ülkemiz insanında sıklıkla görülen bir problem. çoğu zaman tam olarak düzeltilemediği gibi bir sürü yanlış bilgi de kulaktan kulağa yayılıyor. kırmızı et, özellikle sakatat tüketmeyenlerde risk daha fazladır. et yedikten sonra en az iki saat boyunca yoğurt, ayran gibi kalsiyum açısından zengin besinler alınmamalıdır. aksine vücuda daha fazla demir emilimini sağlamak için c vitamini almalısınız. mesela et yemeklerinin yanında portakal suyu tüketilebilir. demir eksikliği hemoglobin ile alakalıdır. vücutta hemoglobin azaldığı zaman oksijeni tutacak molekül kalmaz. oksijeni kanda hemoglobin taşır. bu durumda da nefes darlığı ve çabuk yorgunluk baş gösterir. ayrıca demir normal düzeyinde iken depo demir demek olan ferritin eksik kalmış olabilir. bu durumda da demir eksikliğinde genel olarak olduğu gibi aşırı derecede üşürsünüz. demirinizi yükseltmek için köze dalak koyup hafif kanlı iken tüketin yanında da portakal suyu ve şalgam için derim.
devamını gör...
aile bireylerinde gordugum icin hakkinda biraz bilgi sahibi oldugum rahatsizlik turudur. demir eksikligi,vucudun demir mineralini yeteri derecede alinmadigi durumlarda ortaya cikar. demir vucut icerisin de uretilen bir mineral olmadigi icin, yeterli miktarlarda ve dogru besinlerden alinmasi cok cok onemlidir. ulkemizde olduca sik gorulur ve ismi genellikle demir anemisi veya kansizlik olarak bilinir. eksikliginde genellikle;
-halsizlik-yorgunluk,
-bedensel gucte dusus,
-ten renginde solgunluk,
-üsüme,
-tinaklarda kirilma,
-kadinlarda periyodik donemlerde sikintilar olarak gorulebilir.
bu rahatsizligi onlemenin en basit yolu, dogru beslenmedir. buna ragmen hala ayni rahatsizlik devam ederse, ekstra demir ilaclari alinir hatta demir ignesi belirli donemlerde hastalara uygulanir diye biliyorum. bu rahatsizligi onlemede en iyi besin takviyeleri ise; koyu yesil yaprakli sebzeler, protein yonunden zengin besinler.(yumurta ozellikle). ek olarak kirmiz ve beyaz et, keza buyuk bas sakatatlarinda yuksek oranda demir bulunmakta. bununla beraber bakliyatlar, kuruyemisler meyveler de demir yonunden oldukca zengindirler.
devamını gör...
anemiye sebep olabilir.

demir eksikliği olan insanlarda;
-huzursuz bacak sendromu görülebilir.
-kalp çarpıntısı olabilir.
-kulak çınlaması olabilir.
-mide ağrısı veya yanması görülebilir.
-çok üşüyebilir.
-halsizlik, çabuk yorulma, nefes nefese kalma vs görülebilir.

öneri:
-üzüm ve üzüm ürünleri (pekmez vs) tüketilmelidir.
-yeşil sebzelerde bol demir bulunur.
-yemekten en az 2 saat sonra * sigara, çay, kahve gibi kafein içeren şeyler içilmelidir.
-demir bulunduran yiyeceklerin yanında süt ve süt ürünleri alınmamalıdır.
devamını gör...
hem demir ve nonhem demir olmak üzere iki formda alırız diyetle. nonhem demir bitkilerde bulunan demirdir, emilimi diğer yiyeceklerden etkilenir. hem demir ise hayvansal kaynaklıdır, emilimi kalsiyumdan etkilenmez. c vitamini ile demir emilimi hızlanır. ülkemizde çoğunlukla et tüketimindeki yetersizlik nedeniyle demir eksikliği yaşanıyor. bazılarında ise emilimi sağlayan faktörün eksikliği nedeniyle emilim olamıyor.
devamını gör...
pekmez tüketilerek büyük ölçüde engellenebilecek eksiklik.
devamını gör...
5,5 şiddetinde bir depremde bile binlerce kişinin ölmesine sebep olur. hapla map çare değildir. şerefsiz müteahhitlerin kan içiciliğidir. hem de bol demirli kan.
devamını gör...
dünyada en sık rastlanılan kansızlık türünün sebebidir. kadınlarda reglden ötürü kan kaybı olduğu için erkeklere nazaran daha çok görülür. gebe kadınların %50'sini etkiler. ülkemizde sıklıkla görülmektedir. bu eksikliğe sebep olan etmenler; kan kaybı, yetersiz beslenme, demir emiliminde sıkıntılar olarak sıralayabiliriz.
en yaygın belirtileri, saç dökülmesi, tırnakların kırılması, dudak kuruluğu, el ve ayaklarda soğukluk, ağızda sıklıkla aft çıkması, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, baş dönmesi, ciltte solgunluk, el ve ayaklarda uyuşma - karıncalanmadır.
demir eksikliği tedavi edilmediğinde farklı hastalıklara yol açar. bunlardan bazıları kalp hastalıkları, huzursuz bacak sendromu, bağışıklığın çökmesi, hamilelikte düşük, bebeklerde zeka ve büyüme geriliğidir.
demir eksikliğini önlemek için demir yönünden zengin besinler tüketilmelidir. bunlar, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, roka gibi), somon, kırmızı et, sakatat (özellikle ciğer) bakliyatlar, yulaf, kuruyemişler, pekmezdir.

dikkat edilmesi gereken noktalar
demir emilimini artırmak için bu gıdalarla c vitamini tüketilmelidir. portakal, kivi, limon c vitamini açısından zengindir.
bunlara karşılık demir alındıktan 2 saat sonra süt ürünleri tüketilmeye başlanmalıdır. bunlar demirin emilimini azaltır.
siyah çay, kahve gibi kafein içeren içecekler, kepekli gıdalar demir emilimini azaltır. olabildiğince sizi bilgilendirmeye çalıştım çünkü yıllardır bu problemden kurtulamadım. ilaçlar kullanarak birkaç ay rahat geçirebiliyorum maalesef.
devamını gör...
feratin mi feridun mu ne zıkkımsa o kalmamış bende, depo dibe inmiş. yine sıfırı tüketmişiz her şeyde olduğu gibi yav.

diyoruz bu ödem neyin nesi, ödem yaparmış. oliger fol mu ne öyle bir şey alacakmışım, şimdi demir eksikliği düşünsün.
devamını gör...
vücutta bulunan minerallerden demir’in yeterli miktarda depolanamamasından kaynaklı oluşan rahatsızlıktır..
alyuvarların yapısındaki vücutta oksijen taşımayı sağlayan bir protein olan “hemoglobin” yapı taşı olduğundan üretmek için demir’e ihtiyaç vardır. yeterli miktarda demir minerali bulunmadığında kırmızı kan hücrelerinin (alyuvar) sayısının azalmasına yol açar ve “kansızlık” ya da “anemi” dediğimiz meydana gelir. en sıklıkla akdeniz anemisi (talasemi)’dir.
demir eksikliği demir ihtiyacının karşılanamaması ile ortaya çıkabileceği gibi alınan demirin vücutta yeteri kadar emilememesi sonucu da ortaya çıkabilir. gebelik gibi durumlarda demir gereksinimi daha fazladır.

demir eksiklikliği nedenleri;

-besinler ile yeterli demirin alınmaması (aşırı diyet kısıtlamaları, et, yeşil sebze yenmemesi gibi)
-sindirim sistemine besinlerle giren demirin emiliminin yeterli olmaması (iltihabi bağırsak hastalıkları, bariatrik cerrahi gibi geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları vb.)
-kan kaybının olduğu durumlar (kadınlarda adet dönemlerinde yoğun kanamaların olması, mide kanaması, hemoroid-basur nedeni ile olan kanamalar, mide-bağırsak kanserleri gibi)

vücutta demir eksikliğinde meydana gelebilecek belirtiler;
yorgunluk, tende solukluk, nefes darlığı, baş ağrısı, baş dönmesi, algılama-öğrenme performansında azalma, kalp çarpıntısı, kuru ve yıpranmış saç ve cilt, dil ve ağızda şişme ve ağrı, yutma güçlüğü, huzursuz bacaklar, kırılgan ve kaşık şeklinde tırnaklar,duygu durum bozuklukları, endişeli hissetme, el-ayaklarda soğukluk, sıradışı şeyler yeme arzusu (buz, toprak, kahve telvesi, cam gibi)

tedavi edilmediğinde sadece anemi değil fiziki ve zihinsel sorunlara , kalp ve akciğer gibi kronik rahatsızlıklara yol açabilir. demir eksikliğini tedavi edebilmek ve emilimini arttırabilmek için beslenme şekli ve yaşam tarzını değiştirerek dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. bunun içinse demir ve c vitamini içeriği yüksek gıdalar ile beslenme proğramlanmalıdır.eksikliğin oranının belirlenmesi sonucunda ağız yolu ile vücuda alınan hap, şurup, granül şeklindeki ilaç formları kullanılabilir hekimin de gerekli görmesi durumunda damar yolu ile demir eksikliği tedavi edilebilir. gerekli muayene ve tetkiklerle kontroller tekrar edilirerek tedavinin süresi ve dozu belirlenebilir.
devamını gör...
bazen koruma içgüdüsüne alet edilebilir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
sideropeni

"yetişkin bir insanın vücudunda yaklaşık olarak 4-5 gram demir bulunur"

kişinin vücudunun ihtiyacı kadar demirden yoksun olduğu, demir eksikliği hastalığı olarak bilinir.

halsizlik.
sürekli yorgunluk hali.
konsantrasyon problemleri.
ilgisizlik.
fiziksel aktiviteler sırasında nefes nefese kalmak.
baş dönmesi ve göz kararması
baş ağrısı
belirtileri arasındadır.

hekim yardımı ve doğru beslenme ile tedavi edilemeyecek bir şey değil.
devamını gör...
sebebini tedavi etmedikçe bir numarası olmayan hastalık.

65 yaş üstü erkek hastaya endoskopi kolonoskopi önermeden sadece diyetini değiştirip demir ilacı verirseniz kolon kanserini erken evrede yakalayamazsınız mesela.

ailesinde çölyak hastalığı olan genç kadın hastaya sorgusuz bir şekilde düzenli aralıklarla tedavi verdiğinizde de bir şeyleri düzeltmiş olmazsınız.

öyle de bilinen ama bilinmeyen bir hastalıktır.
devamını gör...
günde 1 kilo kırmızı et yiyen dayılarda çıkması da düşündürücüdür....
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"demir eksikliği" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim