söyleşi-röportaj / kişisel gelişim
5.2 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

ilber ortaylı'nın bir kitabıdır.kitapta sürekli dünyayı gezmekten ,dil öğrenmekten vs. bahsediyor . lakin ekonominin bu kadar kötü olduğunu bu zamanlarda çoğu genç için bir hayal olarak kalacak .
devamını gör...
2019 yılında yayımlanan ilber ortaylı kitabıdır.
bence bu kitap bir rehber olabilecek kadar değerli ve yoğun bir kitaptır. son derece önemli tavsiyeler son derece önemli hayat tecrübelerini aktardığı bir eser.
özellikle genç insanlar için okuyup bir rehber haline getirilmesi gereken bir kitap.
bu kitabı yeni okuma fırsatı buldum sebebi ise ilk çıktığı zamanlar herkesin elinde vardı ve fiyatı benim için biraz pahalı gelmişti.
geç olsun güç olmasın mantığıyla indirimdeyken aldım ve çok severek hızlıca tükettim.
bazı konularda ilber hocanın yer yer hadsizlik ettiğini düşünsem de genel olarak beğendiğim bir kitaptı.
bazı tavsiyeleri son derece tartışmaya açık.
bazı insanlar şanslı doğmuyorlar doğamıyorlar benim fikrime göre.
şans bizim yaratmamız gereken bir kavramdır anlıyorum ama bu tamamen böyle değildir.
kendisi son derece değerli önemli hocalardan ders alma fırsatını bulmuş bir kişi ama ilber ortaylı ya göre bu biraz da onun elinde olan bir durummuş kendisi hocaları arayıp bulan meraklı bir insanmış ki bu çok önemlidir.
kitapta analiz ettiğim ve üstüne düşündüğüm bir konuydu “merak etmek” bu son derece önemli bir konu.
daha önce basit bir bakış açısıyla yaklaşıyordum lakin öyle olmadığını bu kitap sayesinde öğrenme fırsatı buldum.
bence başarılı bir insan olmak için meraklı bir insan olmak son derece önemlidir. ilber hoca meraklı bir insan olmasaydım şu an bulunduğum konumda olamazdım diyor.
ayrıca yazımın başında dediğim gibi bu kitabın en önemli kısmı ise son derece değerli bir insandan son derece değerli tavsiyeler alma şansı yakalıyorsunuz.
gezi, müzik, sanat, kitap şiir, tiyatro bütün bu kavramların üstüne çok detaylı çok önemli tavsiyelerde bulunuyor ortaylı.
bir başka hoşuma giden taraf ise elitlik entelektüellik nedir nasıl olmalıdır gibi sorularının cevaplarını çok hoş bir şekilde bize anlatıyor oluşu.
onun dünyasına göre elitlik nedir nasıldır hepsini öğrenip anlıyoruz.
konu buraya gelmişken kitabın en sevdiğim kısmına gelip yazımı sonlandırayım.
elitlik konusu ve döşemecilik kitapta en çok hoşuma giden kısım ilber hocanın verdiği örnekti.
aynen şöyle diyor ilber hoca
--- alıntı ---

“elitlik, işini iyi yapan insanların toplumda dikeyine sınıflandırılmasıdır.” elit sistem demek irsî aristokratlık, soyluluk değildir; aklın, yeteneğin elitizim midir aklın elitizmi illâ ki matematik, fizik dâhisini çıkaracak bir elitizm değildir, el emeği uzmanlarının da eliti vardır; yani parmakların ve ellerin de eliti bulunur. söz gelimi, türkiye’de benim tanıdığım en elit insanlardan biri döşemeciler loncasının eski başkanlarından hüsnü diker usta’ydı. ben on derse davet ederdim, ölene dek de ettim.”
entelektüel, üstüne vazife olmayan işlerle ilgilenen kişidir. örneğin mesleği kimyacılıktır ama coğrafya veya tarihle de uğraşır, resim yapar. bu iş öteden beri böyledir. kendi dünyasının dışıyla ilgilenendir entelektüel.

--- alıntı ---

enfes bir tanım enfes bir örnek.
kendime çok şey kattığım bir kitaptı bir ömür nasıl yaşanır mutlaka okunması üzerine düşünülmesi gereken bir eser.
devamını gör...
size ne yapmanız gerektiğini söyleyen insanları ve kitapları hayatınızdan çıkarmalısınız.

bu kitap onun güzel örneğidir. ilgili kişi insanları aşağılayadursun, kitleler de ona övgüde bulunsun.

karakterini objektifin çekildiği ânda herkesin gördüğü biri bana yol gösterici olamazdı.
onu bugüne değin sevmemiş olmayı seçimlerimin ne kadar iyi olduğuna yoruyorum ve buna seviniyorum.
çünkü kamera çekilince yüzü ortaya çıkan kişi üstad olamaz aziz romalılar.
ancak iyi bir kurgucu olabilir.
ki misyonu da o'dur zaten.
o asla bir halil inalcık değildir.

okuyun tamam secim sizin ama çok da şey etmeyin!
devamını gör...
anlayana cok guzel nasihatler veren, adindan da anlasilacagi uzere bir omrun nasil dopdolu gecirilecegi konusunda oldukca yol gostereci olabilecek bir kitap. ılber oltayli' nin ne kadar donanimli bir insan oldugundan bahsetmeye luzum yok. ozellikle genclerin siddetle okumasini tavsiye ederim...
devamını gör...
çok büyük bir önyargı olduğunun farkındayım ama ben hakkında pek de iyi düşünmüyorum açıkçası.

ilber ortaylı çok değerli bir hoca. hepimiz kendisinden bizi halil inalcık gibi tarih yağmuruna, bilim yağmuruna tutmasını beklerken; gele gele kişisel gelişim ya da popüler tarih kitaplarının gelmesi pek de hoş değil. zaten onun kitapları bile sayılmaz belki, röportaj şeklinde ilerleyen metinler kimisi. keşke ölüm döşeğine kadar durmaksızın üreten hocasını bir nebze olsun örnek alsa da biz de özene bezene okusak.
devamını gör...
aa neler diyorsun denmeyecekse eğer benim çok etkilenmediğim bir kitaptı. ilber hoca'nın hitap ettiği kitle çok sınırlı. şuan kaç genç yurtdışını rahatlıkla gezebilir, gittiği ülkelerde kendini kasmadan sokaklarda kaybolabilir? dil öğrenmeyi erken yaşta halletmeniz lazım 20'leri ortaladığınızda geç kalmışsınızdır diyor ancak kaçımız küçükken farklı dilleri öğrenecek imkana sahiptik? şuanki genç nesil kendi ülkesini dahi gezmekte güçlük çekiyor, hayat şartlarımız ilber hoca ile çok farklı. elbette çalışmalıyız hem de çok çalışmalıyız ama şuan emeğimizin hakkını verecek bir dünya yok. iç karartıcı değerlendirmemi burada sonlandırıyorum. kitabın güzelliklerine gelirsek izlenmesi gereken filmler, okunması gereken kitaplar listesi baz alacağım bir listeydi. ayrıca liste bana ait değil ama sıklıkla dinlediğim: ilber ortaylı'dan 32 klasik müzik albüm tavsiyesi
devamını gör...
okurken bazı şeyler için geç kaldığinizi ve hayatınızın şimdiye kadar ki kısmını yeterince dolu geçirmediginizi hissediyorsunuz.
keske ilber ortaylı bu kitabı daha erken yaşlarda yazsaydi bende daha erken yaşlarda okuyabilseydim.
bu kitapta hayatımın kalanında rehber edinebilecegim fikirleri var ilber ortayli'nin.
tavsiye mahiyetinde birkac arkadaşıma da hediye almıştım.
devamını gör...
hoca milleti döne döne tokatlıyor valla. şimdi de uyduruk kitaplarıma verdiğiniz paralarla dünyayı nasıl gezdim ve sizden de ayrıca bu gezinin masraflarını bakın nasıl çıkartıyorum temalı bir kitap yazmış. helal olsun hocam, bu millete senin gibiler yakışır.

"tarih-lenk"i okursanız ilber ortaylı'nın bir meslektaşı tarafından nasıl rezil edilmiş olduğunu görebilirsiniz bu arada.
devamını gör...

"hiçbir toplum yetenekli çocuklarını harcayacak lükse sahip değildir."
-bir ömür nasıl yaşanır, s. 171, ilber ortaylı, söyleşi: yenal bilgici, 27. baskı, kronik kitap.


daha erken okusam hayatımı daha farklı biçimlendirebileceğim, söyleşi türünde bir eser. kitapta kişinin öneri olarak değerlendirebilecekleri kısır değil, her yaşama bir biçimde uyarlanabilecek nitelikte. bunun yanında ilber ortaylı gibi dünyayı görmüş, ciddi anlamda sokak sokak arşınlamış bir insandan dünya insanlarına ve türk insanına dair tespitler okumak kıymetli. bir hızlı tüketim kitabı değil benim için. bir kitabı okumak yalnız göz ile sözcükleri taramaktan ibaret değil nihayetinde ki bu kitapta yüzü aşkın müzik, kitap, isim, gezi önerisi var. ben bunları araştırmadan, en azından %25'ine hakim olmadan bir değerlendirmede de bulunamam zaten.

bu kitapta yer alan çoğu öneri bence çoğu insanın daha önce duymadığı, bilmediği şeyler değil. zaten mesele kimsenin keşfetmediği bir şeyle karşılaşmak değil. neyi neden yapacağız ve ne işe yarayacak? bu kitap benim gözümde daha çok bunun üzerine kurulu. bilmeden, özüne inmeden verilmiş önerilerden çok daha fazlası var. her şeyden önce niçin tarih öğrenelim, şiir, edebiyat bilelim gibi -ne yazık ki ülke insanının uzak olduğu- konulara değinilmiş. ne yapmak gerektiğini, nasıl bir yol tayin etmenin ihtiyaç olduğunu söyleyecek çok insan vardır fakat bu biçimde önerilere az rastlanacağını düşünüyorum.

özellikle ebeveynler için iyi bir kaynak kitap olduğunu düşünüyorum. bu tarzda bir kitapla karşılaşmanın, okumanın da bir yaşı var. en nihayetinde 5 yaşında bir çocuğun bu kitabı alıp okuyup da ben şunu öğreneyim demesi zor, bu sayıyı 16 yaşa kadar çıkarabilirim. bu yaştaki genç insanların bu eserden yararlanmasının yolu bana kalırsa ebeveynleri, idealist öğretmenleri sayesinde sağlanabilir. genç yaşlar için çok ciddi öneri ve tespitleri var. gerçi sadece genç bireylere değil hayatın her evresindeki insanlara hitap edecek bir kitap.

kitapta ilber ortaylı'nın tanıdığı, bildiği çok çeşitli alanlarda uzman şahsiyetler ve kurumlardan bahsediliyor ki pek çoğu internette araştırılarak ulaşılabilecek isimler değil. tarih, basın, müzik, müzecilik gibi alanlarda öğrenim görenler için istifade edebilecekleri müthiş bir kaynak bence. bir de es geçmem çok büyük bir haksızlık olacaktır, idealist öğretmenlerin bu kitaptan elde edebileceği çok değerli kazanımlar olduğunu düşünüyorum.
devamını gör...
aynı başlık altındaki kitabı okumanızı tavsiye ederim. ilber ortaylı çok isabet atışlar yapmış bu konu üzerine. nerede eğitim alınır, nerede gezilir, ne okunur, nerede ne yenire varana kadar hayatın tüm basamaklarında başucumuzda olması gereken bir kitap bence. okuduğunuzda bu hayatın nasıl yaşanmayacağını bildiğinizi anlıyorsunuz.
devamını gör...
ilber ortaylı tarafından yazılan kitap. içinde yazmış olduğu çoğu konuya hak vermiş olsam da bazı düşünceleri beni hayal kırıklığına uğramıştır. dil öğrenmenin belli bir yaştan sonra mümkün olmayacağı düşüncesine katılmıyorum. o zaman belli bir yaşa gelince hiçbirşey yapmayalım. herkes şanslı doğmadığı için istediği gibi bir eğitim hayatı süremeyebiliyor.
devamını gör...
bazı noktalarda gayet haklıdır ilber ortaylı örneğin kızların altın yüzük ten önce bileziğini takması yönündemlakin sürekli gezmek için önerdiği yerler biz gençler için türkiye şartlarında çok ama çoook zor.
devamını gör...
ilber ortaylı hayatı boyunca maişet için hiç çalışmak zorunda kalmamış bir aristokrat. dolayısıyla onun için bu kitap boyunca verilen tavsiyeleri ifade etmek ve uygulamak çok kolay. herkes yapabilir demiyorum ama 8-5 mesai yapmak zorunda olan bir genç için kalkıp avrupa şehirlerini dolaşmak; oradan iran'daki kadim kültürün tadını çıkarmak rasyonel hayaller olmuyor maalesef.
devamını gör...
kitapta bir yerlerde 25 yaş dil için çok geç ifadesini görüp sinirlenmiştim. çünkü ben de 25 yaşındaydım ve ingilizceye çalışmaya yeni başlamıştım. iki yıl geçti hala çok ilerleyemeyince haklı olduğunu da anlamış oldum. yazın kaldığım yerden devam edeceğim..
devamını gör...
ilber ortaylınin bir kitabı,kitabi bir süre okudum ama birisi ne ogrenecekse 25 yasina kadar ogrenmis olmali gibi birşeyler demeye başlayınca bıraktım okumayi, elbette 25 yasindan sonra birşey ogrenilmez demiyordu ama 25 yasi cok bastiriyordu bana mantiksiz geldi bu kadar bastirmasi zaten kitabin o noktasina kadsr gelene kadar 20 yasinda birisi olarak cok aydinlanmamistim, ilber hoca bilgili tecrübeli birisi ama bana oek hitap etmedi yine de aldiysaniz bir okumayi deneyin en kötü yarida birakirsiniz.
devamını gör...
ilber ortaylı'nin kitabıdır.kendisi çok güzel konulara değinmiştir bu kitapta.gezeceğin göreceğin yerlerden görgü kurallarına ufaktan değinmiştir.kitap aşırı samimi bir üslupla ilber ortaylı'nin ağzından aktarılmış.bu kitap sevdiğim bir insan tarafından tavsiye edildiği için büyük bir hevesle okudum.çok beğendim.
devamını gör...
bir ömür nasıl yaşanır?:
yediden yetmişe herkesin faydalanabileceği bir eser.
kitap soru-cevap şeklinde ilerliyor.
2020'de okuduğum en iyi kitap.
ilber ortaylı'nın fikirlerini dikkate almanızı şiddetle tavsiye ederim.
devamını gör...
ilber ortaylı'nın sesinden dinleme şansına eriştiğim kitap. bir ömür yaşandıktan sonra verilebilecek nasihatleri içeriyor. hızlıca yaşlanmak ve ' şimdiki kafam olsa şöyle şöyle yapardım' şeklindeki cümleleri kurmak istemeyenler için birebir bir kaynaktır.
devamını gör...
bu kitap hakkında bence söylenecek çok şey var. öncelikle, bu kitabı geçtiğimiz yıl okudum. kişisel gelişim anlamında okumak isteyen kafasözlük yazarlarına pek tavsiye etmem. nedenlerine gelecek olursam:

yukarıda diğer yazarların da bahsettiği gibi, verilen tavsiyeler türkiye için, türkiye şartları için diyelim daha doğrusu, pek uygun değil. çok üst perdeden yazılmış bir eser olduğunu düşünüyorum. şuan türkiye maalesef ki ekonomik anlamda problemler yaşıyor ve önerileri yerine getirebilmeniz için "güzel" paralar harcamanız gerekiyor. bundan ötürü de, çok fazla uygulanabilirliği olmadığını düşünüyorum ben bu kitapta yazılanların.

evet, verdiği öneriler gerçekten aslında güzel, insanın kendisini geliştirmesine önayak olabilecek nitelikte ama şu anki türk genci için çok da yararlı olmayacağını düşünüyorum. kitap sıkıcı değil kesinlikle, uygun bir fiyata bulursanız alıp okuyun ve kendi yorumunuzu kendiniz oluşturun isterim ve bu entry burada biter.
devamını gör...
ilber ortaylı beyefendinin hayatından kesitler sunarak yazdığı bir rehber kitaptır(!)
kitabı almak için aşırı zengin olmak ilk şarttır. ilk sayfalarından itibaren buram buram pasaport, dolar, euro kokmaktadır.
off gerildim.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bir ömür nasıl yaşanır (kitap)" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim