamanda delilik tanrısı olduğu da söylenir başına gelen şeylerden sonra akıl sağlığı pek yerinde kalmamış olmalı.
devamını gör...
keş tanrı. zeus’un oğlu olduğu söylenir. önceleri yarı tanrıdır. hayatı boş vermişlikle fazla dert etme arasında kalmış insanlara benzer.
devamını gör...
evrenin ve memleketimin en güzel tanrısı.
bağına kurban! * *

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

görsel : guido reni
devamını gör...
karanlıklarda geçinmeyi seven, düşüncenin arka bedenlerinde saklanan, duyguların en mahremini yaşayan, günahın ne kadar lezzetli olduğunu söylemekten çekinmeyen sezginin ve sanatın tanrısı... ilhamını gizeminden alır ve tekinsiz olanların peşindedir.
kadmos ve harmonianın kızı, thebai prensesi semele ile zeus un ışıltılı yaz geceleri boyunca süren sevişmelerinin meyvesidir. hera nın semele ‘yi gaza getirip ( zeus neden sana insan olarak görünüyor? seni çok seviyorsa tanrı olarak görünmesi lazım) zeus un üstüne salması sonrası, zeus bir gün tanrı olarak görünmeye karar verir. zeus tanrı formunda görününce yıldırımlar, şimşekler çakmaya başlar. bu sırada zeus’un avucundan kayan bi yıldırım semele yi öldürür. zeus da semtle’nin karnını açar ve bebeği alıp baldırına gömer. böylelikle insan olacak olan dionysos tanrı olarak doğar. ama olimpos tehlikeli olduğu için onu hermes e teslim eder yüce zeus. biraz büyüyünce de hermes onu doğanın yaratıkları nympheler e teslim eder. onlar büyütür sevgili dionysosu...
bir gün titanların büyülü bir ayna ile koruluğa çekip parçalamalarından sonra kalbini bir konukta saklamışlardır. katilleri öldüren zeus un üzüntüsü üzerine annesi gaia ) toprak ana) torunun kalbinin nerede olduğunu biricik oğlu zeus a söyler . zeus da büyük kuzu athena yı gönderir ve küçük kardeşin parçalarını birleştirmesini ister. böylelikle 3 kere doğmuştur sevgili dionysos...
bu olaydan sonra güvenliği sebebiyle sonsuz denizlerin ardına gönderilen dionysos doğa bilgisinin yanında insanlar üzerine de bilgilerini onlarla yaşayarak pekiştirdi. insanları çok seven dionysos zorluklara katlanabilmeleri için üzüm asması ve şarabı armağan etti insanlara. çünkü insanlar için katlanılması zor bir yerdi. dedi ki :
“ şarap için ey insanlar! şarap için ve aklınızdan sıyrılın, tanrı, kral, baba hepsini boşverin, yasaklara kulak asmayın. kendinize dönün. .... şarap için, dans ederek, şarkı söyleyerek, sevişerek doğaya dönün! “

kaynak kayıp tanrılar ülkesi
ahmet ümit
devamını gör...
nevzat kaya da dionysos ekmeği yiyo türkiye’de anasını satim kültür bilimleriymiş şaka gibi..
devamını gör...
/veya dionysus/ aulos, hayranlarının ona ibadet ederken kullandıkları karakteristik müzik aletidir.
devamını gör...
bildiğim kadarıyla trak kökenli olabileceği söylenen şarabın, sanatın tanrısıdır. adına düzlenen bir tur tören tiyatronun temeli olmuştur ayrıca.
devamını gör...
epeydir tapınamadığım tanrım. affola ama içkiyi bıraktım be hacı valla bak, yoksa şarabın okkası 5 altın olsa yine sana yüzüm sürerdim inan.

belki gün ola devran döne belli mi olur, sen beni kollamaya devam et yine ne olur ne olmaz.

bakışını yidiğim!

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
şarabın ve eğlencenin tanrısı. medeniyetin destekçisi, barış aşığı derler. ama bana o kadar çektirseler alayına savaş alayına isyan derdim.
devamını gör...
şükürler olsun bugün de hak ettiği saygıyı görmüş tanrım.

böyle böyle 20-30 mürid daha bulursam bir kez daha dirilteceğim seni merak etme.

/ güzel günler göreceğiz çocuklar
şarapları kafalara dikeceğiz

hani şimdi biz
bir peri masalı dinler gibi seyrederiz
karanlık mahzenlerde amforaları
hani bunlar
77 kat topraktan nolan amforalarıdır /

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bir daha çık gel asma saçlım!! *
devamını gör...
selamınaleyküm hayırlı işler dediğim baba tanrım.

bugünlerde bir şeyler oluyor burada, bir takım ateist ve sedatist mihraklar senin şarap mı rakı mı içtiğine, anana babana, hatta çocuklarına, kiminle ne yaptığına, ruh haline, nerde doğup nerde öldüğüne takmış durumdalar.

imamoğlu hakkında yayın yapan a haber kılıklı bu insanlara karşı seni, dedemi, düşman şeyine oğlunu, yediğini içtiğini ölene kadar savunacağıma söz veriyorum.

3 kişi daha buldum bizim kadroya, yakında arşipel üzerinde senin bayrağın ve güneşin tekrar doğacak merak etme.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"dionysos" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim