bir yerde muhakkak yazıyordur da aramaya üşendim. benim merak ettiğim başlıkta noktalama işaretleri kullanılıyor mu.
devamını gör...
noktalama kullanmadığım için 40 başlığım askıya alındı. kesin bir kural.
devamını gör...
anlamlı başlıklar açmak . başlık açmaktan korkar oldum ya saçmaysa diye
devamını gör...
araştırmaktır.
o başlık var mı diye iyice kurcalamaktır.
aynı başlıktan varsa veya aynı başlığın farklı isimli olanı varsa başlık açmamaktır.
devamını gör...
haber başlığı gibi başlık açılmamalıdır.
devamını gör...
arkadaşlar daha önce zaten yazdığım için bir kaç kelam daha yazmak istedim. ciddi şekilde soru sorduğum daha çok tavsiye istediğim başlıktır.
herkes kaka başlıklardan şikayetçi herkes başlıklara müdahaleden şikayetçi.
bir allahın kulu şuraya gelsin ve başlık böyle açılır desin hepimiz okuyalım öğrenelim bilgilenelim.
ben açık konuşmak gerekirse başlık açmayı bilmiyorum sadece kitap film başlıkları açıyorum.
haa naçizane bir tavsiye vermem gerekirse lütfen bir başlık açılmadan önce araştırma yapılmalıdır o başlık açılmış mı diye bakılmalıdır.
devamını gör...
missillah ile başlamak ama bunu içimizden söyleyip başlığın başına eklememek.
devamını gör...
aga türkçeniz var dimi o zaman şu başlıkları biraz düzgün acın

(bkz: süleyman soylu'ya kel demeye soruşturma)

bu ne biçim başlık lan
devamını gör...
bu entryi girmeden önce, tanıma sadece 'başlık' yazdığımda, daha önce içinde bu kelimenin geçtiği 20 tane başlık açıldığını gördüm.

bu 20 başlığın 4-5 tanesi de, yine bu konuda, başlık açarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda açılan başlıklar.

bunun farklı sebepleri olabilir.

daha önce açılan bir başlığı hortlatsan, dikkat çekmek istediğin konunun bir tanımdan öteye gitmeyip, arada kaynama ihtimaline karşı yeni başlık açma gereksinimi duyuluyor olabilir .

bir çok kişinin böyle bir aratma imkanından haberi olmayabilir,

benim dikkatimi çeken onemli bir nokta ise şu.

bazı konular var ki, bir tek kelimeyle aramadan önüne birşey çıkmıyor.
mutlaka, daha önceki açılmış şekliyle bir başlık açmaya çalışırsan, ancak o zaman o konunun daha önce başlık yapıldığını görebiliyorsun, aksi halde bunun farkına varman mümkün olmuyor.

bu, yazardan kaçsa, dikkatli yazarlardan veya moderasyondan çoğu kez kaçmıyor, fark ediliyor ve taşınıyor.

doğrusu budur, eğer aynı konu daha önce başlık yapılmışsa, onun altında toplanmalı diğer sonradan açılanlar.

bu da yazarlar tarafından sorun edilmemeli diye düşündüğüm durum.
devamını gör...
başlığı takdis etmek.
devamını gör...
bildiğim ve de uyguladığım ufacık kurallardan bahsedeyim.

1) açmak üzere olunan başlığın herhangi bir kelimesi taratılır ve daha önce benzeri başlık açılmış mı, diye kontrol edilir.

2) açmak üzere olunan başlık kafada güzelce toparlanır. minimalist hikayeler gibi az laf, çok anlam kazandırılır.

3) açmak üzere olunan başlık anket/forum başlığı ise sondaki kelimeye -çoğu zaman yüklemdir bu şahıs- "-ası, -esi" eki getirilir. bu en önemli kuraldır.
"trump'ın troll olması" "urfa'ya kar yağması" örnektir.

4) başlıklara virgül, nokta, iki nokta, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri getirilmez. getirilen noktalama işareti çoğu zaman yalnızca tırnak işaretidir. (')
başlık parantez içerebilir ancak parantezin görevi başlık tanım başlığı ise onun ne tür olduğunu belirtmektir.

5) açılacak başlık tanım başlığı ise tanımın ismi kontrol edilmelidir. kimseye yanlış bilgi vermek istemeyiz.

bu kadar. benim bildiklerim bunlardır, eğer yanlış bildiğim varsa düzeltin lütfen.

edit: imla.
devamını gör...
kural denildiğinde genellikle tanımlar üzerinde yoğunlaşıldığından sık sık gözden kaçırılan ve sonradan da haklı olarak "başlığa müdahale" edilmesine neden olan kurallar.

- öncelikle, başlıkların sonuna nokta koymayınız ama tanımların sonuna mutlaka nokta koyunuz.

- başlıklarınız mümkünse arkadaşınızla sohbet eder gibi olmasın. mesela kalkıp "kar yağmasından bıktım" şeklinde öznel başlıklar açmayın. bunu, "kar yağışının kabak tadı vermesi" şekline dönüştürürseniz, yani genellerseniz, büyük ihtimalle silinmeyecektir ya da değiştirilmeyecektir başlığınız.

- başlıkları açarken arama kutusundan birkaç şekilde aratınız. bazı şeyler 2 farklı isimle bilinir. birini arayıp bulamadığınızda diğeriyle açılmış olabileceğini düşünüp o şekilde de arama yapınız.

örneğin barnum etkisi başlığını açmak istediğinizde, bunun forer etkisi olarak da bilindiğini göz önüne alınız ve ikisini birden aratınız. birinden biri açılmışsa, yazacaklarınızı onun altına yazınız. yahut diğerini açıp, zaten önceden açılmış olan versiyona bkz verebilirsiniz sanırım.

- cümleleriniz düzgün olsun. anlatım bozukluğu içeren başlıklar değiştirilir. yukarıda süleyman soylu ile ilgili başlık örneği verilmiş mesela. öyle hatalar yapmamaya çalışın. başlıkta ne anlatmaya çalıştığınız,düzgünce ve açıkça ifade edilmiş olsun kısaca.

benim aklıma gelenler de şimdilik bu kadar.
devamını gör...
şu mu bu mu, gibimsiler.
devamını gör...
... şöyle kadın , .... şöyle erkek vb. tarzı şeyler
devamını gör...
çaylakların ihtiyaç duymadığı kurallar bütünüdür.
devamını gör...
(1) başlık, genellikle ilgili kavramın ismi olmalıdır. (örn, müphem)
(2) başlıkta kullanılan kısaltmalar, bitişik yazılır. (örn; tbmm)
(3) belli bir tarihi ifade eden başlıklar “gün - (yazıyla) ay – yıl xxxxx” şeklinde olmalıdır. (örn; 04 mart 2021 ümit özdağ’ın iyi parti’den istifası)
(4) başlık, soru cümlesi olarak açılmamalıdır. (örn; “trump’un ne dediğini anlayan var mı” değil; “trump’ın ne dediğinin anlaşılmaması” şeklinde olmalıdır.)
(5) bir kişi, kavram, nesne hakkında açılan başlıklara istisnaî durumlar dışında isim, takı eklenmemelidir. (örn, “elma meyvesinin faydaları” değil, “elmanın faydaları” şeklinde olmalıdır.)
(6) kişiler hakkında açılan başlıklarda kişinin adı tam olarak yazılmalıdır. (örneğin, “5 mart 1953 stalin’in ölümü” şeklinde değil, “5 mart 1953 josef stalin’in ölümü” şeklinde olmalıdır.)
(7) başlık açmadan önce o başlığın anahtar kelime ya da kelimelerini arama butonunda taratıp, daha önce o konuda başlık açılıp açılmadığı kontrol edilmelidir.
(8) belli bir kesimi belirtmek amacıyla şahıs kipleri kullanılmamalıdır. (örneğin, “eski nişanlımın evlenmesi” değil; “eski nişanlının evlenmesi” şeklinde olmalıdır.
(9) toplumun genelince hakaret, sövme, küfür olarak kabul gören kelimelerle başlık açılmamalıdır. (tck m. 125/1).
(10) her türlü teknolojik alet, araba, vs. ile ilgili olarak özel modelinin adı/kodunun belirtilerek başlık açılmalıdır. (örneğin, “iphone 12 pro max, maserati quattroporte) vb. şeklinde olmalıdır.
(11) içki isimleri içeren başlıklarda tam isim kullanılmalıdır. (örn, absolut citron, puschkin black sun, smirnoff ice, kavaklıdere angora) vb. şeklinde olmalıdır.
(12) "rusça, yunanca, arapça, japonca gibi latin yazı sistemi kullanmayan dillerdeki özel isimler (ve özel isim olarak sınıflandırılabilecek yerleşik kavramlar ve terimleşmiş sözcükler), türkçenin ses özelliklerine uygun olarak okunduğu gibi yazılır. (örn, çaykovski, vasabi, hiroşima ) vb. şeklinde olmalıdır.
(13) bir tanımdan ziyade bir olay, durum, haber vb. ile ilgili başlık açan kişinin ilk girdinin sahibi olması sebebiyle “güvenilirliği yüksek kaynak göstererek” başlık açmalıdır. başlıkta teyit edilmiş (mavi tik’li) kişisel ya da kurumsal hesaplar hariç twitter vb kaynakların kaynak olarak gösterilmesinden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
(14) başlık açarken kullanılan kelimelerin doğru yazıldığından emin olunarak başlık açılmalıdır. yazımı için emin olunamayan kelimeler için tdk yazım kılavuzuna bakmaktan imtina edilmemelidir.
(15) eften püften konular için “sorunsalı” kelimesi ile biten başlık açılmamalıdır. nitekim sorunsal denilen şey, çözümü belirsiz olan bir sorundur, hatta ortada sorun olup olmadığı bile belli değildir.
(16) unutulmamalıdır ki, doldurulan her ukte, sözlüğe yeni bir başlık olarak katılacaktır. dolayısıyla başlık açarken en uygun olan eylem, ilk girdinin bir tanım olması, sonrasında da örneklemelerle devam edilmesi, gerekiyorsa ekstra tanımların da yapılması şeklindedir.
(17) ötekileştiren, nefret söylemi içeren başlık açılmamalıdır. (bkz: empati)
devamını gör...
#206040 burada da bahsedildiği gibi daha önce aynı konuda başlık açılmış mı açılmamış mı kontrol etmek.
dikkatli olursak daha işlevsel bir sol akışı mümkün hale getirebiliriz.
devamını gör...
sözlükte dikkat çekmek için saçma sapan başlıklar açmayın. herkesin yazabileceği konular hakkında entry girin.
devamını gör...
insanları ne kadar çok sıkarsanız okadar çok uzaklaşır buradan. insanları bırakın ne isterlerse açsınlar. uygunsuz vs olan silinir. olur biter.
devamını gör...
imçiçilere özenerek açmayın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"başlık açarken dikkat edilmesi gereken kurallar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim