asya hunları, teoman han tarafından m.ö 220 yılında kurulmuştur. orta asya’da kurulan ilk türk devleti olma özelliği de taşıyan asya hun imparatorluğu aynı zamanda tarihte kurulan ilk türk devleti olmasıyla da çok önemli bir yere sahiptir. başkenti ötüken'dir. asya hun imparatorluğu türk boylarını ilk kez tek bayrak altında toplamıştır.

çin toplumu tarafından bir tehlike olarak görülen bu devletin saldırılarına karşı çin seddi inşa edilmiştir. yerleşik hayata geçmemişler, atlı-göçebe yaşam tarzını benimsemişlerdir. en güçlü dönemi olan mete handöneminde orduda onluk sistem oluşturulmuş ve ipek yolu denetim altına alınmıştır.
devamını gör...
merhabalar sevgili yazarlar.

şimdi yazacağım şeylerin bazıları belki üstteki arkadaşlarım tarafından yazılmış olabilir lakin ben bu tanımımda özellikle benim gibi yükseköğretim kurumları sınavı'na girecek olan arkadaşlarıma yönelik, fazla detay içermeyen bilgiler paylaşmak istiyorum. bilgileri çeşitli kaynaklardan topladığım için kaynak olarak ''tarih notlarım'' yazacağım.

büyük hun devleti olarak da bilinen asya hun devleti, bilinen ilk türk devletidir.

ilk hükümdarı teoman’dır.

teoman’dan sonra tahta geçen oğlu mete han, asya hun devleti’ne en parlak dönemini yaşatmıştır.

mete han, tüm türkleri tek çatı altında toplayan ilk türk hükümdarıdır.

devlete en parlak dönemini yaşatan mete han, aynı zamanda vatan sevgisinden bahseden ilk hükümdardır.

mete han, askeri alanda teşkilatlanmada önemli işler yapmıştır, ‘’onlu sistem’’ olarak bilinen askeri teşkilatlanma sistemini oluşturmuştur.

bu askeri teşkilatlanmayı oluşturması sebebiyle mete han’ın tahta geçiş tarihi olan mö 209 tarihi, türk kara kuvvetleri’nin kuruluş yılı olarak kabul edilmektedir.

mete han döneminde çin ile birçok savaş yapılmıştır ancak çin toprakları ele geçirilmemiş ve bu bölgelere türkler yerleştirilmemiştir. mete han’ın bunu yapmasındaki amaç, tüklerin çinlilerden etkilenmemelerini, asimile olmamalarını sağlamaktır.

devlete en parlak dönemini yaşatan mete han’ın ölümünden sonra hohanyeh-çiçi mücadelesi başlamıştır.

hohanyeh, çin’e bağlanmak istemiş ancak çiçi bu isteğe karşı çıkmıştır.

bu özelliğiyle çiçi, ilk türk milliyetçisi olarak kabul edilmektedir.

ancak çin’in desteğini alan hohanyeh, mücadeleyi kazanmış ve devlet ikiye bölünmüştür.

not: kiok döneminde çinli prenseslerle evlenme geleneği başlamıştır.
devamını gör...

bilinen ilk şanyüsü(kağan)tümen(on bin) ya da duman anlamına gelen teoman'dır. daha sonra oğlu bagatur(mete) onu öldürerek tahttan indirir. bağatur döneminde ülke hızla genişler ve sanırım türkler son kez aynı devlet altında birleşmiş olur. çin ordusu kuşatılır ve çin'e düzenli olarak haraç alma gibi şeyleri olan ağır bir barış antlaşması izmalatılır. bir dönem sonra kıtlık gibi nedenlerden devlet zayıflamaya başlar isyanlar çıkar ve biraz daha sonra çin'e vasal olmayı isteyenler çıkacak kadar devlet zayıflamış olur. iç savaş yaşanır çin yanlıları önce yenilir ancak çin'için'un desteği ile oldukça güçlü bir ordu kurup tekrar harekete geçerler. bağımsızlık taraftarları yenileceğini anladığından batıya göçer. burada kale ne kurarlar. ancak göçtükleri yerlerdeki halka iyi davranmadıklarından yerel halk çin'den yardım ister. çin'de zaten bu bağımsızlık taraftarlarının varlığından rahatsızdır ve güçlü bir ordu ile üzerlerine yürür. türkler belki de ilk kez bir kuşatmada savunan tarafta savaşırlar ve kendilerinden kat kat daha fazla olan ordu karşısında yenilip kılıçtan geçirilirler. daha sonra kurtulanların daha da batıya göçtüğü ve avrupa hunlarını oluşturdukları söylenir. çin'eçin' e bağlı olan türkler ise bir süre sonra tekrar güçlenir ve bağımsızlığını tekrar kazandıkları gibi çin'e defalarca yeni akınlar düzenlerler.....
devamını gör...
(bkz: büyük hun imparatorluğu)

burada hazır yapılmışı olan imparatorluk.
devamını gör...
kurucusu olan teoman öz yeğenimdir.

atara atar, gidere gider. artık herkes ederi kadar diye posta koyardı çin'e. vay be ne günlerdi.

t: aysa kıtasında kurulmuş türk imparatorluğu.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
asya hunları, teoman han tarafından m.ö. 220 yıllarında kurulmuştur ve asya hun imparatorluğu'nun başkenti ötükendi. orta asya’da kurulan ilk türk devleti olma özelliği de taşıyan asya hun imparatorluğu, aynı zamanda tarihte kurulan ilk türk devletidir. asya hun imparatorluğu, yönetimde kuzey-güney olarak federal iki bölgeye ayrılmıştı. asya hunları döneminde başkent ötüken, kuzeyde kalıyordu. çin seddi, teoman döneminde çinliler tarafından türk hunların akınlarına karşı korunmak için yapılmıştır. asya(büyük) hun imparatorluğu'nun en parlak dönemi mete handır. mete'nin döneminde büyük hun imparatorluğu, türk boylarını ilk kez tek bayrak altında toplamıştır. ıslıklı ok, onlu sistem falan...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel asya hun imparatorluğu dilsiz bayrak-harita
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel yaklaşık 400 yıl boyunca hüküm süren ötüken merkezli asya hunları
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel hunların ilk anayurtları olan baykal gölü çevresi ve zamanla etrafa yayılış alanları
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"asya hun imparatorluğu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim