tanzimat dönemi sanatçılarından olan bir devlet adamıdır. çağının renkli yüzlerinden biri olup moliere'in tiyatrolarını çevirmiş, ayrıca kendisi bazı tryatro eserleri vermiştir. fransa'da büyükelçilik görevinde bulunurken bu toprakları ve insanlarını yakından tanımıştır. bursa'da valiyken tiyatro binası yaptırıp halkı eğitmek amacıyla bu türe çok değer vermiştir.
enteresan bir mevzudur, istanbul'da amerikalı bir grup misyoner din adamı okul açmak isteyerek padişahın kapısını aşındırırken onları dinleyip destek veren kişi ahmet vefik'tir. ancak devrin idaresi merkezden uzak diye bugünkü bebek sırtlarını onlara vererek gözden uzak olmalarını istemiştir.
sanatçı ayrıca milliyetçilik konusunda ilmi çalışmalar yapmıştır. tercüme odasında göreve başlayan sanatçının 16 dil bildiği rivayet edilmekte. ıı. abdülhamit döneminde sadrazamlık görevini de üstlenmiş bir kişi olup kısa zamanda görevinden alınmıştır. istanbul'un en zengin kütüphanesine sahip olan ahmet vefik'in kökenlerine baktığımızda yunan milletine dayandığını görürken osmanlı aydınlanması için ciddi çalışmalar içerisinde olduğunu fark edıyoruz.
hayatı filme çekilse farklı hayatı ve çok renkli konularıyla ilgi çekecektir. adamın biyografisi, hem bir aksiyon, hem de sonraki dönemi sekillendirecek detaylarla örülü. filme şimdiden isim de vereyim "vefik".
devamını gör...
bursa valisi iken aracını çıkmaz sokaklara sürüp " paşanın arabası hiç geri döner mi?" diyerek bursa'daki pek çok çıkmaz sokağı çıkar hale getirmiş, daracık yolları genişletmiş.
yol çalışması yapan işçilerin "burada yatır var, biz burayı kazamayız" demeleri üzerine mezarın başına varıp dua etmiş ve yürü ya dede deyip üç kere seslenmiş. sonra da işçilere dönerek " çalışmaya devam edin, dede gitti" demesi ilginç bir anekdot olarak not düşmüştür.
devamını gör...
adam bursa’ya tiyatro açmış ama millet tiyatro ne bilmediği için gitmemiş. avp de zorunlu tutmuş. neyse insanlar gelmiş ama komedi oyununda gülmüyorlarmış. bu defada oyunu durdurup bakın burada güleceksiniz diye söylüyormuş.

bizim sitcomların kahkaha efektinin fikir babası olduğunu düşünüyorum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ahmet vefik paşa" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim