ilk türk cumhuriyeti. kısa ömürlü olmasıyla meşhurdur.
devamını gör...
31 ağutos 1913 yılında kurulan ve tarihteki ilk türk cumhuriyeti olan devlet. 3 aylık bir süre ömrü olmuştur ama marşları, bayrakları bile vardır.

devamını gör...
kurtuluş savaşında, hazır yunanlıları denize dökmüşken, onları yenmişken niye batı trakya alınmadı acaba. bir daha da öyle fırsat gelmez galiba.
devamını gör...
kurduğumuz bir başka devlet. kurulması balkan mezalimine dayanır. savaştan güçlü çıkan bulgarların eline geçmemesi için için bölgede geçiçi bir hükümet kurulur. daha sonra bağımsızlığını ilan edecek bu devlete yunanistan bölgenin bir başka devlete (bulgaristan veya osmanlı'ya) geçmemesi için destek çıkar. dedeağaç denilen liman kentini de şartsız verir. ne var ki bulgaristan ve osmanlı bundan rahatsız olur ve devletin siyasi olarak yıkılmasını sağlarlar.

ikinci balkan harbiden sonra midye hattını aşan osmanlı, edirne'ye varır, burada durmaz meriç'i geçerek halihazırda yoğun türk nüfusu bulunan batı trakya'ya da ulaşmak ister. ne var ki bu gayesine ulaşamadan rusya meriç'in geçilmemesi için ültimatom verir ve bildiğimiz gibi batı trakya yunanistan'da kalır. bugün dahi balkanlarda türk nüfusunun en yoğun yaşadığı bölgelerden biridir, batı trakya.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
batı trakya türk cumhuriyeti haritası
devamını gör...
tarihi trakya bölgesinin batıda kalan kısmıdır. 1913-1923 yılları arasında 10 yıllık kısa ömürlü süren bir türk cumhuriyetidir. devlet başkanı hoca salih efendi, genelkurmay başkanı süleyman askeri bey'dir. batı trakya denilince akla batı trakya hareketinin milli lideri dr. sadık ahmet gelir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel batı trakya'nın haritadaki konumu
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel batı trakya türk cumhuriyeti'nin bayrağı ve genelkurmay başkanı süleyman askeri bey
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel batı trakya türk cumhuriyeti'nin bayrağı
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"batı trakya türk cumhuriyeti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim