lale devri boyunca hükümdarlık yapan 23. osmanlı padişahıdır. tahta geçtiği ilk dönem rusya ve avusturya ile savaşlarla geçmiştir. avusturya ile yapılan pasarofça anlaşmasından sonra ise sadrazam nevşehirli damat ibrahim paşanın da büyük etkisiyle yenilik hareketlerine ağırlık vermiştir. pasarofça anlaşmasıyla başlayan bu dönem lale devri olarak adlandırılmıştır.

sanatkar, bilgili ve döneminin yeniliklerini takip eden pozitif bir padişahtır. yeniliklere karşı olan ulema ve askeri sınıfların desteğiyle çıkan patrona halil isyanı ile tahttan indirilmiştir, lale devri de böylece sona ermiştir.

ibrahim müteferrika aracılığıyla matbaanın osmanlı topraklarına getirilmesi, kağıt fabrikalarının açılması, itfaiye teşkilatının kurulması, çiçek aşısı gibi önemli yeniliklerde imzası vardır.

(bkz: prut savaşı)
(bkz: baltacı mehmet paşa)
(bkz: lale devri)
(bkz: nevşehirli damat ibrahim paşa)
(bkz: patrona halil isyanı)
devamını gör...
#394813 büyük dedemin sarayında yaşadığı padişahtır aynı zamanda kendileri.
devamını gör...
1673 - 1736 yılları arasında yaşamış osmanlı padişahı.
devamını gör...
edirne vakası ile tahttan indirilen 2. mustafa yerine tahta geçen, 23. osmanlı padişahı. devrinde önce prut savaşı yaşandı ve ruslar yenilerek, osmanlı'nın kırım'daki egemenliği yeniden kuruldu. ardından venedik, mora'dan çıkartıldı. venedik'e karşı kazanılan zaferden sonra avusturya, osmanlı'nın karlofça antlaşmasını ihal ettiğini belirtti ve garantörlük hakkını kullanarak savaş ilan etti. petervaradin savaşı'nda alınan yenilgi sonrası pasarofça antlaşması imzalandı ve osmanlı devleti için lale devri başladı. üçüncü ahmet ve sadrazamı damat ibrahim paşa'nın bir reform hareketine giriştiği bu dönemde osmanlı ilk defa avrupai ıslahatlara girişti. 12 yıllık süreçte, devlet-i aliyye avrupa siyasetinde barışçı bir politika izlemiş ve savaş yaşanmamıştır. ancak doğuda iran ile yapılan savaşların uzaması, damat ibrahim paşa'nın politikaları, ekonomik sıkıntılar, lüks ve şatafatın artması gibi sebepler istanbul 'da kazanın kaynamasına ve sonucunda patrona halil isyanına yol açtı. isyan sonucunda padişah tahttan indirilirken, damat ibrahim ise idam edildi ve lale devri sona ermiş oldu.
devamını gör...
tanimiyorum ama konser icin gelirse tanisabiliriz.
devamını gör...
ilk iki ahmet'le beraber uzunca bir süre ankara'da ikamet etmiş olan padişah. (aynı anda değil tabi) ikamet ettikleri caddeye bugün ahmetler caddesi diyoruz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"3. ahmed" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim