görme engellilerin okuyup yazması için tasarlanmış alfabe.
devamını gör...
icadın sahibi fransız mucit louis braille'dir. braille babasının ayakkabı atölyesinde geçirdiği bir kaza sonucu sol gözünü kaybeder. daha sonra sol gözüne uygulanan yanlış tedaviyle sağ gözünü de kaybeder. depresyon yaşaması beklenen louis braille aksini yaparak körler için bir alfabe icat eder.

10 yaşında valentin pauy görme engelliler okuluna kabul edilir, buradaki "diğer duyuları kuvvetlendirme" çalışmalarına katılır. valentin pauy görme engelli insanların yardımına yetişecek bir teknik geliştirmiştir. bu teknik bir çoğumuzun da bildiği "levha kabartma" tekniğidir fakat levhalar ağırdır. çocuklar zorlanıyordur. sonrasında fransız ordusunda görev yapan subaylardan biri; askerleriyle kısa ve uzun çizgililer aracılığıyla iletişime geçtiğini, bunun görme engelliler için de etkili olabileceğini söyler.

pauy, bunun onlar için ağır olacağını düşünür ve kabul etmez. fakat körler enstitüsü'nde öğretmenlik yaptığı sıralarda louis braille bahsedilen iki tekniği birleştirerek günümüzdeki körler alfabesi'ni icat eder. icat 1825 yılında son halini almış ve çıkan birkaç sorun halledildikten sonra dünya çapında yayılmaya başlamıştır.
devamını gör...
görme engelli insanların okuyabilmesi için kullanılan alfabe. 1821'de louis braille tarafından geliştirilen alfabede, harfler ve rakamları ifade eden iki kolon ve her iki kolonda üçer nokta bulunuyor. bu altı noktanın çeşitli şekillerde kabartılmasıyla görme engelli kişiler yazıları okuyabiliyor.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
zamanında görme engellilerin bir derneğini ziyaret ettiğimde yakınen inceleme fırsatı bulmuştum. bu alfabeyle kağıtlara yazı yazabildiğimiz daktilo tarzında bir cihaz vardı, kağıtta nokta nokta kabartmalar yaparak yazılıyordu. ayrıca dernekte bir de sesli kitap okuma stüdyosu vardı. biz kitap okuyor ve kaydediyorduk. görme bozukluğu yaşayan arkadaşlar da bizim sesimizden kitapları dinliyordu. etrafınızda bu tür derneklere gidin, ziyaret edin. onların farkında olduğunuzu fark edince çok mutlu oluyorlar. o insanlara bu duyguyu yaşatın.
devamını gör...
kör alfabesidir .
devamını gör...
kör alfabesi demek doğru değildir, ayıptır.
t: görme engellilerin kullandıkları alfabe.
devamını gör...
braille tarafından geliştirilmiş görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemidir.
aslında napolyon'un, askerlerin geceleri haberleşmesini sağlamak istemesi ile tasarlanan alfabe şu an görme engelliler için kullanılıyor. her harf ve rakam belirli nokta kombinasyonlarının atanması ile oluşturulmuştur. okuması yazmasından daha kolaydır fikrimce. çünkü yazarken ayna görüntüsü ile yazmanız gerekiyor. kağıda tersten kalemiyle* kabartılar bırakmalısınız. öğrenmesi de okuması da keyiflidir. öğrenmeniz elbet işinize yarar bir gün. bir lisan bir insan...
devamını gör...
görme engelli demek yanlıştır. bunu bir köre söylediğinizde şu cevabı alırsınız; "ben engelli değilim sadece görmüyorum."
onlarla çalışma fırsatı buldum. okumaları ve bilgisayar kullanmalarını gösterdim. matematik hesabı yapabiliyorlar hatta resim bile çizebiliyorlar.
devamını gör...
bi gün fakülte kapısından içeri girdik ağır cahil bi arkadaşla. konum bildiren braille alfabesiyle yazılmış bi tablet var girişte, arkadaş şöyle bi dokundu 2 3 saniye önünde durdu lan dedi a.k. niye nokta nokta yapmışlar bunu eksik yapmışlar bi de dedi. ne demek istediğini pek anlamadım ama dedim görme engelliler için falan filan diye. meğerse geri zekalı sanıyormuş ki biri gelmiş noktalarla kendi ismini yazmaya çalışmış yazamamış öyle bırakmış. komik değil üzücüydü.
devamını gör...
bunu okuyabilen varsa bana öğretsin lütfen.
devamını gör...
kör alfabesi demek yanlıştır .
görme engellilerin hayatını kolaylaştırması ve okuyabilmesi için louis braille tarafından oluşturulan alfabedir. unutmayın hepimiz engelli adayıyız.
devamını gör...
görme engelli insanların nasıl ayırt ederek öğrendiğini merak ettiğim alfabe
devamını gör...
perky duck adlı program ile normal alfabeyi braille alfabesine yada tam tersi şekilde çevirebilirsiniz. gerçekten öğrenmek çok zor. hele ki kağıda geçirmek daha zordur. sağdan sola ve tüm herşeyi ayna görüntüsü ile tersine yazılması gerekmektedir.
devamını gör...
kör alfabesi demiş salatalıktan farksız bir yazar. tahminimce babası ilk kucağına aldığında direkt görme yeteneğini kaybetmiştir. hepimiz engelli adayıyız. görme yetisini kaybetmek her zaman yüksek riskli bir ihtimaldir. bir tansiyonun yükselmesine bakar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"braille alfabesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim