ağrı hissine karşı duyarsızlaşmanın olması için cerrahi öncesi yapılan işlemdir. estezi yani (aesthētos) "hissetmek" durumunun olmamasıdır.
devamını gör...
değişik acılı ve sancılı yöntemlerle evrim geçirmiş bir bilim. sancılara bakacak olursak;
italya'da xvıı. yüzyıl sonuna kadar uygulanan yöntem boğma yani; solunum hareketinin yaptırılmaması sonucunda kişinin bayılmasının sağlanması... kişi ayılana kadar cerrahi işlemin bitirilmesi gerekiyor dikkat!
diğer metod ise kafaya vurulan darbe sonucu kişinin bayıltılması ile olur. vur dediysek öldür demedik tabiri buradan mı geliyor acep? kişi uyanana kadar cerrahi işlem bitirilmeli dikkat!
1775’de mesmerizm furyası ile (bkz: hipnoz) edilme.
bu böyle devam ediyor...
taaa eterin 1540 yılında sentezlenmesine kadar. 1628'de kan dolaşımı nedir ne değildir bu ortaya konuluyor. oksijen 1771'te, azot dioksit 1773'te, co2 1770'te sentezlenmeye başlanıyor.
nihayet 1794’te thomas beddoes; james watt tarafından dizayn edilen bir ekipman ile ilk anestezi kullanılan ameliyatı gerçekleştiriyor. bundan sonra birbiri ardına anestezik gazlar sentezleniyor.
1846 yılındawilliam morton, halk önünde eter kullanarak bir operasyon gerçeklemiş bu olay anestezide bir devrin başlangıcı olmuştur.
sen başını yazdın da, sonu nerede diyenler için bir link bırakalım dergipark.org.tr/tr/downloa...
devamını gör...
doğru doz uygulanmadığı sürece ölüme yol açabilir. o yuzden anestezi doktorunun işinde iyi olması gerekir.
devamını gör...
cerrahi bir müdahale öncesinde vücuttaki bir bölümün ya da tüm vücudun, hastanın yapılacak işlemlerin bilincinde olmayacak şekilde uyuşturulması. eğer vücudun bir bölümü için yapılırsa lokal anestezi, tüm vücut için yapılırsa genel anestezi olarak adlandırılır. hangi yöntemin uygulanacağına ameliyatın türüne bağlı olarak karar verilir.

çok eski çağlardan beri çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilen anestezi işlemleri sırasında hasta herhangi bir his duyma şansına sahip değildir. anestezik farkındalık durumu bunun dışındadır.

lokal anestezi esnasında vücudun iğneyle ya da spreyle uyuşturulan bölümünün, sinir sistemi aracılığıyla beyne sinyal göndermesi engellenmiş olur. böylece yapılan işlemlerden kaynaklanan acı ve ağrılar hissedilmez. hasta operasyon süresince uyanıktır ve bilinci yerindedir.

lokal anestezinin bir versiyonu olan bölgesel anestezide vücudun çok daha büyük bir kısmı uyuşturulur. hastanın bilinci yine yerindedir.

genel anestezi solunum yoluyla ya da damardan yapılabilir. bu kez tüm sinir sistemiyle beraber beyin de işin içine dahil edilir. anestezi için gerekli olan uçucu kimyasalların yanında hastaya kas gevşetici de verilir ve hasta solunum cihazına bağlanır. uzman bir anestezist sürekli olarak hastanın durumunu kontrol eder.

ameliyat bitiminde antidotlar aracılığıyla hasta uyandırılır, solunum cihazından ayrılır ve bilinci yerine geldiğinde ameliyat masasından alınır.

tıbbın en güzel buluşlarından biridir anestezi. çok büyük bir şanssızlık sonucunda işlerin yolunda gitmediği durumlar dışında, son derece acı verici süreçleri çok dinlendirici bir uykudaymış gibi atlatmanızı sağlar.

anesteziden uyandıktan sonra, farkında olmadan saçma sapan konuşarak etrafındakileri güldürenler de işin bonusu bu arada*.
devamını gör...
yunanca'da hissetmek anlamındaki aesthētos sözcüğünden türetilmiştir.

 cerrahi müdahalelerden önce uygulanan, bedenin tümünün ya da belli bir bölümünün ağrıya duyarsız hâle gelmesini sağlayan işlem olarak tanımlanır.

genel ve lokal anestezi olarak ayrılır.
anestezi yaratan maddelere anestezikler, ilgilenen uzmanlık dalına ise anestezibilim (anesteziyoloji) denir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
his yokluğu.

tarihte ilk anestezi insanları kafasına taşla vurarak bayıltmak, insanlara afyon yedirmek gibi yöntemlerle uygulanmıştır. bu isimle bir de film vardır ki fobi geliştirmeye sebeptir.

anestezi ve reanimasyon isminde bir klinikleri vardır. ameliyatlardaki anestezi işleminin yanısıra yine aynı isimli yoğun bakımlardan da sorumludurlar. ve yine kalp durması yani arrest durumunda gelen mavi kod ekibi anestezistlerden oluşur.

thanks to lidokain.
devamını gör...
çok büyük icat.
devamını gör...
önce estezi kısmını tanımlamak gerek. estezi, hissetmek ve duyum sağlamak anlamına geliyor. anestezi ise hissedememek ve duyum alamamak anlamını karşılıyor. anestezi üçe ayrılır. birincisi, genel olarak ve operasyonlarda en fazla başvurulan genel anestezi yöntemi. ikincisi bölgesel anestezi türü. üçüncüsü de lokal anestezi türü. genel anestezide hasta uyutulur. gece deliksiz bir uykuya dalmış gibidir. hasta uyandığında ameliyatın bittiğini anlar. anestezi sırasında verilen ilaçlar hastanın solunumunu durdurur. hasta ventrilatör denilen solunum cihazına bağlanır. hastanın solunumu durduğu için hastaya soluk alma desteği sağlar. hasta, bu süre boyunca hiç bir şey hissetmez. bu yüzden de hastaların çoğu genel anestezi isterler. bölgesel anestezide belden omurilik sıvısına bir iğne uygulanır. hasta belden aşağı ve göbek deliğinden aşağı kısmı hissetmez. bu anestezi yoluyla hastanın genel anestezi ve ventrilatörün yükünü çekmesine gerek kalmaz. bölgesel anestezi, kasık fıtığı ameliyatı, diz kapağı ve ortopedik operasyonlarda başvurulan yöntemdir. lokal anestezi de vücuttaki herhangi bir lezyon ya da bir ben aldırma operasyonlarında uygulanır. lezyon kenarı iğnelerle uyuşturulur. hasta uyuşma yerinde hiçbir duyum hissetmez. eskiden ameliyatlarda uygulanan büyük kesiler zamanla laparostik yöntemler gibi küçük kesilere dönüştü, artık aynı teknik anestezi için de geçerli. vücudun belli başlı yerlerini uyuşturma gibi bir yaklaşım benimsenmektedir.
devamını gör...
doğru doz uygulansa da ölüme neden olabilir. bununla beraber anesteziden ölme riski istanbulda yaşarken alınan riskten daha düşüktür.
devamını gör...
hani bir laf vardır ya, ölümle yaşam arasında... heh anestezi tam olarak bu işte. her gün, milyonlarca doktor, milyonlarca hastasını ölümün eşiğine getirip, oradan geri döndürüyor. ve hepimiz artık bunu normal karşılıyoruz.
devamını gör...
ölüme en yakın tecrübe, bir zaman mevhumu yok mesela, bir saat mi uyudun dört gün mü bilmiyorsun. değişik bir his. bir de anestezi kafası var o başka bir başlık konusu.
devamını gör...
(bkz: ketamin)
ölüme en yakın tecrübe için
(bkz: dmt)
devamını gör...
lokal anestezinin pek olayı yok,
genel anestezi uyandırılıp odaya alındığınızda falan öyle bir kafası var ki nasıl anlatsam. hani 20 gün uykusuz kalmışsınız ve sizi uyandırmaya çalışıyorlar, her şeyin farkındasınız ama göz kapağını oynayamayacak kadar uykunuz var. sanırım uyuşturucu içenlerin girdiği durumda buna benzerdir diye düşünüyorum. hani yaşamadan anlamanız mümkün değil ama zaten yaşamayın, berbat bir his.
spinal(belden aşağı omurilikten yaptıkları, bir garip. iğne girerken falan garip bir his, ortada iğnenin yeri ağrıda yapabiliyor belli süre ameliyat sonrası. genel olarak felç olan biri gibi oluyorsunuz. böyle tam olarak kuyruk sokumunuzdaki kemiğin hareket edip belden ayağınız hareket edemeyince çok rahatsız edici bir his oluyor o noktada.)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"anestezi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim