kazakistan ile özbekistan sınırlarında yer alan aral gölü dünyanın dördüncü büyük gölüydü fakat yanlış politikalar sebebiyle yüz ölçümü giderek küçüldü.

1960 yıllarda sovyetler tarafından aral gölü'nü besleyen ceyhun ve seyhun nehirleri büyük oranda pamuk tarımı yapılması için kullanılmıştır. aral gölü'ünü besleyen nehirler artık olmayınca ve üzerine buharlaşma da eklenince aral gölü sularını çok kısa bir süre içerisinde kaybetmeye başlamıştır. 68.000 km² sahip olan aral gölü günümüzde 17.160 km² gibi bir alana sahiptir.

aral gölü'nün hızla küçülmesi ve aşırı buharlaşma sebebiyle gölde yaşayan canlıların da ölmesine ve balıkçılıkla geçinen yöre halkının göç etmesine sebep olmuştur.

1984 yılında aral gölü;
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
2020 yılında aral gölü;
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
sovyetlerin step ikliminde tarım yapma saplantısı yüzünden bilinçsiz ve yanlış ziraai sulama faaliyetleri neticesinde gerçekleşmiş hadisedir.
devamını gör...
günümüzde kazakistan ve özbekistan sınırları arasında yer alan aral gölü; zamanında sovyet sosyalist cumhuriyetler birliğinin bozkır ikliminde tarım yapma, yanlış ziraai sulama ve orta asya türklerini sözde medenileştirme(!) projesi kapsamında ruslar tarafından vahşice talan edildi. 1960'ta başlayan bu hain proje, yıllar içinde dünyanın 4. büyük gölü olan aral'ı kuruttu ve mahvetti. sovyetlerin aral gölü'nü sulama ve pamuk tarımına açması, aral gölü'ndeki çeşitli canlı türünün ölmesine ve bundan kaynaklanan yöre halkının geçim sıkıntısı yaşayıp başka yerlere göç etmesine sebep oldu. zaten bu çevre skandalından sonra 1991'de sscb dağıldı. katil rusya!..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"aral gölü'nün 36 yıllık değişimi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim