9.999 tanesini reddetmek ile 10.000 tanesini reddetmek arasında pek bir fark görmediğimden 10.000 hayır ile uğurluyorum kendilerini.
devamını gör...
dinsizler ve dinlilerin pek farkının olmadığını gösteren olay.
devamını gör...
hepi topu 4 dini 10 bin din sanan, inanç ile dini ayirt edemeyen yazar beyanı.
devamını gör...
senin için onbin de bir benim için on bine bedel bir. benim arasında olmadığım seçme eylemi. ben bir dine mensup olarak doğdum. okudum ve kabullendim. iman ettim. mutluyum. huzur islamda. inançlarına saygım olmakla birlikte katılmıyorum şampiyon.
devamını gör...
(bkz: açık büfe) din.
devamını gör...
insanların nasıl bu kadar emin olduklarını anlamadığım durumdur.
devamını gör...
içindeki gerçeği seçmek.
devamını gör...
yol çoktur, varış tek.
devamını gör...
"dünyada bilinen 4.300 din var. bir ateist 4.300'ünü reddediyorsa, bir dindar da 4.299'unu reddediyor."
devamını gör...
inanç duygusuna sahip olan, inanmak isteyen, içinde bulunduğu inanç sistemini benimseyememiş ve benzeri bir sürü farklı sebepten dolayı kendini iyi ve rahat hissedeceği bir inanç sistemi arayışı içinde olmak ve uygun olanın bulunmasıdır.

din kavramının kendisi kadar karışık bir tanım girmeme sebep olandır.
devamını gör...
10 bin olarak belirtilen din sayısının yalnız 3 tanesi semavi dindir. bunların da 2sinin aslı tahrif olmuş hatemülenbiya hz. muhammed (sav) tebliğiyle son ve tek din islam'dır.
devamını gör...
gayet normal bir eylemdir. bir kişinin kendisine bu dinler arasından bir din seçmesi saçma da, bir kişinin bu dinlerin hepsini araştırmadan inkâr etmesi mi normal? işte ben buna gülerim.. ayrıca bahsettiğiniz dinlerin yüzlercesi, geride kalmış kabilelerin(afrika kabileleri gibi) kurmuş olduğu dinlerdir. ki bu dinlerin birçoğu benzerdir. aborjinlerde de aynı inanç vardır. bu inanca göre, tanrı erkektir, çok eskiden dünyada yaşamaktaydı, sonra bir sorun çıkar ve çekip gider. kadın-erkek de eşittirler. birçok kabilede bu (kısmen) monoteist inancın var olduğu bilmem kaç yılında bir araştırmacının geride kalmış kabilelerle yaptığı konuşmalardan elde ettikleri sonuçlardır. bu dinlerden diğer yüzdelik kısımlarda, hindistan dinleridir. biliyorsunuzdur, dünya üzerindeki birçok din hindistanda kurulmuştur. bu dinleri de kısaca özet geçeyim isterseniz, çoğu politeist, herhangi bir put tanrıların/tanrıçaların yer aldığı dinlerken, diğer bazı kısımlarda şöyle bir inanç vardır: bu inanca göre, kişi istediği dine mensup olabilir, istediği dinden cennet-cehenneme erişebilecektir.

dünya üzerinde 10.000 değil 4.300 dinin olduğu resmi olarak kabul edilir. ki bu dinlerin yaklaşık belki 4000 tanesi kayıtlarda yoktur, bu dinler hakkında bilgiler yoktur. neden yoktur? çünkü bu dinler, çeşitli ilerleyememiş kabilelerin, atalarından kalma dinlerdir. çoğu da benzerdirler. ki kaldı ki, kayıtlara geçen dinlerin bazıları hakkında da size özet geçeyim.

ilk önce doğu asya dinlerinden bahsedelim bu dinlerin en bilineni konfüçyüsçülüktür. konfüçyüs, peygamber olduğunu, tanrı olduğunu yahut melek olduğunu asla söylememiş bir filozoftur. yazdıklarının çoğu eski çin geleneklerinden kalmadır. fakat öğrencileri tarafından ilahlaştırılmıştır.

diğer bir doğu asya dini yine herhalde bazılarınızın bileceği şintoizm dinidir. bu din, japonların yerli ve milli dini. günümüzde herhangi bir evrenselliği falan kalmamıştır yani. bu dinin de milyonlarca mensubu vardır. monoteist olmayıp politeist bir dindir.

diğer doğu asya dinlerinden yine bazılarınızın bileceği taoizm vardır. taoizm nedir, antik çin dinidir. din karmakarışıktır ki zaten temsilcilerinden laozi abimizin yaşayıp yaşamadığı bile bir tartışma konusudur.

şimdi çindeki dinlerden kısaca bahsedeyim. bu dinlerden biri zen budizmidir. kısaca zen de denir. eylemlerine bakınca bir din olarak bile sayılamayacağını görebilirsiniz. bir çeşit yaşam felsefesi gibi.

diğer bir çin dini ise benzuizmdir. yerel tanrıları vardır hatta atalarını bile tanrısallaştırmışlardır.

çinlilerin "halk dini" dedikleri bir din daha vardır. isminden de belli olacağı üzere evrenselliğini yitirmiştir. belki de hiç evrensel olmamıştır.

diğer bir çin dini ise luozimdir. bu da çin geleneğinde yer alan bir din. hatta dinin kurucusunun ismi bile asırlar boyunca hep değişikliğe uğramıştır.

nuo denen bir halk dini daha vardır. yine bir halk dini, politeist bir din işte.

mohizm vardır ki bilim felsefesi olarak da kabul edilir. yani tamamen din olduğu söylenemez.

japonya dinlerinden ryukyu dini vardır. anlattıkları efsaneler hakkında bile aralarında çelişkiler söz konusudur.

kore dinlerinden 3 tanesine bakalım: koredeki şamanizm. kore şamanizmi, politeist bir dindir. evrensel değil kore yerel dinidir. 5-15 milyon arası takipçisi vardır. ardından seon budizmi vardır. zaten bu da zen budizminin bir koludur. ardından da çendoizm vardır. panteist bir dindir, kore şamanizmi ile benzerdir. diğer taoizm ve budizm gibi dinlerden araklanılarak kurulmuştur.

kore, japonya gibi ülkeleri bırakıp hindistana gelelim. hindistan dinlerinden budizm var. ki buddha ben tanrıyım, meleğim ya da peygamberim dememiştir öldükten sonra ilahlaştırılmıştır. neo-budizm var. bakmaya bile gerek yok, diğer bazı dinlerin de örneğin konfüçyüsçülüğünde "neo"su vardır. hinduizm var, dünyanın en çok inanılan 3-cü dini. geçenlerde 1 milyar olmuştu. tanrıların, tanrıçaların yer aldığı, birçok putun olduğu, putperest, politeist bir din işte. inekleri de selamlarlar sanırsam. toplum arasında ineklere tapıyorlar diye yanlış bilinen bir inanç vardır, adamlar ineklere tapmıyor sadece inekleri kutsal sayıp saygı gösteriyorlar. hinduizmin dünyanın en eski dini olduğu söylenir hatta sanırsam kökenleri 10.000 yıl öncesine kadar gider, yahut m.ö. 10.000-e kadar gider. hinduizm, bu kadar eski olmasından mütevellit tarih boyunca hep değişikliklere, yani tahriflere uğramıştır.

jainizm var hindistandakilerden. hindistanda azdır jainistler daha çok yurt dışında yer alırlar. bütün canlıların(sadece kadın-erkek değil yeryüzündeki tüm canlılar) eşitliğini savunur ve bu dinde büyük bir şiddet karşıtlığı vardır. din olmasının yanı sıra felsefe olarak da anılır. yani hem bir dindir fakat bunun yanısıra hem de bir felsefedir. dinde, şiddet karşıtlığının özellikle altı çizilir ve bununla da eşitlik vurgulanmaya çalışılır. fakat din bu güzelliklerin yanısıra saçmalıklarla da doludur. örneğin dinde yer alan bir mezhebe göre, ermişlerin giysi giymesi yasaktır. bu yüzden de çok kısa bir giysi giyerler(bellerine kadar). ayrıca mezhebe göre kadınlar kurtuluşa eremez. fakat diğer bir mezhepte kadınların da kurtuluşa erebileceğine inanılır.

şimdi ibrahimi dinlere gelelim. babizm vardır. zaten şii kökenli bir inanç. islam dininin araklanması sonucunda oluşmuştur. bahailer vardır, bu da islam çakması. ayrıca her ülkede bir tane bile olsa bahai vardır. hristiyanlık vardır. dünyanın en çok inanılan dini. baba oğul kutsal ruh, üçlü birlik vardır. değişik bir peygamber anlayışına sahiptir. sanırsam romanın devlet dini olmuştur zamanında, ki bu kadar büyümesindeki sebep bu olmuştur. bir diğer sebep de pavlusun avrupaya hristiyanlığı tanıtması olmuştur. nietzsche, pavlusun tanrıyı heva ve hevesine göre yorumlayan, dolandırıcı bir adam olduğuna inanır. hristiyanlığın monoteist bir din olduğu söylenir, bunun sebebi de üçlü birlik vardır yani 3 tanrı 1 tanrıyı oluşturur. fakat ben hristiyanlığın monoteist bir din olduğu görüşüne karşıyım, ve hristiyanlığı politeist olarak değerlendirmenin daha doğru olduğu görüşündeyim.

işte daha sonra hristiyanlığın mezhepleri, tarikatları var. saysan 1001 tanedir. dürzilik vardır. bu hristiyanlık mezhebi değil bu arada farklı bir din. monoteist bir dindir bu din. dürziler, şiilikten gelmişlerdir yani kökenleri şiiliğe dayanır ama yine de kendilerini müslüman olarak tanımlamazlar. şöyle düşünün bir tarikat gibi ama islam dininde yer alan inançlardan daha farklı inançlara sahiptirler. sanırsam bu inançta hz. muhammed de peygamberdir ama yine sanırsam hz. ali de peygamberdir bu inançta. yani islam çakması bir şey işte.

daha sonra islam vardır. dünyanın en çok inanılan ikinci dini. benim de inandığım dindir. günümüzde pek çok kişi tarafından eleştirilmiş ve kore gibi ülkelerde islam korkusu denen islamofobi vardır. arabistan'da ortaya çıksa da, dinde evrensellik inancı hakimdir. ki zaten anlatmaya gerek yok, çoğunluğu müslüman bir ülkedeyiz, biliyorsunuzdur zaten.

yahudilik vardır. monoteist bir din ama yüzde 80 monoteist. tevrattaki tanrının kızları gibi ifadeler vardı sanırsam, bu da düşündürücüdür. tanrının evlatları ifadesi şu an hatırladığım kadarıyla geçiyor ve bu evlatlardan kasıt sanırsam melekler. yahudiler geçmişte devlerin yaşadığına da inanır ve dünyanın yaşının 7.000 yıl olduğu inancı vardır.

zerdüştlük vardır, birçok bölümü değiştirilen, tahrif edilen bir dindir zaten. zerdüştün hayatı efsanelere dayanır hatta hakkında o kadar çok yalan-dolan uydurulmuştur ki artık bir nevi yarı mitolojik biri haline gelmiştir. zerdüştlük özünde politeist olup yine de monoteist olarak değerlendirilen bir dindir.

yezdanizm vardır, islam öncesinde kürtlerin inandığı bir dindir.

yerel dinler vardır, yani evrensel olmayanlar. çünkü adı-üstünde yerel. hangileridir, afrika dinleri var. birçoğunu mitoloji oluşturuyor. ben mitolojik olanları anlatmayacağım afrika dinlerinden hatta 2 tanesini özet geçeyim.

işte dedim ya afrika kabilelerinde falan tek bir tanrı vardır küsüp gitmiştir falan işte bunun en büyük kanıtlarından biri akan dinidir. akan dininde de çok tanrı var fakat en yüce tanrı, gökyüzü babasıdır. yani erkektir gene.

diğer bir din de dinka dinidir. yani halk masallarının da yer aldığı bir din. bu dinde gene bir tanrı var ve bu tanrı hem de gökyüzünün tanrısıdır. görüyorsunuz yine gökyüzü tanrısı denen gizemli bir tanrı devreye giriyor yani bu afrikalılar gerçekten garip insanlar.

amerika(abd değil bu arada) dinlerinde de yine aynı yani mitolojiler falan var anlatmaya gerek yok. daha sonra parodi dinler, pagan dinleri falan var. ufolara inanan dinler var. yeni dinler var. taa bronz çağında kurulan eski dinler var. antik yunan dini gibi. öyle yani.

bu arada "siz 4.299 dini reddedip 1-ini kabul ediyorsunuz biz 4.300-ünü de inkar ediyoruz" gibi saçma sapan bir laf görmedim hayatımda. bunun için de ayrı tebrik ediyorum sizleri. bu kadar boş konuşup bu kadar beğeni topladığınız için de, sizi şu ödüle layık gördüm:

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
baba oğul kutsal ruh bağlamında hristiyanlık politeistmiş.gerçekten bilgin yok kardeş senin mantığına göre melek ve peygamberleri olan bütün dinler politeist oluyor. rabb kelimesi nerden geliyor bir araştır önce ondan sonra fikir beyan edersin.
devamını gör...
10 bin din arasından budizmi seçerek, 10 bin budha tapınağındaki 13 bin budha heykeli arasından bir heykel seçmeye talip olacak kişinin ilk sorunsalını tanımlar.
benim tavsiyem pastafaryanizmden şaşmayınız.
not: budizm din değildir hede bödö diye siz yazmadan ben açıklayayım. budizm sosyal kültürel bakış açısıyla yaklaşıldığında din tanımlamasına girer ve bir yaşam felsefesidir.
devamını gör...
o sırada tek dini islam sanan halkımız .d
devamını gör...
bir zorunluluk değildir. hiçbirini seçmeyerek daha mutlu bir hayat sürebilirsiniz.
devamını gör...
genellikle büyük çoğunluk ailesinin inandığı şeylere inanır. çok az insan gerçekten araştırarak bir dine inanır. bu yüzden aslinda çok çok az insanın 10 bin din seçeneği vardır çoğunluğun böyle bir imkani yoktur ailesinden aldığı genetik bir özellik gibi inançlarını da aynen alır.
devamını gör...
amacınız din seçmekse buyurun seçenek bol. amacınız tanrıyla gerçekten ilişki kurmaksa işte bunun için tek yol var. çünkü tek gerçek, yol ve yaşam rab isa'dır. onunla konuşabilirsiniz! üstelik o da konuşacaktır. boş safsataları ve benim, onun, başkasının söylediklerini bir kenara atıp isa mesih'in kapısını çalarsanız size açılacak.
devamını gör...
#638178 sayın beyinsize cevaben: bir çok insan pek çok dinin olduğunu bilmektedir, allah bir zamanlar museviliği, bir zamanlar hristiyanlığı hak din kılmıştır, ve hepsi tahribata uğramıştır, bu yüzden son hak din islam hicaz topraklarına gelerek tüm dünyaya yayılmıştır, halkın dediği ise "tek hak din islam"'dır.
t: boş insanların boş başlığı.
devamını gör...
seçmek zorunda mısın ?
-değilsin.
boş ver gitsin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"10 bin din arasından din seçmek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim