resmi adı "komünist enformasyon bürosu" olan 1947'de sovyetler birliğinin önderliğinde kurulan ve 1956 yılına kadar etkinlik gösteren uluslararası komünist örgüt. büro eylül 1947'de sscb, çekoslovakya, macaristan, bulgaristan, polonya, romanya, yugoslavya, fransa ve italya komünist partilerince polonya'da kurulmuştur. kominformun kuruluşuna yugoslavya komünistleri büyük destek sağladıkları için ilk olarak örgüt merkezi belgrad olarak belirlenmiştir. fakat daha sonraları yugoslavya ile sovyetler birliği arasındaki gerginliğin artması sonucu, yugoslavya komünist partisi haziran 1948'de örgütten çıkarılmış ve merkez bükreş'e taşınmıştır. kominform devletleri arasında uluslararası dayanışmayı pekiştirmek için propaganda, ağırlıklı bir eri teşkil ediyordu. marshall plan ve truman doktrin'in uygulanmasını engellemek için kominform tarafından görevlendirilen italyan ve fransız komünist partileri başarılı olamamışlardır. daha önceki denemelerde olduğu gibi kominform döneminde de sosyalist sistemin kazanımlarını koruma eğilimine ağırlık verilerek, devrimlerin yayılması amacı ikinci plana itilmiştir. kominform 17 nisan 1956 tarihinde yugoslavya ile arasındaki gerginliği yumuşatmayı amaçlayan sovyetler birliği tarafından dağıtılmıştır.
devamını gör...
ikinci dünya savaş sonrası dünyada soğuk savaş dönemi başlamıştır. kısacası devletler tabiri caizse ya "amerika"cı ya "rusya"cı olmak zorundaydı. sovyetler kendi hegemonyası altında yaşayan devletleri cominform olarak örgütlemiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim