yi sun-sin, 1545-1598 yılları arasında yaşamış koreli bir amiral ve ulusal kahramandır.daha önce denizcilik eğitimi almamış olmasına rağmen,amiral yi sun-sin deniz savaşlarında hiç yenilmemiş ve çoğu kaynağa göre komutasındaki tek bir gemiyi bile kaybetmemiştir.

hanseong'da doğan yi sun shin'in ailesi,'deoksu yi' klanının bir parçasıdır.yi sun-sin'in hayatında ki en önemli olaylarından biri,tanınmış bir bilim adamı olan ryu seong-ryong ile çocukluğunda tanışıp arkadaş olmasıydı.ilerleyen yıllarda ryu'nun amiral yi'ye olan desteği yi sun-sin'in savaş başarılarında büyük pay edinmişti.

yi sun-sin 1576'da 31 yaşındayken,askeri subay olmak için hükümet sınavlarını geçtikten sonra,ordu ve donanma içerisinde çeşitli görevlerde bulundu.kıskanç meslektaşları tarafından iftira atılarak suçlandıktan sonra iki kez ihraç edilen yi sun-sin, 1591'de cholla eyaletindeki deniz kuvvetlerinin komutanlığına atandı. burada askerlerini eğitmeye ve tarihteki ilk zırhlı savaş gemisi olduğu düşünülen 'kobukson'(üst güvertesi mürettebatını korumak için zırhlı plakalarla kaplı,düşmanları binişten vazgeçirmek için sivri uçlar ve bıçakların bu plakalara tutturulduğu,geminin konumunu gizlemek için duman bulutları yayabilen ve her yönden ateş edebilen top ve silahlarla donatılmış gemiler.) gemilerini geliştirmeye odaklandı. japonlar 1592'de kore'yi işgal ettiğinde savaşa hazır durumda olan tek donanma yi sun-sin komutasında bulunan cholla eyalet deniz kuvvetiydi.yi sun-sin'nin güney sahilindeki zaferleri sayesinde 1593'te kore donanmasının tamamı komutası altına verildi.

1597 yılında yaşanan imjin savaşı sırasında,myeongyang boğazında 133 japon savaş gemisine karşı sadece 13 savaş gemisiyle elde ettiği zafer,japonya'yı kore topraklarından geri çekilmeye mahkum etmişti. 1598 yılında savaşın son seferi sırasında geri çekilen japon güçlerini kovalarken koltukaltına isabet eden bir kurşunla hayatını kaybeden yi sun-sin,ölümünden sonra savaş ve sadakat dükü ünvanlarının yanı sıra birçok ünvana layık görüldü.

tarihin en büyük deniz komutanı olarak görülen amiral yi sun-sin'in savaş stratejileri amerika birleşik devletleri,ingiltere ve japonya'da hala modern denizcilik akademisi kitaplarında yayınlanmaktadır.

güney kore'nin başkenti seul'da bulunan heykeli
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

tasvir edilişi
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"amiral yi sun-sin" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim