''dünya kadınlar günü birleşmiş milletler tarafından bu şekilde tanımlanmış olarak her yıl 8 mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.''

vikipedi
devamını gör...
ülkemizde ilk defa 1921 yılında 8 mart dünya emekçi kadınlar günü ismi ile kutlanmıştır.
"taksim'de bahçe benim belletirim göğüs benim elletirim" tarzı yazılarla dolanıp kendini pazarlayanların aksine çok acı bir tarihi hikaye ile başlamış bir olayın sonucunda birleşmiş milletler tarafından alınan kararla ilan edilmiştir.
devamını gör...
dünya kadınlar günü.
devamını gör...

dünya kadınlar günü ya da dünya emekçi kadınlar günü her yıl 8 mart'ta kutlanan ve birleşmiş milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.
devamını gör...
genelde erkeklerden beklenen bütün romantik eylemlerin oluştuğu ortamların kurulduğu tüm günler kadınlar günü olarak tanımlanabilir.
devamını gör...
yaklaşmakta olan dünya işçi kadınlar günüdür. kadın cinayetlerinin gündem maddesi olmadığı kadınlar günü dilerim... herkesin kadınlar günü kutlu olsun.
devamını gör...
istanbul sözleşmesini uygulatmak ve kadın cinayetlerini şüpheli bırakmamak için yarından itibaren il il başlayacak eylemlerimiz:
il/tarih/saat
devamını gör...
saçmalıktır, zırvadır, göstermeliktir. çünkü gerçekler çok acı.
devamını gör...
başlıkta dahi "emekçi" kadınlar sözüne yer verilmemiş olması düşündürücü, şimdi bazı arkadaşlar ama ev kadınları diye sıralamaya başlayacaklar,
tabii ki onlarında evlerinde verdiği mücadele göz ardı edilemez, lakin hem sekiz on saat dışarıda çalışıp, hemde evlerinde kendilerinden beklenen eforu sarfeden kadınların bir ayrıcalığı olmalı ve de hakları teslim edilmeli..
hareketin başlangıcı nedeni ve nasıldı kavramlarının geldiğimiz yüzyılda, bile isteyerek unutturulmuş olması bir yana, bu günün çicek böcek kutlamasına evrilmesi de "emekçi" kadınlara yapılan en büyük haksızlıktır kanımca.
devamını gör...
yine asla hayatımızda anlamını bulmayip o gün reklamlarla hediyeler ve indirimlerle yalandan gözlerimizin boyanacağı bir gün. oysa daha 2021 ocak ayında 23 kadın öldürüldü. şu an hala öldürülüyor, sözlü ve fiziksel tacize uğruyorlar. kimisi mobbinge maruz kalıyor, kimisi sömürülmeye çalışıliyor. eğitimli kadından egitimsizine, açığından kapalisina, ahlaklisindan ahlaksızına kadar -mevcut ayrıştırmalar- bu böyle. işte öyle kutlu olsun dünya kadınlar günümüz.
devamını gör...
hediyeymiş çiçekmiş ya da ucuz, içi boş kutlamaları görmek istemiyorum. kadınlardan uzak dursunlar, dövmesinler, öldürmesinler yeter.
devamını gör...
bir gün kalan etkinlik, bu bir gösteri değil sanılanın aksine anma etkinliğidir. bu günün anlamı çoktur aslında, hem emekçi bir gün olması, hem kadınların sorunlarından bahsetmesi hem de emekçi kadınlar, bir dakika peki bugün sadece kadınlar günü olsaydı ne olacaktı, bildiğin insanın aklına göbek atan, düğün dernek yapan insanlar geliyor, hatta kadınlar matinesi gibi bir çağrışımı var, o yüzden ısrarla ve ısrarla emekçi kadınlar günü olarak vurguluyoruz, yoksa içinde emekçi lafı geçen şeyleri sevdiğimizden değil. o yüzden çalışan, çalışmayan, yoksul hatta zengin tüm kadınların dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun.

bugünü kutlamamızın sebebi de alman sosyal demokrat komünist partisi üyesi iki devrimci clara zetkin ve ünlü kadın devrimci rosa luxemburg'dur.
(bkz: 3.enternasyonal)
(bkz: rosa luxemburg)
(bkz: clara zetkin)
devamını gör...
"kadından sanatçı olmaz" diyenlere inat ilk türk kadın heykeltraş: sabiha ziya’yı sizler için anlatıyorum.

8 mart dünya kadınlar günü'ne özel hazırladığımız bu videoyuve hikayeyi beğendiyseniz, kanalıma abone olmayı unutmayın!
devamını gör...
birleşmiş milletler tarafından dünya kadınlar günü olarak tanımlarmış olan gündür. esasında kadın hakları hareketinde öncü bir hareket olarak da tanımlanmakta.


günümüzde bazı ülkelerde önemsenip resmi tatil olarak ilan edilmiş olsa da pek çok ülkede görmezden gelinmekte ya da yalandan adı anılmakta.

ülkemizde de kadınlar günü hatırlanmasına rağmen sözde kaldığını düşündürmekte. günümüzde kadının sosyal hayatta ve ekonomik hayatta rolü daha fazla olmasına rağmen; şiddet, öldürülme, iş hayatında ezilme, sosyal hayatında belli şekilde sınıflandırılmaya devam etmekte ne yazık ki.

kadın iş yerinde güçlüyse terfi alması daha zordur. aldığı terfi bile sorgulanır. erkeklerin zeka ve emekle geldiği konumlara kadınların aynı şekilde gelmesi sanki imkansızmış gibi.

sosyal hayatta ev işi yapmak ya da çocuk bakmak sadece kadın görevi gibiymiş gibi bir algı olması da acıdır. evi tek başına kurmadığı gibi çocuğu da tek başına yapmamıştır.

kadına gerçek anlamda bir değer verildiğinde belki daha medeni daha gelişmiş bir dünya olacaktır.

kadını tek bir güne sığdırmakta sınıflandırmanın bir çeşidi. sanki hediye alınması kutlanması gereken bir günmüş gibi olan algının yıkılması da gerek.

son olarak, aşağıdaki görsel tüm kadınlara gelsin. herkese ve her şeye rağmen güçlü olan kadınlara.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
ben lisede iken, belediye otobüslerinin kadınlara bedava olduğu gün idi.
devamını gör...
aşağıda görselini bıraktığım düşüncede olan , yıkıcı değil yapıcı olan, emek veren kadınlarımızın günüdür. isterim ki kadınıyla erkeğiyle birlik olalım atatürk'ün izinde yürüyelim , kadın erkek fark etmeden baskının ve şiddetin bitmesi dileklerimle kutlu olsun...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
aciz erkeklerin kutlamamasini dilediğim gün..
devamını gör...
kadın tanrının insan halidir...

kırılgan, hassas ve kendini bildiğinden beri yüreğinde bitmek tükenmek bilmeyen bir sorumluluk duygusunu taşıyan, ana olan, kardeş olan, yar olan ve yardımcı olan varlığıyla hayatımızı önemli kılan tüm kadınların kadınlar günü kutlu olsun. hayatı bize biraz daha katlanılabilir kıldığınız, görmediklerimizi gördüğünüz, bizim olmaz dediğimizi oldurduğunuz, bırakıp gittiğimizde arkamızı topladığınız için sonsuz teşekkürler. siz ki kurtuluş savaşında cepheye mermi taşıdınız, siz ki sıcağın altında tarlada çalışıp çocuğunuza baktınız, usanmadan bıkmadan hayat mücadelenize bize rağmen devam etmek hırsını gösterdiniz, dünyadaki bütün çiçeklerden daha güzel ve ışıl ışılsınız. kırılgan kalplerinizden özgür güvercinler havalanması umuduyla, yanımızdan hiç eksik olmayın…
saygılarimla.
devamını gör...
emekçi ve ezilen kadınların günü olmasına rağmen kaynağı belli çevrelerin gövde gösterisine ve provokatif tavırlarına sahne olacaktır. bağlamından koparılan bu günün 8 mart kadın platformu maskesiyle kimlerin ucuz şovlarına alet olacağı bilinmektedir.
devamını gör...
bize bu kadınlar gününde çiçek almayın bize adaleti hediye edin
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"8 mart dünya emekçi kadınlar günü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim